Fri, 23 February 2024

Περίπου 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ότι θα ρίξει στη θάλασσα, προκειμένου να απελευθερωθεί περισσότερος χώρος. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αυτό θα είναι 100 φορές πάνω από το κανονικό.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να εξοικονομηθεί περισσότερος χώρος για το ραδιενεργό νερό που εκλύεται και στο οποίο τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κατά πολύ υψηλότερα. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, εκτός από την απελευθέρωση του μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γουκιο Εντάνο.\

Οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από τη ρωγμή περίπου 20 εκατοστών σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2, χρησιμοποιώντας πολυμερή χημικά. Χθες, απέβησαν άκαρπες οι επιχειρήσεις να κλείσουν με τσιμέντο τη ρωγμή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, τα πολυμερή χημικά δεν έχουν ακόμα απορροφήσει το μολυσμένο νερό. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power Co. (Tepco), άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.

Παράλληλα, αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας “φράχτης” ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η Tepco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο εργαζόμενοί της οι οποίοι αγνοούνταν από την 11η Μαρτίου βρέθηκαν νεκροί στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την εταιρεία, όταν χτύπησε το τσουνάμι, οι δύο άνδρες, ηλικίας 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτίριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα 4.

Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ηλεκτρικοί πίνακες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο θάνατός τους επήλθε από αιμορραγία από τα τραύματα που υπέστησαν. Οι αρχές πρέπει να απολυμάνουν τις σορούς τους, που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, πριν γίνουν νεκροψίες.

Την ίδια στιγμή, δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι βρέθηκε ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων στο θαλασσινό νερό 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Εν τω μεταξύ, η General Electric, που βοήθησε στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 10 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, καθώς και ότι θα συνδράμει στο πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που τους επόμενους μήνες αυξηθεί η ζήτηση.

Τραγικός απολογισμός – Ενα δισ. οι δωρεές

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό τουλάχιστον 12.087 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, ενώ 15.552 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις της Ιαπωνίας κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρ των συγγενών των θυμάτων του σεισμού.

Ο πρόεδρος της Softbank, Μασαγιόσι Σον προσέφερε του 119 εκατ. δολάρια, δηλαδή όλους τους μισθούς του, μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, όπως είπε, “υπερ των ορφανών από τον σεισμό”.

Πηγή: http://www.enet.gr/