Fri, 23 February 2024

Όλοι μαζί μπορούμε…

mitropoulos

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε δημοσιονομική και εν τέλει σε κρίση χρέους, αξιοποιείται από τους εργοδοτικούς φορείς στο έπακρο, ώστε να ολοκληρωθεί η απορύθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι συνέπειες, για τους τελευταίους, είναι κάτι παραπάνω από προφανείς: καμία ασφάλεια στην εργασία, καμία προστασία από συλλογικές συμβάσεις (κατάργηση κατώτατου μισθού, περικοπές επιδομάτων και λοιπών παροχών). Όσον αφορά δε τους εργοδότες, η επικράτηση του νέου μοντέλου ενισχύει ακόμη περισσότερο την έννοια του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος σε θέματα περικοπών, μειώσεων μισθών ή ακόμη και απολύσεων.

Στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των «αναγκαίων» θυσιών από πλευράς των εργαζομένων, έχουν ήδη δημιουργηθεί στρατιές εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη και ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, που με τη σειρά της οδηγεί στην απόγνωση και την εξαθλίωση. στην Ελλάδα η πρακτική εφαρμογή αυτών των πολιτικών δίνει τη χαριστική βολή στον κοινωνικό ιστό της χώρας, ενώ εφιαλτικές εκτιμήσεις, με τους ανέργους να ξεπερνούν το 1.000.000 το 2011, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Ραγδαίες είναι, ωστόσο, οι εξελίξεις και στον τραπεζικό τομέα. «Πρωτοβουλίες» για τις περίφημες «αναδιαρθρώσεις» έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται στο προσκήνιο και αφορούν μια σειρά από τράπεζες (βλ. Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Citibank).

Στην περίπτωση της Αγροτικής, η μεγαλύτερη υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζα, μετά από απαίτηση και της τρόικας, οδηγείται σε μείωση κατά 40% του ενεργητικού της και σε μείωση κατά 30% των θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά την τράπεζα Πειραιώς, εισάγεται, με το περίφημο πλέον sabbatical, ένα ιδιότυπο πρόγραμμα εθελουσίας σήμερα – υποχρεωτικής όμως αύριο, διαθεσιμότητας εκατοντάδων συναδέλφων – τραπεζοϋπαλλήλων, με ασαφή ορίζοντα για το μέλλον των εργασιακών τους σχέσεων, μετά τη λήξη του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η Διοίκηση της Citibank προχωράει σε μεγάλη μείωση του δικτύου καταστημάτων της στην Ελλάδα, κλείνοντας τα 31 από τα συνολικά 72 καταστήματα, που λειτουργούν στη χώρα μας.

Συνάδελφοι, σε ένα τέτοιο γενικότερο κλίμα, αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας μετέβη στην Κύπρο για την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για τα αποτελέσματα της οποίας θα ενημερωθείτε εκτενώς με την έκδοση των σχετικών πρακτικών, και με δεδομένη την ανωτέρω περιγραφόμενη συγκυρία, ο Σύλλογός μας έκρινε επιτακτική ανάγκη να θέσει στους εκπροσώπους της Κεντρικής Διοίκησης – κ.κ Γ. Κυπρή, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Συγκροτήματος και Γ. Χριστοδουλίδη, Γενικό Διευθυντή Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού Συγκροτήματος – το ερώτημα, το σχετικό με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Στο σημείο αυτό οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Διοίκησης απάντησαν ότι «στόχος όλων μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Στη συγκεκριμένη, ωστόσο, οικονομική συγκυρία όλοι οι εργαζόμενοι είναι βέβαιο ότι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Άλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν σταματήσαμε ποτέ να επισημαίνουμε τους διαφαινόμενους κινδύνους και τη σταθερή προσήλωσή μας στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Δυστυχώς, η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο, εκείνα που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν περισσότερο με ανυπόστατα σενάρια. 

Όλα αυτά τα χρόνια μαζί διεκδικήσαμε και κερδίσαμε τα κλαδικά επιδόματα (γάμου και παιδιών, επιστημονικό, βρεφονηπιακού σταθμού, παραμεθόριων περιοχών, κατασκηνωτικό), μαζί διεκδικήσαμε και κερδίσαμε τα επιχειρησιακά επιδόματα (επιχειρησιακή προσαύξηση, παιδική μέριμνα, προνομιακά επιτόκια δανείων προσωπικού και πιστωτικών καρτών), μαζί διασφαλίσαμε την προστασία της μητρότητας (δίμηνη σωρευτική άδεια), μαζί διεκδικήσαμε και κερδίσαμε τις φοιτητικές άδειες και την εφαρμογή του συνόλου των υπολοίπων αδειών, μαζί κερδίσαμε αξιοπρέπεια στην εργασία μας, μαζί και πάλι θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας.

Ας πιστέψουμε και πάλι ότι η προστασία της σταθερής εργασίας και η υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων εξαρτάται από όλους εμάς.

Εδώ και επτά χρόνια έχουμε αποδείξει ότι όλοι μαζί μπορούμε  

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας

                            Εμμανουήλ Μπεμπένης                               Ισίδωρος Γοίλιας