Sat, 25 May 2024

Η αντιπαράθεση για τα πυρηνικά «βούλιαξε» τους Χριστιανοδηµοκράτες που υπέστησαν συντριπτική ήττα σε ένα από τα προπύργια όπου όριζαν πρωθυπουργό επί 58 χρόνια
Ιστορική ήττα στη Βάδη-Βυρτεµβέργη, το συντηρητικότερο – πλην Βαυαρίας– κρατίδιο, όπου είχαν την εξουσία τατελευταία 60 χρόνια, υπέστησαν χθες οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ. Το κόµµα των Πρασίνων είναι ο θριαµβευτής των εκλογών και, αν επαληθευτούν τα προγνωστικά, µαζί µε τους Σοσιαλδηµοκράτες θα έχουν οριακή πλειοψηφία στη νέα Βουλή της Στουτγάρδης. Καθώς οι Πράσινοι κερδίζουν µεγαλύτερο ποσοστό από τους Σοσιαλδηµοκράτες, θα ορίσουν εκείνοι τον νέο πρωθυπουργό στη Βάδη-Βυρτεµβέργη. Αυτός θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσµαν. Το κόµµα που βγήκε από τα σπλάγχνα τουοικολογικού κινήµατος τριάντα χρόνια µετά τον πρώτο βουλευτή βγάζει και τον πρώτο πρωθυπουργό. «Βεβαίως και είµαστε σε θέση να κυβερνήσουµε», δήλωσε ο Κρέτσµαν.

ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ. Με τον αέρα της αντιπαράθεσης για το µέλλον των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερµανία µετά την τραγωδία της Ιαπωνίας, οι Πράσινοι διπλασίασαν το ποσοστό τους, ενώ η Χριστιανοδηµοκρατική Ενωση της καγκελαρίου Μέρκελ υπέστη συντριπτικήήττα σε ένα από τα προπύργιά της όπου όριζε τον πρωθυπουργό επί 58 χρόνια. Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε το συγκυβερνών κόµµα των Φιλελευθέρων, καθώς βρέθηκαν να δίνουν τη µάχη τηςπολιτικής επιβίωσης και της εισόδου στη Βουλή. Ο πρόεδρος του κόµµατος και υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε πάντως διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα αξιώµατά του. ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. Το θέµα που έκρινε τις χθεσινές εκλογές ήταν το µέλλον των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερµανία. Μετά την τραγωδία της Ιαπωνίας η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε ριζική στροφή, αλλά δεν έπεισε, καθώς ήταν πολύ νωπή η απόφαση. «Οι ψηφοφόροι επηρεάστηκαν από τα τροµερά γεγονότα της Ιαπωνίας, οι εικόνες εκείνες εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον κόσµο», δήλωσε ο απερχόµενος πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεµβέργης Στέφαν Μάπους.

«Το αποτέλεσµα είναι πολύ οδυνηρό», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν, ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδηµοκρατών στοκρατίδιο. Πρόκειται γιατην τρίτη ήττα της Μέρκελ µετά τηΒόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Αµβούργο. Η γερµανίδα καγκελάριος έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, και τα νέα κέρδη της αντιπολίτευσης θα δυσκολέψουν ακόµη περισσότερο τη διακυβέρνησή της.

«Αυτή είναι η αρχή τουτέλους της Μέρκελ», είπε ο Λίνχαρντ Μπάουερ, ένας 53χρονος τραπεζίτης από τη Στουτγάρδη.

τα ΑΠΟΤΕΛΕςματα. Σύµφωνα µε τα έξιτ πολ, στη Βάδη-Βυρτεµβέργη το CDU παίρνει39,2% (-4,9%), οι Πράσινοι 24,1% (+12,4%), το SPD 23,2% (-2%), το FDP είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5% (-5,7%), το κόµµα Αριστερά µένει εκτός Βουλής µε 2,8%.

