Mon, 15 April 2024
Παρεμβάσεις Συλλόγου – Προσφορές – Παροχές προς συναδέλφους
(Απολογισμός Πεπραγμένων Σ.Ε.Υ.Τ.Κ.Ε)

Το ωράριο των τραπεζοϋπαλλήλων έχει κατακτηθεί με αγώνες. Χρέος όλων μας είναι να το περιφρουρούμε και να το προστατεύουμε. Παράλληλα, είναι καθήκον όλων μας να προστατεύουμε το μειωμένο ωράριο των μητέρων.

Ο Σύλλογός μας έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις τόσο σε καταστήματα όσο και στα κτήρια της Διοίκησης για θέματα τήρησης ωραρίου, όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και ζητήθηκε η παρέμβασή μας. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε ό,τι κατακτήθηκε με θυσίες και αγώνες από τους συναδέλφους μας. Σε αυτήν την προσπάθεια ο Σύλλογός μας θα είναι μπροστάρης.

Παρέμβαση του Συλλόγου για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην καθαριότητα. Ο Σύλλογός μας, ενημερώνοντας παράλληλα και την Τράπεζα, προχώρησε στη διερεύνηση των καταγγελιών για μη καταβολή των νομίμων αποδοχών αλλά και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τις εργαζόμενες, απαιτώντας από τους υπευθύνους των εταιριών την πλήρη συμμόρφωσή τους στις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Παρά τις κατ΄ επανάληψη συστάσεις, συγκεκριμένος εργολάβος συνέχισε, ωστόσο, να παρανομεί σε βάρος των εργαζομένων. Με τη συνδρομή και την παρότρυνση τού Συλλόγου μας οι εργαζόμενες προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, για τη μη καταβολή των νομίμων αποδοχών και των ενσήμων και, τέλος, στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) για επιτόπιο έλεγχο. Ταυτόχρονα, με παρέμβασή μας ζητήθηκε από την Τράπεζα η απομάκρυνση της συγκεκριμένης εταιρίας από την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού σε κτήριο τής Διοίκησης.            

Ως Σύλλογος έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν λειτουργούμε σαν κλειστή συντεχνία, αλλά θεωρούμε χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων – πόσο μάλλον των εργαζομένων των 300€. Ο Σύλλογός μας θα συμπαρασταθεί στις εργαζόμενες αυτές μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου

Σ΄ ένα διαρκώς επιδεινούμενο  εργασιακό περιβάλλον, όπως διαγράφεται πλέον στην Ελλάδα, με μειώσεις μισθών και  περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, με απολύσεις και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό, η ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών για την προάσπιση των δικαιωμάτων, που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών, γίνεται επιτακτική.

Συνάδελφοι, σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, η αλληλεγγύη μεταξύ μας, είναι η δύναμή μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα πρέπει να γίνει κτήμα σε όλους ότι ο μόνος τρόπος για να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα μας και να προστατεύσουμε την εργασία μας είναι να ενισχύσουμε τη συλλογική προσπάθεια. Η μόνη επιλογή μας είναι να είμαστε όλοι μαζί.

Όλο αυτό το διάστημα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου με συνέπεια ακολούθησαν και ακολουθούν υπεύθυνη στάση, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία μπαίνει σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση με επιπτώσεις αρνητικές για όλο το τραπεζικό σύστημα. Σε σταθερή βάση πραγματοποιούνται συναντήσεις με τη Διοίκηση του Συγκροτήματος στην Ελλάδα για την ενημέρωσή μας πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις.

Στόχος μας, η συνεχής ενημέρωση και διαβούλευση, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και σε επιμέρους εργασιακά θέματα.

Επιπλέον, το Δεκέμβριο του 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, με την κεντρική Διοίκηση της Τράπεζας στην Κύπρο, στο πλαίσιο λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Επιχείρησης.

Στη συνάντηση αυτή, από πλευράς Διοίκησης, παρέστη ο Πρώτος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος κος Γ. Κυπρή και ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού Συγκροτήματος κος Γ. Χριστοδουλίδης,.

Ξεκινώντας από το σημαντικό θέμα των επισφαλειών, ο κος Κυπρή ανέφερε ότι συγκριτικά είμαστε σε καλύτερη θέση από τις άλλες Τράπεζες, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Έχουμε επηρεαστεί και εμείς από την κρίση, συνέχισε, αλλά μπορούμε και θα το ξεπεράσουμε. Στόχος μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Σε ερώτηση για το αν με την ανάπτυξη του δικτύου στην Ελλάδα θα αυξηθεί και το προσωπικό, η Τράπεζα απάντησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε περιορισμένο αριθμό προσλήψεων, μόνο εκεί που είναι απαραίτητο (π.χ. στα νησιά) αλλά κατά κύριο λόγο τα νέα καταστήματα θα στελεχωθούν από εξοικονομήσεις (κεντρικοποιήσεις  κτλ).

