Sun, 25 February 2024

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

29/6/2009

ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ

Αγαπητές Συναδέλφισσες,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η εμμονή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) να μην αποδέχεται το ρόλο της συνεχίζεται. Εξακολουθεί να αρνείται τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις και στην ουσία να αμφισβητεί το θεσμό των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Έτσι αποκαλύπτεται, για ακόμη μια φορά, το σκληρό αντεργατικό – αντικοινωνικό της πρόσωπο.

Η αρνητική απάντηση των Τραπεζιτών στην πρόσκληση της ΟΤΟΕ ήρθε με την μορφή εξώδικου που μας απέστειλε σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ένα κείμενο – μνημείο αδιαλλαξίας και αλαζονείας που επιβεβαιώνει, άλλη μια φορά, ότι παραμένουν αμετανόητοι και προβλέψιμοι.

Η προσπάθειά τους είναι εξόφθαλμη.

Αυθαίρετα επιμένουν ότι δεν έχουν καμιά υποχρέωση απέναντι στους χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους, σ’ αυτούς που καθημερινά δίνουν τη μάχη τους στα γκισέ και στους οποίους οφείλουν τα υπερκέρδη τους.

Με την αμφισβήτηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και Συμβάσεων δεν διστάζουν να τους επιτεθούν και να τους οδηγήσουν σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα στο σημερινό ιδιαίτερα κρίσιμο οικονομικά περιβάλλον

Απέναντι σ’ αυτήν την προκλητική στάση των εργοδοτικών οργανώσεων το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε και προκήρυξε 24ωρη Πανελλαδικής Απεργίας, στις 29/6 μαζί με πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών, με στόχο να καμφθεί η αδιάλλακτη στάση τους και να πετύχουμε την κατάρτιση Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα που αποφάσισε το ΓΣ της ΟΤΟΕ περιλαμβάνει:

  • Προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης τη ΔΕΥΤΕΡΑ 29 Ιουνίου 2009 σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, με αίτημα την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Κλαδικής Σ.Σ.Ε.

  • Εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για ανάληψη πρωτοβουλιών και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

  • Άμεση παρέμβαση στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά Κόμματα με αίτημα την ανάληψη θεσμικών πολιτικών πρωτοβουλιών για την οριστική διασφάλιση του Κοινωνικού Διαλόγου και των Συλλογικών διαπραγματεύσεων .

  • Επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης που θα τεκμηριώνει την προκλητική και αδιάλλακτη συμπεριφορά των Τραπεζών και των Ενώσεών τους να ανταποκριθούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

  • Περιοδείες της ΟΤΟΕ για ενημέρωση των συναδέλφων, με αιχμή τα καταστήματα της Αθήνας.

  • Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, που παρέχονται σε όλα τα επίπεδα από την νομοθεσία και τους θεσμούς του κράτους για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Καλούμε και πάλι την ΕΕΤ και τις τράπεζες να εγκαταλείψουν τη στείρα και αρνητική τακτική τους απέναντι στην ΟΤΟΕ και τους εργαζόμενους, που δυναμιτίζει το κλίμα στους εργασιακούς μας χώρους

Τους καλούμε να αλλάξουν συνολικά στάση και συμπεριφορά απέναντι στους τραπεζοϋπαλλήλους, ν’ αναγνωρίσουν, επιτέλους, την αναγκαιότητα του θεσμικού συνομιλητή, για να σταματήσει το σημερινό αδιέξοδο και να αντιμετωπιστούν το ζήτημα των Συμβάσεων και τα πολλά οξυμένα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων

Καλούμε τη κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους πολιτικές πρωτοβουλίες για την οριστική διασφάλιση του κοινωνικού διαλόγου στο κλάδο, ώστε να αναγκαστούν οι εργοδοτικές οργανώσεις να σεβαστούν το σύναγμα, τους νόμους του κράτους και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση έχει και την ουσιαστική ευθύνη για τον τρόπο που οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν τις συνταγματικές υποχρεώσεις τους για διαπραγμάτευση και κλαδική σύμβαση. Σήμερα σε όλες σχεδόν τις Τράπεζες η κυβέρνηση συμμετέχει με τεράστια ποσοστά στο Μετοχικό Κεφάλαιο των Τραπεζών και δεν μπορεί στο όνομα των μετόχων κανένας διοικητής να αρνηθεί τη βούληση της Κυβέρνησης.

Οι Τραπεζοϋπάλληλοι δεν δίνουν άλλα περιθώρια και δε μπορούν να ανεχθούν τη συνέχιση των πολιτικών χαϊδέματος των τραπεζιτών.

Θα προχωρήσουν αταλάντευτα, με ενότητα και πίστη στον αγώνα για την υπεράσπισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση της ύπαρξης Συνδικαλιστικού Κινήματος μέσα στις Τράπεζες

Θέλουν δε θέλουν

θα έχουμε κλαδική Σ.Σ.Ε. για το 2009

Ο αγώνας μας είναι η δική μας απάντηση

στους Τραπεζίτες και στην Κυβέρνηση που στηρίζει και ανέχεται τις αντικοινωνικές συμπεριφορές τους.

Όλοι στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία

τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