Thu, 18 July 2024

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ετήσια Γενική Συνέλευση έχει εν πολλοίς έναν επετειακό χαρακτήρα καθώς, σε λιγότερο από δύο μήνες, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας.

Πέντε χρόνια συνεχών δράσεων και παρεμβάσεων για την ουσιαστική αναβάθμιση των εργασιακών μας σχέσεων, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες.

Στη φετινή γενική συνέλευση, πέρα από την έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού, εγκρίθηκε η λειτουργία Απεργιακού Ταμείου, το οποίο θα ενισχύεται από τις ήδη καταβαλλόμενες συνδρομές των συναδέλφων και θα καλύπτει μέρος των απωλειών των εισοδημάτων τους κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Παραθέτουμε, στη συνέχεια, επιγραμματικά το Διοικητικό Απολογισμό.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ø      Επιχειρησιακή Σύμβαση (2006 -2007)

Τον Ιούνιο του 2007, ο Σύλλογός μας πέτυχε την υπογραφή της δεύτερης κατά σειρά επιχειρησιακής σύμβασης, προσφεύγοντας για ακόμη μία φορά στις υπηρεσίες του Ο.ΜΕ.Δ, μετά το ατελέσφορο των απευθείας διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση τής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το κείμενο της επιχειρησιακής προβλέπονται:

·        Επιχειρησιακή αύξηση 2,25% με αναδρομική ισχύ από 1.1.2007.

·        Επίδομα παιδικής μέριμνας. Από 1.1.2006 το επίδομα παιδικής μέριμνας αυξήθηκε από τα  45 € στα 65 € μηνιαίως (αύξηση 45%).

Επιπλέον πετύχαμε την επέκταση της καταβολής του συγκεκριμένου επιδόματος για κάθε παιδί μέχρι την ηλικία των 21 ετών αντί των 18, που ίσχυε με την προηγούμενη επιχειρησιακή σύμβαση, και μέχρι την ηλικία των 25 ετών αν σπουδάζει σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή δημοσίου χαρακτήρα.

·        Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού διαμορφώνεται στα 250 € και καταβάλλεται στο σύνολό του, στην περίπτωση που η δαπάνη δεν υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσό.

·        Καταναλωτικά δάνεια. Το επιτόκιο χορήγησης καταναλωτικών δανείων για τους συναδέλφους και για ποσά έως 15.000 € διαμορφώνεται σε euribor + 2% (αντί του 8,25%, που ίσχυε).

·        Στεγαστικά δάνεια. Οι συνάδελφοι λαμβάνουν στεγαστικό δάνειο με τους προνομιακούς όρους των κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ, έχοντας συμπληρώσει τέσσερα (4) τουλάχιστον χρόνια συνολικής τραπεζικής προϋπηρεσίας [αντί των πέντε (5) που ίσχυε], εκ των οποίων δύο με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στην Τράπεζά μας.

·        Επιτόκιο πιστωτικών καρτών. Το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών ορίζεται στο 6% για αγορές καταναλωτικών αγαθών και αναλήψεις μετρητών.

·        Προγράμματα Κύπρου Ζωής – Σύνταξης / Νέας Γενιάς. Το ποσοστό της μηνιαίας δόσης, που επενδύεται στα προγράμματα Κύπρου Ζωής – Σύνταξης / Νέας Γενιάς αυξάνεται σε 90%.

·        Επιχορήγηση προς ΣΕΥΤΚΕ. Η εφάπαξ ετήσια επιχορήγηση της Τράπεζας προς το ΣΕΥΤΚΕ αυξάνεται στις  15.000 € ετησίως.

Ø     ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ALLIANZ – ALICO

Με παρέμβαση του Συλλόγου μας καταδείξαμε και πετύχαμε τη διόρθωση των λανθασμένων χρεώσεων όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις στο δίκτυο της Βιοϊατρικής.

Παράλληλα ζητήσαμε σχετικές διευκρινίσεις, δημοσιοποιήσαμε τις προτάσεις μας και παρεμβαίνουμε ουσιαστικά για την περαιτέρω βελτίωση των καλύψεων στα ομαδικά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Ø     ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Η/Υ

Ο Σύλλογός μας εξασφάλισε τη δωρεάν επιμόρφωση και πιστοποίηση των συναδέλφων στους Η/Υ, με ταυτόχρονη δωρεάν παροχή του σχετικού εκπαιδευτικού υλικού και των εξέταστρων.

Ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των συναδέλφων μας και στην περιφέρεια.

Ø     ΟΔΗΓΟΣ ΑΔΕΙΩΝ

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση των συναδέλφων ο ενημερωμένος οδηγός αδειών, που καλύπτει τις διατάξεις των Ε.Γ.Σ.Σ.Ε (από το 1975) και των αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων εργασίας της Ο.Τ.Ο.Ε (από το 1976).

