Thu, 25 April 2024

Εκρηκτική άνοδος στα spreads των ομολόγων εν μέσω αβεβαιότητας για την αναδιάρθρωση χρέους

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς τα επιτόκια, ιδίως στους τίτλους με διάρκεια έως 5 έτη, συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ εντείνεται η φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές είναι ουσιαστικά ενδεικτικές, καθώς οι συναλλαγές είναι ελάχιστες.

Σήμερα, Τετάρτη, η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις 1.281 μονάδες βάσης από 1.209 στο άνοιγμα της αγοράς.

Το επιτόκιο αναρριχήθηκε μέχρι το 16,07% (από 15,48%).

Στο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο έκανε άλμα μέχρι το 25,11% από 24,54% στο άνοιγμα της αγοράς. Στο πενταετές σκαρφάλωσε μέχρι το 22,47% με άνοδο 0,53%.

Σημειώνεται ότι πωλήθηκε ομόλογο λήξεως Μαρτίου 2012 σε τιμή 83,80 και απόδοση 26,85%, η οποία είναι υψηλότερη κατά 23,3% περίπου υψηλότερη από οτν αντίστοιχο γερμανικό τίτλο.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτά τα επιτόκια δείχνουν ότι οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη όχι μόνο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση αποπληρωμής του «παλαιού» χρέους των 340 δισ. ευρώ, αλλά και τη διαγραφή τμήματος της αξίας των ομολόγων («κούρεμα») σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Το πενταετές ασφάλιστρο κινδύνου εκτοξεύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, λίγο πάνω από τις 1.380 μονάδες.

Η ελεύθερη πτώση των τιμών συνεχίζεται, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει κάπως τις απώλειες.

Σε ανοδική τροχιά είναι τα επιτόκια και στα ομόλογα άλλων χωρών της ευρω-περιφέρειας, όπως της Πορτογαλίας (νέο ρεκόρ για το 10ετές στο 10,18%), της Ιταλίας και της Ισπανίας (5,55% κοντά στο ρεκόρ του 5,60%).

Οι αγορέςε ανησυχούν ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα, αν και οι περισσότεροι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η Ισπανία θα έχει την τύχη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία διαμορφώνονται σε 690 μονάδες στις δύο πρώτες χώρες και σε 260 στην Ισπανία.

Πηγή: http://news.in.gr