Sun, 25 February 2024

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς

Κριτική σε όσους βοηθούν τους κερδοσκόπους με δηλώσεις για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Le Soir.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Υβ Μέρς ενώ η Wall Street Journal σε σημερινό άρθρο της θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Ερωτηθείς αν η αναδιάρθρωση είναι λύση για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, ο Βέλγος υπουργός απάντησε «όχι» προσθέτοντας ότι: «Το καλό βήμα είναι ακριβώς το αντίθετο: Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να βρει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους».
 
Στη συνέχεια ο Ρέιντερς δήλωσε: «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι πολλοί κερδοσκόποι ωθούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και βοηθούνται από συγκεκριμένες δηλώσεις».
 
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνει ότι «στις ενδιαφερόμενες χώρες υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Τυχόν αποτυχία αναγνώρισης της επιθυμίας των χωρών αυτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις
τους είναι άδικη προκατάληψη».

 «Εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της – κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό-καλύτερα να το κάνει με συντεταγμένοι τρόπο, παρά να περιμένει μέχρι να αναγκαστεί να το κάνει», αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως ο τρόπος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει η Lehman της Ευρώπης δεν είναι να προσποιείται ότι η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να συμβεί, αλλά να αρχίσει να εξηγεί πώς μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, από κοινού με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια για το που θα μπορούσε να βλάψει και πώς.
 
Έτσι, οι τράπεζες που είναι ευάλωτες σε κινδύνους θα μπορούν να βάλουν τάξη στα σπίτια τους πριν είναι πολύ αργά

Το δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση» υποστηρίζει πως η επίσημη άρνηση της Ευρώπης να αναγνωρίσει ακόμη και το ενδεχόμενο αθέτησης του ελληνικού χρέους «συνορεύει με το κωμικό».

Ωστόσο, σημειώνει πως η εκτίναξη της απόδοσης των ελληνικών διετών ομολόγων κοντά στο 20% και η ταυτόχρονη αναρρίχηση των ασφάλιστρων κινδύνου (credit-default swaps) σε επίπεδα που καταδεικνύουν πτώχευση καθιστούν την άρνηση την Ε.Ε. όχι πα διασκεδαστική, καθώς μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Η Wall Street Journal υποστηρίζει πως ακόμη και αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο πακέτο διάσωσης της, θα επιβαρυνθεί με ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που καθιστά την αναδιάρθρωση των οφειλών αυτών κάτι το αναπόφευκτο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πίσω από αυτές τις επίσημες διαψεύσεις βρίσκεται μια πιο σύνθετη ερμηνεία που υποστηρίζει πως η αθέτηση υποχρέωσης ή ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα βλάψει τόσο τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς που θα χρειάζονται με τη σειρά τους διάσωση.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως με τις αποδόσεις του χρέους των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει την πιθανότητα ότι η Αθήνα δεν θα αποπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της.

Σε αυτό το στάδιο, θεωρεί πως είναι πιο λογικό η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τους φορολογούμενους, τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις σχετικά με τα ανοίγματα και τους κίνδυνους, αλλά και να ληφθούν αντίστοιχες πρόνοιες στα επικείμενα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Πηγή: http://www.tanea.gr/