Sat, 25 May 2024

2003-2010

Επτά χρόνια ΣΕΥΤΚΕ

Επτά χρόνια δημιουργικής και επιτυχημένης συνδικαλιστικής πορείας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Ο Σύλλογος συμπλήρωσε χτες επτά χρόνια δημιουργικής και επιτυχημένης συνδικαλιστικής πορείας. Σε αυτό το διάστημα πορευθήκαμε όλοι μαζί, με συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πετυχαίνοντας να έχουμε ένα αξιόπιστο συλλογικό όργανο, που έχει φέρει τον κάθε εργαζόμενο της Τράπεζας μας σε καλύτερη μοίρα. Όλοι μαζί καταφέραμε και πετύχαμε:

 

  • την πιστή τήρηση των κλαδικών συμβάσεων στην Τράπεζά μας [εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, αναγνώριση της προϋπηρεσίας, απόδοση των οικογενειακών επιδομάτων (γάμου, τέκνων), των κλαδικών επιδομάτων (βρεφονηπιακού σταθμού, κατασκηνωτικό, παραμεθόριων περιοχών), των αναδρομικών αυξήσεων, αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων των συναδέλφων (μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών), εφαρμογή των προβλεπομένων από τις κλαδικές ΣΣΕ διατάξεων για τα στεγαστικά δάνεια, χορήγηση βεβαιώσεων μισθοδοσίας με ανάλυση αποδοχών, χορήγηση των προβλεπομένων αδειών]

•·        την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

•·        την προστασία του κλαδικού ωραρίου

•·        Υπογραφή τριών επιχειρησιακών συμβάσεων που

•o       βελτιώνουν μισθολογικά τη θέση κάθε συναδέλφου (θεσμοθέτηση επιδόματος παιδικής μέριμνας – 77€ για κάθε τέκνο -, επιχειρησιακή προσαύξηση 3,25% επί του κλιμακίου για κάθε συνάδελφο, αύξηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού στα 275€ – ενώ για τις άλλες τράπεζες βάσει ΣΣΕ είναι στα 231€ -.

•o       διασφαλίζουν την προστασία της μητρότητας (σωρευτική χορήγηση μειωμένου ωραρίου δύο (2) μηνών με αποδοχές για το θηλασμό και τη φροντίδα των τέκνων).

•o       παρέχουν άδεια στους μεταπτυχιακούς φοιτητές

 

Όμως πάνω από όλα αυτό που καταφέραμε είναι να πιστέψούμε στις δυνάμεις μας.

 

Όλοι μαζί με ενότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε.

 

Ο Σύλλογος στήριξε την αυτόνομη πορεία της Τράπεζας και την αναπτυξιακή τροχιά της. Ταυτοχρόνως όμως διεκδίκησε σθεναρά από τη Διοίκηση λύσεις για θέματα ζωτικής σημασίας και ύψιστης προτεραιότητας ενώ κατάφερε να έχει λόγο και φωνή σε όλα τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συλλογικά όργανα που ανήκει.

Έγιναν σίγουρα λάθη και παραλείψεις. Όμως λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν εργάζονται και δεν παίρνουν πρωτοβουλίες. Το μήνυμα της συλλογικότητας έχει βρει αποδέκτες  συναδέλφους  από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Απόδειξη  η εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Σ.Ε.Υ.Τ.Κ.Ε, που είναι από όλες σχεδόν τις περιφέρειες. Η επικοινωνία είναι ανοιχτή καθημερινά και η συμμετοχή για όλους τους συναδέλφους απρόσκοπτη.

 

Είναι γεγονός ότι η σημερινή επέτειος βρίσκει όλους τους εργαζόμενους να «χάνουν» κοινωνικές κατακτήσεις 100 ετών:

•o         Άδικα και σκληρά οικονομικά και εργασιακά νομοσχέδια που οδηγούν τους εργαζόμενους σε ανεργία.

•o         Ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης. -Συντάξεις στα 40 χρόνια (αντί των 35 ετών σήμερα) μικρότερες κατά 7%- 17% (ποσοστό αναπλήρωσης περί το 63% αντί του 70% και 80%, που είναι σήμερα ανάλογα με το Ταμείο)-.

•o         Απόπειρα κατάργησης του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τα πλέον ακραία αντεργατικά μέτρα [αύξηση ορίου απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων, κατάργηση κατώτατου ημερομισθίου και απόπειρα κατάργησης της Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)].

Η απάντηση που μπορούμε να δώσουμε εμείς είναι μία: ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε κάθε συλλογική προσπάθεια. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να λύσουμε προβλήματα και να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.

Αρκετοί συνάδελφοι το προηγούμενο διάστημα επέλεξαν να απέχουν από κάθε συλλογική προσπάθεια θεωρώντας ότι είτε μόνοι τους μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους εργασίας, είτε διότι δεν επιθυμούσαν να ασχοληθούν με τα συνδικαλιστικά θέματα. Η κρίση όμως μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα. Καμία διαπραγμάτευση δε μπορεί να γίνει ατομικά όταν υπάρχει τεράστια ανισορροπία της δύναμης μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη. Τότε η μοναξιά του σχοινοβάτη γίνεται επικίνδυνη. Η κρίση αυτή και οι ανατροπές που έχει επιφέρει, δε μπορεί να αφήσει κανένα συνάδελφο αδιάφορο.

Οι πιέσεις των εργοδοτών για ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αποκλειστικά και μόνο με ατομικές συμβάσεις είναι αφόρητες. Όμως, ατομική σύμβαση ως αποκλειστική ρύθμιση, σημαίνει ζούγκλα. Καμία προστασία, καμία εξασφάλιση και πάνω από όλα καμία εγγύηση για το εργασιακό μας μέλλον. Και το μέλλον είναι μακρύ και αβέβαιο όταν χρειάζεται κανείς να εργάζεται για άλλα 30 έτη τουλάχιστον.

Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με υπευθυνότητα να στηρίξουμε το Σύλλογο μας, για να μπορέσουμε να «απαντήσουμε»  στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων που αποφάσισαν κάποιοι άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς.

 

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

Εμμανουήλ Μπεμπένης                 Ισίδωρος Γοίλιας