Sun, 24 September 2023

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις της χώρας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα Παρασκευή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προς ραγδαίες εξελίξεις. “Πυκνώνουν με ραγδαίο ρυθμό οι εξελίξεις στην Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, καθώς οι δανειστές της χώρας δημιουργούν συνεχώς νέα προσκόμματα και θέτουν νέες προϋποθέσεις για την εκταμίευση του δανείου, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι σενάρια, που φτάνουν μέχρι και στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τεχνοκράτες, συνόδευσαν την αναγγελία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια”.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκλογές προ των πυλών; “Πλήθος σεναρίων, που δραματοποιούν ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα, πυροδότησε η ανακοίνωση της σημερινής έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
 
ΑΥΡΙΑΝΗ: Να παραιτηθούν Παπούλιας και Παπανδρέου. “Στη συνείδηση του πανελλήνιου έχει εντυπωθεί ακλόνητη η πεποίθηση ότι ο Παπανδρέου αποφασίζει και ο Παπούλιας υπογράφει”.
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Φεύγει σήμερα αν… “Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά την εξουσία εφόσον δεν πάρει τη συναίνεση. Σενάρια για προκήρυξη εκλογών ή για κυβέρνηση προσωπικοτήτων με άλλον επικεφαλής”.
 
ΕΘΝΟΣ: Ενώπιος ενωπίω για εθνική συνεννόηση. “Δραματικό χαρακτήρα προσλαμβάνει η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βρίσκονται ενώπιος ενωπίω. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, καθώς η οικονομική κρίση φτάνει σε οριακό σημείο”.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ψεκάζουν, ψεκάζουν αλλά… έστιν και δίκης οφθαλμός! Ιδού και η απόδειξη: αεροπλάνο με ψεκαστικά κατέπεσε στις ΗΠΑ!… “Μπόινγκ 707 των Αμερικανών σε ναυτική βάση της Καλιφόρνια, έπεσε και κάηκε. Σημειωτέον ότι δεν κάηκε στα ονομαζόμενα «φτερά» όπου είναι οι κινητήρες, αλλά στην άτρακτο όπου και βρισκόταν φορτίο καυσίμων. Αλλά, ουσιαστικώς, αυτά τα καύσιμα δεν ήταν τίποτε άλλο από «καθαρά υγρά» που συμπεριέχουν ναρκωτικές ουσίες. …Τις οποίες οι παλιάνθρωποι ψεκάζουν στον κόσμο για να τον… «ηρεμούν»”.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οικουμενική ή εκλογές στο τραπέζι Παπούλια με αρχηγούς. “Σαν βόμβα έπεσε η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που ανελήφθη μετά τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον. η σημερινή σύσκεψη οδηγεί σε πραγματική οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων ή σε εκλογές”.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υστατο κόλπο από τον Παπανδρέου. “Στον ύστατο πολιτικό ελιγμό προχωρά σήμερα ο Γ. Παπανδρέου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προτείνει σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής με συμμετοχή τεχνοκρατών θέτοντας ως προϋπόθεση την έμπρακτη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο”.
 
ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις ευρύτερης αποδοχής. “Σήμερα διενεργείται έκτακτο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με θέμα την κατάσταση της οικονομίας. Ομως αυτό που επιβάλλεται πλέον να επιδιωχθή είναι κάποιας μορφής συγκυβέρνησις”.
 
Η ΑΥΓΗ: Δεν υπάρχει απάντηση ερήμην του λαού. “Παρά την κακοκαιρία και τις σποραδικές καταιγίδες, χιλιάδες πολίτες έδωσαν και χτες το παρών στις πλατείες μεγάλων ελληνικών πόλεων δείχνοντας τη θέληση να παρέμβουν αποφασιστικά και να εμποδίσουν με κάθε δημοκρατικό μέσο την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου”.
 
