Sat, 20 July 2024

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζών για την Κλαδική Σ.Σ.Ε. των Τραπεζοϋπαλλήλων διακόπηκαν στις 2 Οκτωβρίου, μετά την αδιάλλακτη και αμετακίνητη στάση, που επέδειξαν οι εκπρόσωποι των Τραπεζών στο πλαίσιο των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων.

            Δυστυχώς μετά από έξι συναντήσεις  των δύο πλευρών, οι Τράπεζες δεν έκαναν ουσιαστικά βήματα προόδου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία, επιμένοντας:

è    Σε 36 € αύξηση στα κλιμάκια του Ε.Μ.

è    Σε 20 ειδικά καταστήματα ανοιχτά απογεύματα και Σάββατα

è    Σε άρνηση προϋποθέσεων για τη λειτουργία με ειδικά ωράρια των υπηρεσιών-μονάδων.

è    Σε μετακύληση κατά μία ώρα του συμβατικού ωραρίου κατά την προσέλευση και την αποχώρηση στις Κεντρικές υπηρεσίες κλπ.

Οι εποικοδομητικές προτάσεις της ΟΤΟΕ θεωρήθηκαν ακραίες από τους εκπροσώπους των τραπεζών, οι οποίοι παρέμειναν σταθεροί στη γραμμή της αδιαλλαξίας που οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Η ΟΤΟΕ από τότε έχει παραμείνει σταθερή στις προτάσεις που έγιναν στους εκπροσώπους των Τραπεζών, τα βασικά σημεία των οποίων έχουν ως εξής:

è    ΔΙΕΤΗΣ Συλλογική Σύμβαση για το 2006-2007

è    66 € αύξηση στα κλιμάκια του Ε.Μ. για το 2006

è    70 € αύξηση στα κλιμάκια του Ε.Μ. για το 2007

è    2 ειδικά πιλοτικά καταστήματα ανοικτά ανά τράπεζα (επιμίσθιο, 35ωρο, οικιοθελής εργασία, έλεγχος λειτουργίας)

è    Συγκεκριμένο περιεχόμενο στους εργαζόμενους των ειδικών υπηρεσιών-μονάδων (επιμίσθιο, 35ωρο, οικιοθελής εργασία, έλεγχος λειτουργίας)

è    Αρνήθηκε, όμως, κατηγορηματικά τη μετακύληση κατά μία ώρα του συμβατικού ωραρίου, ενώ πρότεινε ρεαλιστικές ρυθμίσεις σε άλλα βασικά θέματα για τους εργαζόμενους, που δεν αποτελούσαν όμως θέματα ιδιαίτερης αιχμής για τις Τράπεζες.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Σ.Σ.Ε. των Τραπεζοϋπαλλήλων οφείλεται στην αδιαλλαξία των Τραπεζιτών, αλλά και στην ένοχη αδιαφορία της Κυβέρνησης, η οποία κράτησε αποστάσεις με το πρόσχημα ότι «δε παρεμβαίνει στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης».

Η ΟΤΟΕ δε ζήτησε ποτέ παρέμβαση στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, όπως υποκριτικά υπονοεί η Κυβέρνηση.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί, όμως, ότι είναι πολιτικό χρέος και ευθύνη της Κυβέρνησης μιας ευνομούμενης πολιτείας να προστατεύει το θεσμό των διαπραγματεύσεων και να επιβάλλει το διάλογο στην πλευρά που αρνείται (στις τράπεζες), μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα και συμφωνία.

Είναι αδιανόητο ο πιο κερδοφόρος κλάδος της Οικονομίας (οι τράπεζες), που ενέχονται μάλιστα στη συλλογική συνείδηση της Κοινωνίας για τον τρόπο και τις μεθόδους συσσώρευσης των κερδών τους, να είναι αδιάλλακτες και αμετακίνητες απέναντι σε βασικά αιτήματα των εργαζόμενων και η Κυβέρνηση «να σφυρίζει αδιάφορα» με αστήρικτες δικαιολογίες και διάφορα προσχήματα.

Μια τέτοια πολιτική στάση εκ μέρους της Κυβέρνησης δείχνει ανοχή απέναντι στους οικονομικά ισχυρούς – του τραπεζικού κεφαλαίου – που οδηγεί αβίαστα και σε συμπεράσματα συνενοχής, με στόχο την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από την ισοπέδωση των κατακτήσεων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Η ΟΤΟΕ απαιτεί ΑΜΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Κυβέρνησης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών (ΟΤΟΕ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ), με την παρουσία και τη συμμετοχή της Γ.Σ.Ε.Ε. και προσωπικά την εγγύηση του Υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη στα πλαίσια Τριμερούς συνάντησης, που ζήτησε χθες με επιστολή της στο Υπουργείο Απασχόλησης.

Ο θεσμός των κλαδικών συμβάσεων πρέπει να είναι πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά προστατευόμενος από την πολιτεία και τα εντεταλμένα όργανά της και να μην εναπόκειται στην ελεύθερη βούληση και πολλάκις στην αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Είναι καιρός η Κυβέρνηση να αναλάβει πλέον τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους, αλλά και απέναντι στο δικό της πολιτικό χρέος.

Η ΟΤΟΕ ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που αφορούν στις αναμενόμενες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα καθορίσει τις δικές της προοπτικές δράσης για την Κλαδική Σ.Σ.Ε. (άμεσα και μακροπρόθεσμα) στα πλαίσια μιας νέας στρατηγικής του συνδικαλιστικού κινήματος των Τραπεζοϋπαλλήλων, με όλα τα μέσα και θα υπερασπίσει  το θεσμό της Κλαδικής Σ.Σ.Ε., ανεξάρτητα από το χρόνο και τη σημερινή συγκυρία.

Στην κατεύθυνση αυτή θα έχει δίπλα της τη ΓΣΕΕ, η οποία έχει ήδη κινηθεί για την υπογραφή της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. με παρεμβάσεις της στις Τράπεζες και στην Κυβέρνηση και ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην ίδια διεκδικητική κατεύθυνση για την υποστήριξη της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. είναι ενταγμένη και η 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου. Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες για μια ακόμα φορά θα δείξουν την αποφασιστικότητά τους και θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.  Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουμε κατηγορηματικά ότι στόχος της ΟΤΟΕ είναι, η ανάδειξη του προβλήματος που δημιουργεί η αδιαλλαξία των Τραπεζών και σε καμία περίπτωση η ενδεχόμενη ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου.

Ο θεσμός των Κλαδικών Σ.Σ.Ε. είναι ο λόγος ύπαρξης, αλλά και δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, γι’ αυτό δεν πρόκειται ο αγώνας της διεκδικητικής προσπάθειας να εγκαταλειφθεί ποτέ.

Η ΟΤΟΕ πέρα και έξω από το επικείμενο 28ο Πανελλαδικό Συνέδριό της, θα οργανώσει τη δράση της και τις μορφές πάλης, που θα ακολουθήσει στο άμεσο, αλλά και στο προσεχές μέλλον, προκειμένου να υπογραφεί Κλαδική Σ.Σ.Ε για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες και να μην αμφισβητηθεί ξανά ο θεσμός των Κλαδικών Σ.Σ.Ε., που αποτελεί στοιχείο σεβασμού και αναγνώρισης της προσφοράς των εργαζομένων.