Fri, 29 March 2024

Αγαπητοί συνάδελφοι,

χαρακτήρα χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι ένοπλες επιθέσεις με κίνητρο τη ληστεία σε υποκαταστήματα τής τράπεζάς μας, με αποκορύφωμα το τραγικό περιστατικό στο υποκατάστημα Νικαίας και με θλιβερό απολογισμό το θάνατο ενός αστυνομικού.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώθηκαν ληστείες στα υποκαταστήματα Άνω Πατησίων, Μεταμόρφωσης, Χαλανδρίου, Λεωφ. Ηρακλείου, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου έλαβε χώρα εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα του Νέου Κόσμου.

Όλες αυτές οι επιθέσεις, πέρα από τον αποτροπιασμό που δημιουργούν σε όλους μας, εγείρουν παράλληλα τα εξής πολύ σημαντικά ερωτήματα, που σχετίζονται με:

 

  • την επάρκεια και αξιοπιστία των υφισταμένων μέτρων ασφαλείας
  • την εκπαίδευση των συναδέλφων, αφού προηγουμένως έχουν εξαντληθεί όλα τα δυνατά αποτρεπτικά μέσα, στο χειρισμό τέτοιων λεπτών καταστάσεων
  • την πρόβλεψη για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, από ειδικούς, στους συναδέλφους, που βίωσαν ένα τέτοιο δυσάρεστο γεγονός.

Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε συγκεκριμένα καταστήματα, τα μέτρα ασφαλείας εξακολουθούν να υπολείπονται ή αναβαθμίζονται με αρκετή καθυστέρηση, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια εργαζομένων και πελατών.

Και όλα αυτά τη στιγμή που, με βάση πρακτικό της «Επιτροπής μελέτης του προβλήματος ληστειών σε βάρος Τραπεζών», που συστάθηκε ήδη από το 2002 με συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), της ΟΤΟΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), έχει προταθεί η λήψη πρόσθετων αποτρεπτικών μέτρων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

· θύρες ασφαλείας με ανιχνευτή,

· άθραυστοι εξωτερικοί υαλοπίνακες,

· απλές περιστρεφόμενες πόρτες (βαρέλι), που με βάση και την εμπειρία της ΕΛ.ΑΣ κρίθηκαν ως ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Ο Σύλλογός μας, σε ανακοίνωσή του ήδη από τις 30.01.2009, είχε εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό μας για την αύξηση των ένοπλων ληστειών και των βανδαλισμών σε βάρος της Τράπεζάς μας, ζητώντας την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και την ψυχολογική υποστήριξη, από ειδικούς, των συναδέλφων, που βίωσαν αυτές τις πραγματικά τραυματικές εμπειρίες.

Καλούμε, για ακόμη μία φορά, τη Διοίκηση της Τράπεζας να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας και στην ποιοτική αναβάθμιση των υφισταμένων, με κύριο στόχο την προστασία των εργαζομένων και των συναλλασσομένων και, κατ΄ επέκταση, για την αποτροπή διάπραξης ένοπλων επιθέσεων με στόχο τη ληστεία.

Απαιτείται επίσης συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα χειρισμού παρόμοιων καταστάσεων, όπως και η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, στους συναδέλφους μας – για την οποία ουδείς λόγος γίνεται από την Τράπεζα –  που ήρθαν αντιμέτωποι με όπλα, βαριοπούλες, θρυμματισμένους υαλοπίνακες και ό,τι άλλο μπορεί κάποιος να φαντασθεί.

Στην κατεύθυνση της προστασίας των συναδέλφων μας, με τη λήψη όλων των δυνατών αποτρεπτικών μέτρων, θα κινηθεί και ο Σύλλογός μας, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση.

Τέλος, δεν θα ταίριαζε η οποιαδήποτε παράλειψη αναφοράς στη θυσία του αδικοχαμένου αστυνομικού, πατέρα ενός ανήλικου βρέφους, ο οποίος αν και βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, θέλησε να αποτρέψει τη ληστεία σε βάρος του  υποκαταστήματος Νικαίας, ανταποκρινόμενος στο χρέος του για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Η αυτοθυσία του πραγματικά μας συγκλονίζει. Θεωρούμε δε ότι η Τράπεζά μας, τιμώντας τη μνήμη του, αξίζει να συμπαρασταθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος, είτε στηρίζοντας την οικονομικά, είτε προσλαμβάνοντας ένα μέλος της, είτε αναλαμβάνοντας τα έξοδα για την εκπαίδευση του παιδιού. Η πραγματική εταιρική κοινωνική ευθύνη μπορεί και σε αυτήν την περίπτωση να έχει αντίκρισμα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση στα τηλ. του Συλλόγου 75245, 75246 και 75247

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς  

 

 Ο Πρόεδρος                      Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

        Ισίδωρος Γοίλιας                   Εμμανουήλ Μπεμπένης