Ø      ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ – ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

·        Συμμετοχή στον τηλεμαραθώνιο αλληλεγγύης για την ενίσχυση των πυρόπληκτων με το συμβολικό ποσό των 2.000 €

·        Συνεργασία με την αλυσίδα καταστημάτων Makro

·        Επέκταση της συνεργασίας μας με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone [αύξηση τής επιδότησης (130 €), έκπτωση 15% στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας]

·        Συνεργασία με την αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών της Odeon

·        Διαγωνισμός φωτογραφίας – απονομή επάθλων – έκδοση ετήσιου επιτραπέζιου ημερολογίου

·        Ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών Ο.Α.Σ.Α

·        Διανομή δωρεάν εισιτηρίων θεάτρου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε)

·        Εκπτωτικές κάρτες θεάτρου

·        Δωρεάν προσκλήσεις για την παιδική παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ¨Σταχτοπούτα¨

·        Πρόγραμμα πολιτιστικών επισκέψεων και ξεναγήσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

·        Τμήματα εκμάθησης χορού σε προνομιακή τιμή

·        Συμμετοχή στα πρωταθλήματα της Γραμματείας Αθλητισμού της Ο.Τ.Ο.Ε

·        Υλοποίηση σε συνεργασία με τη Γ.Σ.Ε.Ε του προγράμματος ποιοτικών παραθεριστικών διακοπών

·        Ενημέρωση των συναδέλφων για την απογραφή των δικαιούχων και τη λήψη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας

·        Εκδηλώσεις του Συλλόγου μας σε Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Κρήτη

·        Συνεργασία με παιδικές κατασκηνώσεις.

Ø      ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ιστοχώρος www.seytke.gr – Ενημερωμένο και  εύχρηστο εργαλείο ενημέρωσης και αμφίδρομης επικοινωνίας.

Ø      ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ

Σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών, που καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Στόχος μας η εγγραφή και ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων στο Σύλλογο.

Και μην ξεχνάμε:

Με τη δράση και τις παρεμβάσεις του Συλλόγου μας, αυτά τα πέντε χρόνια, πετύχαμε:

·        την πιστή τήρηση των κλαδικών συμβάσεων στην Τράπεζά μας [εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, αναγνώριση της προϋπηρεσίας, απόδοση των οικογενειακών επιδομάτων (γάμου, τέκνων), των κλαδικών επιδομάτων (βρεφονηπιακού σταθμού, κατασκηνωτικό, παραμεθόριων περιοχών), των αναδρομικών αυξήσεων, αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων των συναδέλφων (μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών), εφαρμογή των προβλεπομένων από τις κλαδικές ΣΣΕ διατάξεων για τα στεγαστικά δάνεια, χορήγηση βεβαιώσεων μισθοδοσίας με ανάλυση αποδοχών, χορήγηση των προβλεπομένων αδειών]

·        την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων για τους προσληφθέντες το 2003 συναδέλφους (καταβολή των επιδομάτων και ημερών αδείας)

·        την προστασία του κλαδικού ωραρίου (τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Απασχόλησης και αποτροπή παράτασης του νόμιμου ωραρίου λειτουργίας στο Ο&M Helpdesk)

·        την υπογραφή της πρώτης επιχειρησιακής σύμβασης στο χώρο μας [πρόσθετη επιχειρησιακή προσαύξηση 1,5%, επίδομα παιδικής μέριμνας, καταβολή του συνολικού ποσού της δαπάνης  για το βρεφονηπιακό σταθμό (εκείνη την περίοδο μέχρι του ποσού των 185 € μηνιαίως), μείωση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων προσωπικού στο 2,7% (μειώσεις στα ποσά των δόσεων των συναδέλφων και αναδρομική επιστροφή τόκων), καθορισμός του επιτοκίου των προσωπικών δανείων προσωπικού στο 2,6% και αναδρομική επιστροφή τόκων, μείωση του επιτοκίου των πιστωτικών καρτών και αναδρομική επιστροφή τόκων, φοιτητική άδεια 10 εργασίμων ημερών ετησίως με αποδοχές για όλους τους συναδέλφους, που είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές, λειτουργία κοινών επιτροπών ομαδικών ασφαλιστικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, επιχορήγηση του Συλλόγου με το ποσό των 10.000 €)

·        Κατάκτηση σταθμός του Συλλόγου μας – Φοιτητική άδεια για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου

Με επίπονες προσπάθειες του Συλλόγου μας που διήρκεσαν (8) οκτώ μήνες πετύχαμε την έκδοση τής υπ΄ αριθμ. 499/2006 γνωμοδότησης του Δ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και ορίζει τα εξής:

«Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είναι σπουδαστής σε εκπαιδευτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από το κράτος με σκοπό την απόκτηση δεύτερου πτυχίου της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, δικαιούται και για την απόκτηση του πτυχίου αυτού ειδική άδεια εξετάσεων».

Αυτό σημαίνει ότι και στην περίπτωση απόκτησης δεύτερου πτυχίου της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας η φοιτητική άδεια ορίζεται σε 30 ημέρες ετησίως, σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά για το χρονικό διάστημα, που καλύπτει τη διάρκεια των σπουδών προσαυξημένο κατά δύο έτη, ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα. Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές από τον Ο.Α.Ε.Δ και δεν συμψηφίζεται με την ετήσια κανονική άδεια.

Το Δ.Σ του Σ.Ε.Υ.Τ.Κ.Ε