Στις περιφερειακές εκλογές,στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο το SPD µε πρωθυπουργό τον Κουρτ Μπεκ υπέστη µεγάλες απώλειες, αλλά µε 35,8% παραµένει πρώτο κόµµα µπροστά από το CDU µε 35,2% (+2,4%), οι Πράσινοι παίρνουν 15,2% (+10,6%). Τόσο το FDP µε 4,2% (-3,8%) όσο και το κόµµα Αριστερά µε 3,2% µένουν εκτός τοπικής Βουλής.

Οι Πράσινοι αναµένεται να ορίσουν τον νέο πρωθυπουργό στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεµβέργης

Κατάφερε να µετατρέψει ένα κίνηµα διαµαρτυρίας σε κόµµα εξουσίας

Ο 62ΧΡΟΝΟΣ Βίνφριντ Κρέτσµαν είναι από τους Πράσινους της πρώτης στιγµής. Στη γενέτειρα του κόµµατος των Πρασίνων, τη Βάδη – Βυρτεµβέργη, ήταν από τους πρώτουςΠράσινους βουλευτές το 1980, αλλά δεν ταιριάζει στο πρότυπο του κλασικού Πρασίνου. Το αντίθετο µάλιστα. Καθηγητής Ηθικής στη Μέση Εκπαίδευση, µε τρία παιδιά,ο επονοµαζόµενος «Μωυσής» (επειδή υπόσχεται ναοδηγήσει τουςοπαδούς τουσε µια µηπυρηνική Γη της Επαγγελίας) είναι µέλος του Κεντρικού Συµβουλίου των Καθολικών Γερµανίας. «Εχω γιατρευτεί από το ακροαριστερόπαρελθόν µου», συνηθίζει να λέει. Παίρνει ανοιχτά θέση σε θέµατα αρχής όπως οι κίνδυνοι της γενετικής, το Ισλάµ και η µαντίλα των µουσουλµάνων καθηγητριών. Και έχει διείσδυση σε συντηρητικά στρώµατα των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ησυντηρητική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» του αφιέρωσεµία σελίδα την περασµένη εβδοµάδα.

Ο Κρέτσµαν πρωτοστάτησε στο κίνηµα κατά της «υπογειοποίησης» του σιδηροδροµικού σταθµού της Στουτγάρδης που έβγαλε στους δρόµους πολίτες απ’ όλο το πολιτικό φάσµα. Υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί, θα κάνει δηµοψήφισµα για τοπεριβόητο πρόγραµµα «Stuttgart 21» και θα υλοποιήσει την απόφαση που θα βγάλει η κάλπη. Ακριβώς επειδήδεν είναι ακραίος,µπόρεσενα δώσει στουςΠράσινους ευρεία λαϊκή βάση και από κίνηµα διαµαρτυρίας να τους κάνει κόµµα εξουσίας. Ετσι έγινε ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου της Γερµανίας.
Ο Πράσινος σταρ της ΒάδηςΒυρτεµβέργης

Ο Βίνφριντ Κρέτσµαν είναι καθηγητής ηθικής στη µέση εκπαίδευση, µε τρία παιδιά. «εχω γιατρευτεί από το ακροαριστερό παρελθόν µου», συνηθίζει να λέει.

Παίρνει ανοιχτά θέση σε θέµατα αρχής όπως οι κίνδυνοι της γενετικής, το ίσλάµ και η µαντίλα των µουσουλµάνων καθηγητριών. Και έχει διείσδυση σε συντηρητικά στρώµατα των ψηφοφόρων
Κρίσιµη εβδοµάδα για τις ευρωαγορές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ «ΤΕΣΤ» µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων της Συνόδου Κορυφής, τον κλοιό πιέσεων στον οποίο έχει βρεθεί η Πορτογαλία και τα αποτελέσµατα των τοπικών εκλογών στη Γερµανία καλούνται να περάσουν αυτήν την εβδοµάδα οι αγορές.