Ιστοσελίδα ΣΕΥΤΚΕ

Το 2010 ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ανανεωμένης ιστοσελίδας του Συλλόγου μας, στον ιστοχώρο http://www.seytke.gr. Πρόκειται για ενημερωμένο και  εύχρηστο εργαλείο καθημερινής ενημέρωσης και αμφίδρομης επικοινωνίας στη διάθεση κάθε συναδέλφου για εργασιακά, οικονομικά, πολιτιστικά αλλά και γενικού ενδιαφέροντος θέματα. Οι δικές σας συχνές επισκέψεις, κυρίως όμως οι παρατηρήσεις σας, θα είναι πολύτιμες για την περαιτέρω βελτίωση και αυτής της νέας προσπάθειας.

Επιπλέον ο Σύλλογός μας μέσω της ιστοσελίδας:

·        στέκεται αρωγός και αναδεικνύει τις λογοτεχνικές δημιουργίες των συναδέλφων μας,

·        στην προσπάθεια να ενδυναμώσει την μεταξύ μας αλληλεγγύη αλλά και να βελτιώσει το εισόδημα οικείων σε εμάς προσώπων, μέσα στο γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ζήτησε την αποστολή  προσφορών, για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών σε προνομιακή τιμή, προκειμένου αυτές να αναρτηθούν για κοινή χρήση. Η πρωτοβουλία αυτή είχε μεγάλη απήχηση και αγκαλιάστηκε από αρκετούς συναδέλφους.

 

Προσφορές – παροχές προς συναδέλφους

·        Σχολές γονέων. Ο Σύλλογός μας, μεριμνώντας για τη φροντίδα του παιδιού και τις ανάγκες της οικογένειας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, ανακοίνωσε τη λειτουργία Σχολής Γονέων. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

·        Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ενήλικα, παιδιού και βρέφους). Το πρόγραμμα, διάρκειας δύο ωρών, διεξήχθη από πιστοποιημένο εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών και επείγουσας προνοσοκομειακής αντιμετώπισης. Περιελάμβανε θεωρία, επίδειξη τεχνικών σε προπλάσματα και προβολή εκπαιδευτικών διαφανειών.

·        Συνεργασία με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone.

·        Διαγωνισμός φωτογραφίας – απονομή επάθλων – έκδοση ετήσιου επιτραπέζιου ημερολογίου.

·        Ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών Ο.Α.Σ.Α σε προνομιακή τιμή.

·        Μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών Ο.Α.Σ.Θ σε προνομιακή τιμή.

·        Προσφορές του Συλλόγου σε Πάρκα Νερού σε Αθήνα και Κόρινθο.

·        Διοργάνωση της ψηφιακής παιδικής παράστασης «ο Μικρός Πρίγκιπας». Ολόθερμη ανταπόκριση από τους συναδέλφους μας με τη συμμετοχή περίπου 300 ατόμων.

·        Διοργάνωση προβολής της ψηφιακής παιδικής παράστασης «Ο μαγεμένος ύφαλος» στη Θεσσαλονίκη.

·        Διοργάνωση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

·          Διοργάνωση επίσκεψης στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με μεγάλη συμμετοχή.

·        Επίσκεψη στο Ενυδρείο  (Cretaquarium) στο Ηράκλειο Κρήτης.

·        Διοργάνωση οδικής Εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη.

·        Συμφωνία με την ξενοδοχειακή αλυσίδα Mitsis Hotels για εκπτώσεις σε συναδέλφους μας έως και 25%, σε σχέση με την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.

·        Διανομή εκπτωτικών καρτών θεάτρου.

·        Πρόγραμμα πολιτιστικών επισκέψεων και ξεναγήσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

·        Υλοποίηση, σε συνεργασία με τη Γ.Σ.Ε.Ε, του προγράμματος ποιοτικών παραθεριστικών διακοπών.

·        Ενημέρωση των συναδέλφων για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

·        Εκδηλώσεις του Συλλόγου μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

·        Συνεργασία με την αλυσίδα καταστημάτων Makro

·        Σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ, εξασφάλιση πρόσβασης σε γυναικολογικές εξετάσεις, σε προνομιακή τιμή [ψηφιακή μαστογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας (60 € και 53 € αντίστοιχα)]. Η προνομιακή αυτή συνεργασία εξακολουθεί να ισχύει.

 

Περιοδείες – Ενημέρωση συναδέλφων

Σ΄ ένα εξαιρετικά διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων, ο Σύλλογός μας καταβάλλει προσπάθεια και αναζητεί αποτελεσματικούς τρόπους για την κατά το δυνατόν συχνότερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τους συναδέλφους μας.

Το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει περιοδείες και ενημέρωση στα κτήρια της Διοίκησης, σε αρκετά καταστήματα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, στα καταστήματα της Πάτρας, στο κεντρικό κατάστημα του Βόλου, στη Ζάκυνθο.

 

Ενημέρωση των συναδέλφων στα γραφεία του Συλλόγου: Στην προσπάθειά μας για καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση των συναδέλφων εκτός εργασίας, ο Σύλλογός μας απηύθυνε πρόσκληση, σε όσους το επιθυμούσαν, προκειμένου να ενημερωθούν για τρέχοντα εργασιακά θέματα, αλλά και για οποιαδήποτε άλλο θέμα στα γραφεία του Συλλόγου μας από τις 15:15 – 19:30, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011.

Εγγραφές νέων μελών

Σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών, που καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Στόχος μας παραμένει η εγγραφή και ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων μας στο Σύλλογο.