Mon, 15 April 2024

Βαθύτατα διχασμένο εμφανίσθηκε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίαζε με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς οι 15 χώρες μέλη του απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία και να εγκρίνουν το κείμενο της Ε.Ε. που καταδίκαζε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα. Εν τω μεταξύ οι «νέοι της επανάστασης στη Συρία» κάλεσαν μέσω του Facebook τον λαό να συμμετέχει αύριο σε νέες κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εξεγερμένους στην πόλη Ντεράα, απ’όπου ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στα μέσα Μαρτίου.

 Στο προσχέδιο του κειμένου που είχαν συντάξει οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, αντιτέθηκαν αρκετές χώρες από τις 15 που συγκροτούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, επέμεινε ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν συνιστούν απειλή στη διεθνή ειρήνη.

Η Κίνα και η Ινδία, ζήτησαν την έναρξη πολιτικού διαλόγου και την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην κρίση, ωστόσο καμία από τις δύο χώρες δεν καταδίκασε την βία που ασκήθηκε ενάντια στους αντιφρονούντες.

“Μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια θα μπορούσε να προκύψει από ενδεχόμενη εξωτερική εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για επιβολή έτοιμων λύσεων” δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Αλεξάντερ Πάνκιν.

Ωστόσο η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις ζήτησε από την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει τη βία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μη μείνει απαθής και να αναλάβει δράση.

“Η κυβέρνησή μου ζητά από το πρόεδρο Ασσάντ να αλλάξει πορεία τώρα και να ακούσει τα αιτήματα του λαού του. Επίσης καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και να θέσει προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία” είπε η Σούζαν Ράις.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που δεν εισακουσθούν σύντομα τα αιτήματα του λαού της Συρίας για μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσουν να πιέζουν για αυστηρότερες κυρώσεις.

Το κείμενο των ευρωπαϊκών κρατών καταδίκαζε τη βία στη Συρία και υποστήριζε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για μια διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για τους θανάτους των αντιφρονούντων πολιτών.

Όμως ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, δήλωσε κατηγορηματικά πως η κυβέρνησή του αντιτίθεται σε οιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις υποθέσεις της.

Τουλάχιστον στους 500 ανέρχονται οι Σύριοι πολίτες που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας του “ειρηνικού δημοκρατικού ξεσηκωμού” σύμφωνα με τα στοιχεία του συριακού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah. Ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή χιλιάδες είναι οι συλληφθέντες και οι εξαφανισμένοι πολίτες μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων με αίτημα την παραχώρηση πολιτικών ελευθεριών και τον τερματισμό της διαφθοράς πριν από περίπου έξι βδομάδες.

Αργά χθες το βράδυ ακούστηκε ξανά ο ήχος πυροβολισμών στη Ντεράα της Συρίας. Το νερό, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και το ηλεκτρικό, παραμένουν κομμένα στην πόλη που θεωρείται το προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Μόνο το τελευταίο τριήμερο πάνω από 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων αλλά και δημοκρατικών ακτιβιστών.

Η κυβέρνηση της Συρίας με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι έστειλε στρατό σε διάφορες πόλεις έπειτα από αίτημα των πολιτών που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δράση “ένοπλων εξτρεμιστών”.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση της Συρίας υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά.

Η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων έκανε λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν εναντίον τραυματισμένων διαδηλωτών που κείτονταν αιμόφυρτοι στο δρόμο όπως επίσης πυροβολούσαν και όσους προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν. Όμως με τις τηλεπικοινωνίες να έχουν κοπεί στην Ντερεά δεν είναι πλέον ξεκάθαρο για το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο την καταγεγραμμένη μαρτυρία ενός ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας στρατιώτης εκτελέστηκε καθώς αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές των ανωτέρων του και να πυροβολήσει εναντίον των διαδηλωτών στην περιοχή Μπανίγιας.

Επίσης άλλα διακόσια τρία μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από το κόμμα, έπειτα και από την παραίτηση 30 μελών του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Την ερχόμενη Παρασκευή η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να εγκρίνει ψήφισμα στο οποίο θα απαιτείται ο άμεσος τερματισμός των προσπαθειών για τη βίαιη καταστολή όσων αντιδρούν στην εξουσία του Ασσάντ, όπως επίσης θα συζητείται η άρση των περιορισμών που έχει επιβληθεί στους ξένους δημοσιογράφους που προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα στη Συρία.

www.enet.gr