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συνενοχή ή εκλογές. “Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής του από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η πολιτική του Μνημονίου. Συγχρόνως επιδιώκει τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό κόστος της αποτυχίας. Η επιδίωξη της συνενοχής της Ν.Δ. γίνεται με πρωτοφανείς εκβιασμούς, γι΄αυτό δεν αποκλείεται η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες”.
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμβούλιο αρχηγών επί ξυρού ακμής. “Υπό το βάρος των πιέσεων τις οποίες ασκούν οι Βρυξέλλες, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η τρόικα και του κινδύνου να απολεσθεί η πέμπτη δόση του δανείου, συνέρχεται εκτάκτως σήμερα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος και ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία”.
 
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: Ωρα για αλήθειες. “Εκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε ο Κ. Παπούλιας. Ηρθε η στιγμή να αφήσουν πίσω τους τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, να βρουν τα σημεία που τους ενώνουν με γνώμονα το συμφέροντα ης Ελλάδας, που βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση και την επιστροφή στη δραχμή”.
 
Ο ΛΟΓΟΣ: Πίεση στα κόμματα μέσω Προέδρου…  “Εκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου”.
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω…» “Αριστεροί και δεξιοί διανοούμενοι, ξυπνώντας από το λήθαργο αμπελοφιλοσοφίας τριών δεκαετιών, καλούν σε έναν ξεσηκωμό. Το ερώτημα είναι αν ο ξεσηκωμός αφορά το να μείνουμε σταθερά προσανατολισμένοι προς τον γκρεμό ή να σωθούμε”.
 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκβιάζουν για συναίνεση. Λαϊκή απάντηση με αντεπίθεση. “Μας χωρίζει χάος από τη γραμμή που έχουν χαράξει κυβέρνηση – πλουτοκρατία και λίγο πολύ στηρίζουν τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά από την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ξεκάθαρες τις θέσεις τους ενάντια στους εκβιασμούς για συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ, μηχανισμοί του συστήματος”.
 
ΤΑ ΝΕΑ: Συμβούλιο διλημμάτων. “Συμβούλιο… διλημμάτων συγκαλείται σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια: κύριος στόχος του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είναι η επίτευξη συναίνεσης με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «η Ν.Δ. δεν εκβιάζεται», αναζωπυρώνοντας σενάρια πρόωρων εκλογών”.
 
DEALnews: Ολο το σχέδιο 2011 ως το 2015. “Ενα πραγματικό ντοκουμέντο που αναφέρεται στα μέχρι τώρα πεπραγμένα στις αποκρατικοποιήσεις και στις παρεμβάσεις – μέτρα και προβλέψεις για την οικονομική πορεία της χώρας μέχρι το 2015. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα οδηγήσει σε μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους κατά 3 δισ. ευρώ”.
 
City Press: Επιχείρηση «συναίνεση». “Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μοιράσει το πολιτικό φορτίο της διαχείρισης της κρίσης. Πιθανότερο σενάριο η διολίσθηση προς πρόωρες εκλογές”.
 
METRO: Τελευταία ευκαιρία για συναίνεση. “Μίνιμουμ συνεννόηση, κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή εκλογές, στο «τραπέζι» του σημερινού συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια”.
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υπάρχουν ηγέτες στην Αθήνα;
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
ΕΞΠΡΕΣ: Αιφνίδια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για άρση αδιεξόδου. “Υστατη προσπάθεια για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης επί των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης θεωρείται το σημερινό έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, που συγκαλείται υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου”.
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ωρα εθνικής ευθύνης. “Το ελληνικό δράμα κορυφώνεται. Με τους δανειστές να μας πιέζουν για επιπλέον μέτρα και συναίνεση, να απειλούν με την πέμπτη δόση και με τον εξοβελισμό της Ελλάδας από το ευρώ, πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλούν σήμερα το συμβούλιο των αρχηγών”.
 
ΚΕΡΔΟΣ: Κυβέρνηση τεχνοκρατών στο τραπέζι των αρχηγών. “Με μία κίνηση έκπληξη, η οποία κρατήθηκε επιμελώς μυστική επί ένα 24ωρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας συγκαλεί σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μία δραματική προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης για την έξοδο από την κρίση”.
 
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κρίσιμη σύσκεψη κορυφής σε αναζήτηση συναίνεσης. “Σε μια οριακή στιγμή για την οικονομία, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά, πραγματοποιείται το μεσημέρι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια”.