Mon, 15 April 2024

Σφοδρές μάχες έξω από την Αντζαμπίγια

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι κατά του προπυργίου των ανταρτών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου των συγκρούσεων, την Αντζαμπίγια.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός και οι κυβερνήσεις της Δύσης απέρριπταν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στρατεύματα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη.
 
Περισσότερες από δέκα ρουκέτες εξερράγησαν κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης Αντζαμπίγια, στο σημείο που οι δυνάμεις των ανταρτών σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν σα βάση της επιχείρησης ανακατάληψης του λιμανιού της Μπρέγκα.
 
Πολλοί διέφυγαν χθες από την πόλη για να σωθούν, καθώς σημειώνονταν ισχυρές εκρήξεις.

Χθες, εξάλλου, έκλεισε ένας μήνας από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της Δύσης στη Λιβύη, προκειμένου να εφαρμόσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την προστασία των αμάχων.

Η κατάσταση ένα μήνα μετά δείχνει να έχει ισορροπήσει σε ένα αδιέξοδο, πολιτικό και στρατιωτικό.

Οι αντάρτες δεν μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων καθώς είναι ανοργάνωτοι και πλημμελώς εξοπλισμένοι ενώ οι δυτικοί έχουν παγιδευτεί στη δέσμευση να μην αποσταλούν επίγειες δυνάμεις, παρά το γεγονός πως κάθε μέρα γίνεται και πιο αντιληπτό, ότι μόνο ο αεροπορικός αποκλεισμός και οι επιλεκτικοί βομβαρδισμοί, δεν αρκούν για να κάμψουν στρατιωτικά το καθεστώς του Καντάφι.

Συνολικά, από την έναρξη της εξέγερσης στα τέλη Φεβρουαρίου, οι νεκροί στη Μισράτα είναι 1.000 και οι τραυματίες 3.000.

«Το 80% των νεκρών είναι άμαχοι» δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου δρ. Χάλεντ Αμπού Φάλγα στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι τα 60 κρεβάτια του νοσοκομείου είναι κατειλημμένα από τραυματίες.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίσθηκαν μόνο χθες στην μεγάλη παραλιακή πόλη της Λιβύης, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.

Ο γιατρός διευκρίνισε ότι από την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνει σοβαρά τραύματα που έχουν προκληθεί από βόμβες διασποράς, όπλα που είναι απαγορευμένα και για χρήση των οποίων κατηγορούνται οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και την οργάνωση Human Rights Watch.
 
Πυροβολισμοί ξέσπασαν γύρω από το νοσοκομείο αργά χθες το βράδυ ενώ τροχιοδεικτικά βλήματα ήταν ορατά πάνω από το κέντρο της πόλης.
 
Ο οδηγός ενός ασθενοφόρου είπε ότι η κεντρική αρτηρία της πόλης, η οδός Τρίπολης, ελέγχεται από τους εξεγερμένους ωστόσο ελεύθεροι σκοπευτές κρύβονται σε διάσπαρτα κτίρια.
 
Περίπου 10.000 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Αιγύπτιοι και Νιγηριανοί, περιμένουν ακόμη τα πλοία που θα τους απομακρύνουν από την περιοχή.

Οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κοντά στο λιμάνι της Μισράτα, κάτω από άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Προσφύγων ο οποίος έχει νοικιάσει δύο πλοία για να τους μεταφέρουν στη Βεγγάζη.

Το ένα από αυτά αναμενόταν να προσεγγίσει το λιμάνι της Μισράτα χθες για να παραλάβει χίλια άτομα «κατά προτεραιότητα τους πιο αδύναμους, ιδίως αυτούς που κατάγονται από τη δυτική Αφρική, όπως από το Τσαντ και το Νίγηρα» όπως είπε ο Τζέρεμι Χάσλαμ, επικεφαλής της επιχείρησης αυτής.
 
Όμως στην περιοχή του λιμανιού ξέσπασαν μάχες και το πλοίο αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στα ανοιχτά. 

Πηγή: http://www.tanea.gr