Με µεγάλο ενδιαφέρον αναµένεται σήµερα η πορεία των επιτοκίων δανεισµού (spreads) των χωρών της ευρωζώνηςκαι ιδιαίτερατης Πορτογαλίας, ηοποία υποβαθµίστηκε την προηγούµενη εβδοµάδα από τη Fitch και τη Standard & Poor’s – και δεν αποκλείεται µάλιστα να ξαναµπεί στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης.

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ κινδυνεύεινα γίνει η τρίτη χώρα µετά την Ελλάδα και την Ιρλανδίαπου θα αναγκαστεί να ζητήσει οικονοµική βοήθεια από την Ε.Ε.

Ηδη τα spreads των πιο αδύναµων χωρών τις ευρωζώνης βρίσκονται στα ύψη. Στην Πορτογαλία έχουν φτάσει στις 450 µονάδες βάσης, ενώ στηνΕλλάδα καιτην Ιρλανδία στις 930και 680 µονάδες βάσης αντίστοιχα.

Στις χώρεςαυτές εξάλλου έχουν σηµειώσειέντονες αναταράξεις οι χρηµατιστηριακές αγορές, η πορεία των οποίωνβρίσκεταιστο επίκεντρο τουεπενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η γενικότερη αντίδραση των αγορών θεωρείται ιδιαίτερα σηµαντική αυτήν την εβδοµάδα επειδή κατά πολλούςαναλυτές, επενδυτές και µερίδα του διεθνούς Τύπου, τα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής που πραγµατοποιήθηκε στις Βρυξέλλες δεν ήταν τόσο καλά όσο αναµενόταν.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ. Σε θέµα τους µε τίτλο «Η Ε.Ε. συµφωνεί για την υιοθέτηση ατελούς πακέτου» (µέτρων), οι«Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» γράφουν µεταξύ άλλων ότι η συµφωνία τωνΕυρωπαίων περιλαµβάνει σε κάποια θέµατα λιγότερα ακόµη και από αυτά που περίµεναν πιο απαισιόδοξοι αναλυτές.

Ειδικότερα, δεν συµφωνήθηκε µείωση των επιτοκίων δανεισµού της Ιρλανδίας, δεν έχουν ρυθµιστεί οι λεπτοµέρειες για τηδηµιουργία του νέου ταµείου των 500 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να ισχύει από το 2013, ενώ η Γερµανία έκανε πίσω την τελευταία στιγµή και τα 40 δισ. ευρώ πουπρέπει ναδοθούν στο νέο αυτό ταµείο, θα διοχετευτούν σε αυτό σε περίοδο πέντε χρόνων. Επίσης, σύµφωνα µε τη βρετανική εφηµερίδα, οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν συµφώνησαν για το πώς θα διοχετευτούν άµεσα τα χρήµατα στο ταµείο σωτηρίας σε περίπτωση ανάγκης, κάτι που παραδέχεται και η Ανγκελα Μέρκελ.

Η «ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ». Στο (ξεχωριστό)κύριο άρθροτους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» έγραψαν ακόµη ότι οι Ευρωπαίοι δεν ανακοίνωσαν µια «µεγάλη συµφωνία» όπως θα ήθελαν οι αγορές.

Ειδικότερα, µένει σε εκκρεµότητα µέχρι τονΙούνιο ηεπέκταση του ΕυρωπαϊκούΠροσωρινούΤαµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώο µηχανισµός τυχόν αναδιάρθρωσηςκρατικού χρέους δενθα λειτουργήσει πριν από το 2013.

Επίσης, αναφέρεται ότιοι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να εξετάσουν την υιοθέτηση πανευρωπαϊκής στρατηγικής για το πώς θα αντιµετωπίσουν πιθανές καταρρεύσεις τραπεζών και το πώς οι ζηµιές αυτές θα πληρωθούν από πιστωτές και όχι απόφορολογουµένους. Ακόµη, ζητείται ναληφθεί υπόψη και το ενδεχόµενο κρατικής χρεοκοπίας στην ευρωζώνηόταν θα πραγµατοποιηθούν τα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Πηγή: http://www.tanea.gr/