Thu, 18 July 2024

Το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα γνώρισε την τελευταία δεκαετία µεγάλη άνθηση, τάση που δεν έχει ανακοπεί καθόλου. Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, η βιβλιοπαραγωγή έφτασε το 2008 τους 2.088 τίτλους ή το 21,4% της παραγωγής βιβλίου. Στη συνέχεια σταχυολογούµε µερικές από τις καλύτερες κυκλοφορίες των τελευταίων µηνών
Η σειρά «ΟΙΚΟΛΟΓΉµατα» ευαισθητοποιεί τα µικρά παιδιά σε θέµατα που έχουν σχέση µε το περιβάλλον. Το 5ο βιβλίο «Το Αστροπελέκι µε την περιέργεια βρίσκει λύση για την ενέργεια» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εκδ. Πατάκη, εικ.: Φραντσέσκα Κοζάντι, δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα) αναφέρεται στο ζήτηµα της ενέργειας και επιχειρεί να τα διαφωτίσει σχετικά µε τις ήπιες και ανανεώσιµες πηγές οι οποίες µπορούν να δώσουν µελλοντικά τη λύση σ’ αυτό το παγκόσµιο πρόβληµα.

Ο καρβουνιάρης, ο λατερνατζής, ο παγωτατζής, επαγγέλµατα παλιά που έχουν χαθεί αλλά που δεν έχουν ξεχαστεί. Σαν παραµύθι ζωντανεύουν και διηγούνται τις ιστορίες τους όταν τους επισκέπτονται στο χωριό τους ο Αγγελος και η Μυρσίνη στο «Παλιά επαγγέλµατα ζωντανέψτεεε…!» της Κατερίνας Μανανεδάκη (εκδ. Λιβάνη, εικ.: Αντριάνα Ρούσσου).

Οι καλλιτέχνες µιλούν στα παιδιά µέσα από τα έργα τους και οι συγγραφείς τα σκηνοθετούν γράφοντας ιστορίες. Στο βιβλίο «Η τέχνη σαν παραµύθι: Το καπέλο του καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ» της Φίλιας ∆ενδρινού (εκδ. Λιβάνη), µ’ ένα καπέλο που αναζητά κάποιον να το φορέσει, ο αναγνώστης θα περιπλανηθεί στους χώρους όπου έζησε και δηµιούργησε ο ζωγράφος Βαν Γκογκ τους πίνακές του, θα γνωρίσει την παλέτα των εκτυφλωτικών χρωµάτων του, το περιβάλλον και τους φίλους του, και τέλος θα εκφραστεί παίρνοντας ιδέες από τους πίνακες.

Πώς γεννήθηκε ο κόσµος µας; Ποια ήταν τα παιδιά της Γης και του Ουρανού; Τι συνέβη στον µεγάλο πόλεµο µε τους Τιτάνες και πώς κατάφεραν οι Ολύµπιοι να βασιλέψουν; Και ο άνθρωπος; Ιστορίες παλιές κι αγαπηµένες από την πένα της βραβευµένης συγγραφέως Ελένη ∆ικαίου στο βιβλίο «Η δηµιουργία του κόσµου και οι δώδεκα θεοί του Ολύµπου» (εκδ.

Πατάκη, εικ.: Λουίζα Καραγεωρίου).

Οι µπαµπάδες είναι καταπληκτικοί αρκεί να ξέρεις πώς να παίξεις µαζί τους! Τροµερές ιδέες για να καλλιεργήσουν οι µπαµπάδες τη σχέση τους µε τα παιδιά όταν ένα ακόµα µικρά στο βιβλίο «Ο µπαµπάς µου είναι…» της Isabelle Martins (εκδ. Κόκκινο, εικ.: Bernardo Carvalho, µτφ.: Γιώργος Κουραβέλος). Οµορφη εικονογράφηση, όµορφη έκδοση από τον νέο εκδοτικό οίκο της Καλαµάτας.

Μυθιστορήµατα
Ο «Τόµπι, ο µικρός ήρωας του δέντρου» του Τιµοτέ Ντε Φοµπέλ (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, µτφ. Ρίτα Κολαΐτη) είναι ένα βιβλίο εντελώς πράσινο! ∆εν είναι µόνον το ανακυκλωµένο χαρτί από το οποίο είναι φτιαγµένο αλλά κυρίως το περιεχόµενο. Ο Τόµπι, ο πράσινος µαχητής της ιστορίας, παλεύει να σώσει τον κόσµο του, το µεγάλο δέντρο, που κινδυνεύει από την ανοησία, την απληστία και την εκµετάλλευση των κατοίκων του. Ο κόσµος του δέντρου µοιάζει µε τον δικό µας και το περιβάλλον του αντιµετωπίζει τα ίδια προβλήµατα µε το δικό µας!

Το «Μέτωπο στον καθρέφτη» του Μερκούριου Αυτζή (εκδ. Ψυχογιός) είναι ένα ιδιαίτερο µυθιστόρηµα που αφυπνίζει τις νεαρές αναγνώστριες αλλά και τους γονείς τους µε πολλά καθηµερινά θέµατα που ταράζουν τις εφηβικές ψυχές. Οι πρώτοι έρωτες, οι αλλαγές στο σώµα και η αγωνία για την οµορφιά, η εφηβική ανορεξία ως παράλογο αντίδοτο για καταξίωση στο σχολικό περιβάλλον, µια απώλεια που καθορίζει για πάντα τη ζωή.

Ιστορίες κοριτσιών στην εφηβεία γραµµένες µε ευαισθησία και σύνεση.

Το πάντα συναρπαστικό κυνήγι των 39 στοιχείων στον πλανήτη, το οποίο θα εξασφαλίσει στον νικητή απερίγραπτη και αφάνταστη δύναµη σ’ όποιον Κέιχελ τα βρει, έχει κουράσει πολύ τη δεκατετράχρονη Εϊµι και τον Νταν, τον αδερφό της. Στο βιβλίο «Τα 39 στοιχεία: Η φιδοφωλιά» του Piter Lerangis (εκδ. Αγκυρα, µτφ. Μαρία Αγγελίδου), το όγδοο της σειράς, τα δυο αδέλφια βρίσκονται παγιδευµένα στη ζούγκλα της Ινδονησίας. Ποια δηλητηριώδη µυστικά κρύβονται εκεί; Τι γνωρίζει για τον θάνατο των γονιών τους ο άντρας που συνάντησαν; Τη στιγµή ακριβώς που τα παιδιά είναι έτοιµα να καταρρεύσουν, η κατάσταση δυσκολεύει κι άλλο.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς αφήνει τις ευκολίες της συγγραφής µικρών εικονογραφηµένων βιβλίων και τολµάει να ανοιχτεί στα δύσκολα πεδία της οργάνωσης σύνθετων µυθιστρηµάτων.

Με το βιβλίο «Κάπου ν’ ανήκεις» έκανε µια τοµή στο έργο του ασχολούµενος µε τη λογοτεχνία για νέους ενηλίκους. Το «Υαινες» (εκδ. Πατάκη) είναι ακόµα καλύτερο! Με κοφτή και σκληρή γλώσσα, από την οποία δεν λείπει ωστόσο η ευαισθησία, µπαίνει στην ψυχή των επαναστατηµένων νέων που ζουν την κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και καταλήγουν σαρκοβόρα πλάσµατα. Η διάλυση της οικογένειας, η µοναξιά, η ανυπαρξία ή η δυσκολία σύναψης σχέσεων, η καταπάτηση των ονείρων, η απελπισία, τόσα και τόσα θέµατα περνούν µέσα από τις σελίδες και µας παρουσιάζουν την τροµακτική εικόνα µιας κοινωνίας που όλοι απευχόµαστε. Εξαιρετικό µυθιστόρηµα που πολλοί θα εύχονταν να είχαν γράψει!

www.tanea.gr