Sat, 30 March 2024

Φουκουσίμα: Εκκενώθηκε ο αντιδραστήρας 2

Αύξηση των επιπέδων ραδιενεργούς ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα διαπίστωσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας για την πυρηνική ενέργεια, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να σταματήσουν προσωρινά τις εργασίες τους και να εκκενώσουν το χώρο. Τεράστια η ανησυχία για τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να απαγορεύει την κατανάλωση γάλακτος και πράσινων λαχανικών από τις περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι. Απαγόρευσαν τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων διατροφής από τέσσερις περιφέρειες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο οι ΗΠΑ. Τεράστιο το οικονομικό κόστος από τις καταστροφές.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας διέταξε νωρίς το πρωί της Τετάρτης την εκκένωση του χώρου στον αντιδραστήρα 2 από το εργατικό προσωπικό, μετά τις μετρήσεις που κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας σε ποσοστά που καταγράφονται στις ζώνες κινδύνου.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι επιχειρούν στο χώρο του πυρηνικού ατυχήματος, προσπαθώντας να αποτρέψουν μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τους χώρους του εργοστασίου, καθώς εκτοξεύονται πάλι τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εκλύονται από τους επικίνδυνους αντιδραστήρες.

Εν τω μεταξύ, ανέβηκε ξανά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια η θερμοκρασία σε θάλαμο υψηλής πίεσης του αντιδραστήρα 1, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας. Εν τούτοις, ο κρατικός οργανισμός εκτιμά ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο για την ασφάλεια από πυρηνικά ατυχήματα ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία έχει ανέλθει κοντά στους 400 βαθμούς Κελσίου εντός ενός θαλάμου υψηλής πίεσης στον αντιδραστήρα 1.

Στο μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών ταρακούνησε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο δεν εξεδόθη προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι.

Ανησυχία για τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και πράσινων λαχανικών από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κόσμο να μην καταναλώνει λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια, όπως σπανάκι, μπρόκολα και λάχανα. Επίσης, αποφάσισε να μην πωλούνται προς το παρόν πράσινα λαχανικά από την Φουκουσίμα, αλλά και μη επεξεργασμένο γάλα και ορισμένα λαχανικά από το Ιμπαράκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ραδιενεργά υλικά σε ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά επίπεδα ανιχνεύτηκαν σε έντεκα λαχανικά στις περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Μολυσμένο νωπό γάλα εντοπίστηκε και στο Ιμπαράκι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Την Τρίτη ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργών ουσιών και στη θάλασσα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στα προϊόντα αλιείας σε όλο το μήκος των ακτών της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων διατροφής, όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, από τέσσερις περιφέρειες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Από την πλευρά της, η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει συστηματικούς ελέγχους στις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία.

Τεράστιο το κόστος από τις καταστροφές

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εκτιμά ότι το συνολικό κόστος των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός και το τεράστιο τσουνάμι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 15 με 25 τρισεκατομμύρια γεν, δηλαδή περίπου 185 έως 308 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα του ΝΙΚΚΕΙ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Καόρου Γιοσάνο, θα παρουσιάσει την εκτίμησή του στο υπουργικό συμβούλιο εντός της ημέρας, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά συγκροτήματα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγάλων, όπως αποκαλούνται τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας σκέφτονται να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση ύψους μεγαλύτερου του ενός τρισεκατομμυρίου γιέν, ως έκτακτη δανειοδοσία, την εθνική Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο (TEPCO), ώστε να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση στο δίκτυο της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τη χορηγία των κεφαλαίων μέχρι τα τέλη του μήνα.

Πηγή: http://www.tovima.gr