Tue, 16 April 2024

O εκπρόσωπος των Λίβυων εξεγερμένων, Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι αφήνει τους ανθρώπους στη Μισράτα να πεθαίνουν κάθε μέρα και υποστήριξε ότι προκάλεσε την «απογοήτευση» των εξεγερμένων καθώς δεν τους προσέφερε αυτό που χρειάζονται. Στην πολυπλοκότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων εξαιτίας των τακτικών που εφαρμόζουν οι κανταφικές δυνάμεις και αυξάνουν το ρίσκο για απώλειες μεταξύ των αμάχων, αναφέρθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις κατηγορίες των εξεγερμένων.

 

“Αν το ΝΑΤΟ περιμένει μία ακόμη εβδομάδα, δε θα υπάρχει πια τίποτα στην Μισράτα. Τι κάνει το ΝΑΤΟ; Βομβαρδίζουν εδώ και εκεί, την ώρα που οι κάτοικοι της Μιζουράτα απειλούνται με εξόντωση” τόνισε.

Επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ είναι “αργό” και αφήνει τις δυνάμεις του Καντάφι να σκοτώνουν ανθρώπους ενώ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει τη δουλειά του σωστά ειδάλλως οι εξεγερμένοι θα απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. “Το ΝΑΤΟ έχει γίνει πρόβλημά μας” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών απατώντας  στις δηλώσεις των εξεγερμένων είπε ότι : “Έχουμε ζητήσει απερίφραστα να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες για τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό δυσχεραίνει φυσικά τις επιχειρήσεις…Η κατάσταση είναι ασαφής. Υπάρχει κίνδυνος …. Η κατάσταση στη Μιζουράτα δεν πρέπει να συνεχισθεί”.

Τόνισε δε, ότι θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα σήμερα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του προχώρησε σε ανακοίνωση αργότερα σήμερα ότι “θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους” μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν εναντίον του οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί. Η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο δήλωσε ότι “το ΝΑΤΟ έχει μία σαφή εντολή και θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες της Μιζουράτα που είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα”. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, το βράδυ της Τρίτης, από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, στην πόλη Μικράτα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου των ανταρτών.

“Ήμουν στο νοσοκομείο και είδα τις σωρούς αυτών που έχασαν τη ζωή τους αλλά και αρκετούς από τους τραυματίες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, παραθέτοντας και τη μαρτυρία γιατρού του νοσοκομείου που του επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων και των τραυματισμένων.

Ο κυβερνητικός στρατός που πολιορκεί τη Μιζουράτα, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα άλλος αντάρτης, βομβάρδισε την Τρίτη την πόλη, αλλά μετά σταμάτησε. Ανέφερε ακόμα ότι οι επιθέσεις κυρίως εκδηλώθηκαν γύρω από το λιμάνι της πόλης, αλλά και κοντά στο κέντρο της, στην περιοχή της οδού Τριπόλεως.

Εν τω μεταξύ οι αντάρτες ξεκίνησαν για πρώτη φορά επιχείρηση εξαγωγών πετρελαίου με σκοπό να εξοικονομήσουν χρήματα για τον αγώνα τους καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων.

Ελληνικό δεξαμενόπλοιο (σύμφωνα με το πρακτορείο BBC) χωρητικότητας πετρελαίου αξίας μεγαλύτερης των 100 εκατ. δολαρίων έφτασε στο λιμάνι του Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη για να μεταφέρει πετρέλαιο.

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι δεν έχει αντιρρήσεις όσον αφορά στο ενδεχόμενο να αγορασθεί πετρέλαιο από τους Λίβυους εξεγερμένους από τη στιγμή που τα έσοδα απ’ αυτή τη συναλλαγή δεν ωφελούν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.

Από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Μουαμάρ Καντάφι, πριν από περίπου δύο μήνες, οι εξαγωγές των βασικών προϊόντων της Λιβύης έχουν καταρρεύσει, οδηγώντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο Αμπντελάτι Ομπέιντι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αντικαθιστώντας τον Μούσα Κούσα που αυτομόλησε την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ.

Την Τουρκία επισκέπτονται Λίβυοι αξιωματούχοι, επιζητώντας κατάπαυση του πυρός. Από την Τζακάρτα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε πως “δεν υπάρχει περιθώριο μη δημοκρατικών κυβερνήσεων στη Μεσόγειο”.

Πηγή: http://www.enet.gr