Sat, 02 December 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι,

σας αποστέλλουμε το Δελτίο Τύπου της Ο.Τ.Ο.Ε, για την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, στις τράπεζες εκείνες, οι οποίες δεν έχουν χορηγήσει εξουσιοδότηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπογραφεί η νέα κλαδική σύμβαση Ο.Τ.Ο.Ε – Τραπεζών.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι μεταξύ των Τραπεζών εκείνων, οι οποίες παρά την συνεχή υψηλή κερδοφορία αρνούνται να χορηγήσουν τη σχετική εξουσιοδότηση.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε αντίθεση με τις πλασματικές αυξήσεις των Τραπεζών, οι οποίες συμψηφίζονται αμέσως μετά τη χορήγηση των κλαδικών αυξήσεων, η κλαδική σύμβαση είναι εκείνη, η οποία εγγυάται τα minimum των αυξήσεων μας και προσδιορίζει κατά την αφυπηρέτησή μας το τελικό ποσό της σύνταξής μας.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος που υπάρχει είναι, αντί των πραγματικών αυξήσεων σε όλους, να διολισθήσουμε σε οικειοθελείς παροχές (bonus) σε λίγους, οι οποίες θα καθορίζονται με απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως καλυφθεί δυσθεώρητοι στόχοι.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ στη σημερινή της συνεδρίαση προχώρησε στην εξειδίκευση των αποφάσεων που πάρθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση της (8/5/2008) και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν χορηγήσει εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα εξής:

1.      24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ στις 15 ΜΑΪΟΥ στις τράπεζες που δεν έχουν χορηγήσει  εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ (ΕΘΝΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΟΣ, ALPHA BANK, EUROBANK, PROBANK, FBB, HSBC, BNP PARIBAS, CITIBANK, ΕΛΛΗΝΙΚΗ, AMERICAN EXPRESS και ΚΥΠΡΟΥ).

2.      ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 9 το πρωί την ίδια ημέρα (15/5) έξω από την ΟΤΟΕ και μαζικό ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στις 10 στην Υπουργό Απασχόλησης και Κοιν. Προστασίας, κα Φ. Πετραλιά (Σταδίου 29), προκειμένου να παρέμβει πολιτικά στις Διοικήσεις των τραπεζών που αρνούνται τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ.

3.      Την ημέρα της απεργίας 15/5 ΜΑΖΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ των απεργών τραπεζοϋπαλλήλων στις 12.30 το μεσημέρι στο χώρο που θα πραγματοποιείται η επαναληπτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας στο κτίριο Μελά (πλ. Κοτζιά), με στόχο να απαιτηθεί από τον Διοικητή της ΕΤΕ και Πρόεδρο της ΕΕΤ κ. Τ. Αράπογλου, να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της άρνησης Κλαδικών Συλλογικών διαπραγματεύσεων.

4.      Διαρκής Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου από τις 15 έως τις 25 Μαΐου 2008 και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΟΡΦΩΝ, που θα απευθύνονται στην κυβέρνηση και στις τράπεζες, με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων για την Κλαδική ΣΣΕ

5.      Να υλοποιηθούν άμεσα ως έχουν οι υπόλοιπες αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας, που αναγράφονται αναλυτικά στο Δελτίο Τύπου (8/5).

Σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΓΣΕΕ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου, του Γεν. Γραμματέα και του Αντιπροέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ, όπου συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και εξετάστηκαν διάφοροι τρόποι πίεσης της κυβέρνησης και των εργοδοτών για την έναρξη των κλαδικών διαπραγματεύσεων στις τράπεζες.

Επισημαίνεται, ότι η ΟΤΟΕ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα των εργαζομένων στις τράπεζες με όλα τα μέσα γιατί ο θεσμός των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων είναι όρος ύπαρξης του Συνδικαλιστικού Κινήματος, αλλά και λειτουργίας των θεσμών του Συντάγματος και των Νόμων στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά για τη λύση του αδιεξόδου, γιατί η προκλητική στάση των τραπεζών πλήττει τους θεσμούς τους πολιτεύματος και την ίδια τη Δημοκρατία.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΟΤΟΕ