Tue, 21 May 2024

Σε τουλάχιστον 25 ανήλθαν οι νεκροί στη Ντεράα, στη νότια Συρία, από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες συνέχιζαν να βομβαρδίζουν την πόλη, που είναι το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντάλα Αμπαζίντ, ο οποίος βρίσκεται εκεί.

“Τουλάχιστον 25 μάρτυρες έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτοί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και το σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό”, μετά την είσοδο πριν από την αυγή στην πόλη τουA στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Έφοδος στη Ντεράα

Περισσότεροι από 3.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, εισέβαλαν το πρωί της Δευτέρας στην πόλη Ντεράα, στα νότια της χώρας. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής Αμπντάλα Αλ-Χαρίρι, “οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση”, ενώ “η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι σχεδόν αδύνατες”.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέση σε στέγες και τα άρματα μάχης βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

“Τους είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια. Βρίσκονταν σε ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι διάτρητο από σφαίρες”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας”. Από τους μιναρέδες των τεμενών απευθύνονται εκκλήσεις για βοήθεια. Οι δυνάμεις της τάξης μπήκαν στα σπίτια. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και πυροβολούν όποιους βγαίνουν από τα σπίτια τους. Πυροβόλησαν ακόμη και τις δεξαμενές νερού στις στέγες για να στερήσουν το νερό από τους ανθρώπους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ, ο στρατός εισέβαλε στην Ντεράα “προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια αποκρινόμενος στις εκκλήσεις για βοήθεια των κατοίκων που απαίτησαν την επέμβασή του προκειμένου να τερματιστούν πράξεις δολιοφθοράς και δολοφονίας που διαπράχθηκαν από εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες”.

“Μονάδες του στρατού, επικουρούμενες από δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, συλλαμβάνοντας πολλούς απ΄αυτούς και κατάσχοντας σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών”, ανέφερε.

“Οι συγκρούσεις προκάλεσαν έναν ορισμένο αριθμό θανάτων και τραυματισμών στις τάξεις του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και σε εκείνες των τρομοκρατικών ομάδων”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ντεράα είναι η πόλη που πρωτοστάτησε στη λαϊκή εξέγερση της χώρας, καθώς εκεί ξεκίνησαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις πριν πέντε εβδομάδες, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίτερα στο προάστιο Ντούμα στη Δαμασκό, ανοίγοντας πυρ εναντίον άοπλων πολιτών και πραγματοποιώντας συλλήψεις.

“Υπάρχουν τραυματίες. Δεκάδες συνελήφθησαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας ακολουθούν την ίδια πρακτική σε όλα τα κέντρα της λαϊκής εξέγερσης. Θέλουν να καταστείλουν την εξέγερση με τον πιο βίαιο τρόπο” δήλωσαν οι εξεγερμένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όλες οι τηλεπικοινωνίες με τη Ντούμα έχουν διακοπεί.

Στην παράκτια πόλη Τζάμπλα, στην οποία εισέβαλαν την Κυριακή οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλοι πιστοί στον πρόεδρο Μπασαρ αλ Άσαντ, τουλάχιστον 13 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά, ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Ασαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών, την ανατροπή του σύρου προέδρου.

Κλείνουν τα μεθοριακά περάσματα

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Συρία έκλεισε όλα τα μεθοριακά περάσματα με τη γειτονική της Ιορδανία, δήλωσαν αξιωματούχοι, μετά την ανάπτυξη αρμάτων μάχης στην Ντεράα.

Ανώτερος διπλωμάτης στη ιορδανική πρωτεύουσα Αμάν επιβεβαίωσε ότι τα δύο κύρια μεθοριακά περάσματα της Ντεράα και της Νασίμπ στη συριακή πλευρά είναι κλειστά στην κυκλοφορία.

“Οι συριακές Αρχές ξεκίνησαν πόλεμο κατά του ειρηνικού φιλοδημοκρατικού κινήματος της χώρας, πραγματοποιώντας επίθεση σε τρεις πόλεις της Συρίας, δήλωσε η εξέχουσα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σουχάιρ αλ Ατάσι.

Οργή και αγανάκτηση από δημοσιογράφους και διανοούμενους

Περισσότεροι από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν διακήρυξη, με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. “Καταδικάζουμε τις βίαιες και καταπιεστικές πρακτικές του συριακού καθεστώτος κατά των διαδηλωτών και θρηνούμε για τους μάρτυρες της εξέγερσης”, τονίζεται.

Σύμφωνα με οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες καθώς κλιμακώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στην πλειοψηφία τους απελαθεί γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαλήθευση της κατάστασης. Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από διαδηλωτές δείχνουν στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους πολίτες.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας στη Συρία και κάλεσε τις αρχές της χώρας να ελέγξουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους και να ερευνήσουν για τον πιθανολογούμενο θάνατο σχεδόν 100 διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο. Η Πιλάι ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ακτιβιστών που έχουν συλληφθεί και των πολιτικών κρατουμένων.

Πηγή: http://www.nooz.gr/