Sat, 20 July 2024

Στους 14 αυξήθηκαν τα θύματα από τη βακτηριακή γαστρεντερίτιδα που προκαλείται πιθανώς από την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών από την Ισπανία, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές. Το σύνολο των περιστατικών έχει φτάσει τα 1.200 ενώ τουλάχιστον 329 άνθρωποι είναι σοβαρά άρρωστοι.

Στην Αθήνα, ο ΕΦΕΤ διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα λαχανικά από την Ισπανία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνει λόγο για τη χειρότερη επιδημία του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάνω από 40 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες -Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία- και τρία στις ΗΠΑ.

Τα περισσότερα αφορούν σε επισκέπτες Γερμανούς ή τουρίστες που επέστρεψαν από τη Γερμανία.

Σε Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο έχουν εντοπιστεί αγγούρια που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η λοίμωξη προέρχεται από το βακτήριο E.coli (Ehec), ένα μικρόβιο με πολλά διαφορετικά στελέχη -ορισμένα είναι ακίνδυνα και ζουν κανονικά στο ανθρώπινο έντερο, ενώ άλλα είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα.

Το συγκεκριμένο στέλεχος ονομάζεται STEC και παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται Σίγκα. Προκαλεί γαστρεντερίτιδα με αιμορραγία και μπορεί να οδηγήσει σε «αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο» (HUS), το οποίο δυνητικά προκαλεί σοβαρή νεφρική βλάβη και τελικά θάνατο.

«Μέχρι σήμερα, η επιδημία αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες STEC/HUS που έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με έδρα τη Στοκχόλμη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναρρώνουν έπειτα από περίπου οκτώ ημέρες. Σε σοβαρά περιστατικά, η λοίμωξη δύσκολα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και οι γιατροί χορηγούν ένα αντίσωμα (eculizumab) κατά του βακτηρίου.

«Ελπίζουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί αλλά φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί», επισήμανε ο Όλιβερ Γκριβ, εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Σκέσβιγκ Χολστάιν, στη βόρεια Γερμανία.

Έρευνες για την προέλευση του βακτηρίου

Στη Γερμανία, που συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων (τα περισσότερα καταγράφηκαν στο Αμβούργο), το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το εθνικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, συνέστησε στον πληθυσμό να μην καταναλώνει ωμά αγγούρια, τομάτες, μαρούλι και μελιτζάνες.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, το πιθανότερο είναι ότι η επιδημία προκλήθηκε από μολυσμένα ισπανικά αγγούρια, ωστόσο η προέλευση της μόλυνσης δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, τόνισε ο Άντρεας Χένσελ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνου.

«Έχουμε μεν εντοπίσει τα λεγόμενα παθογόνα εντεροαιμορραγικής E.coli σε αγγούρια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ευθύνονται για το σύνολο της επιδημίας» δήλωσε ο Χένσελ στη γερμανική τηλεόραση.

Στην Ισπανία

Παρά τις καταγγελίες των γερμανικών αρχών ότι η εστία της μόλυνσης είναι πιθανόν στην Ισπανία, οι ισπανικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο. Μάλιστα η υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, Ρόζα Αγκιλάρ, είπε ότι η χώρα της θα ζητήσει  «απάντηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για τις «ανεπανόρθωτες ζημίες» που προκαλούνται από τις κατηγορίες της Γερμανίας.

«Αμαυρώνεται η εικόνα της Ισπανίας, αμαυρώνεται ο τομέας παραγωγής και η ισπανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί αυτήν την κατάσταση», είπε η Αγκιλάρ, επισημαίνοντας ότι οι ζημιές είναι «τεράστιες» και «ανεπανόρθωτες».

«Θα ενεργοποιήσουμε γρήγορα όλους τους μηχανισμούς βοήθειας που προβλέπονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», πρόσθεσε. «Θα ζητήσουμε επίσης, με λογικό τρόπο, μια απάντηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ζημία που προκλήθηκε και θα ζητήσουμε επίσης από τη Γερμανία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί», είπε η υπουργός.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, η Ισπανία ήταν το 2008 η μεγαλύτερη παραγωγός αγγουριών στην Ευρώπη, έχοντας μερίδιο 27% της συνολικής παραγωγής, μπροστά από την Ολλανδία (20%).

Η Αγκιλάρ απέρριψε την περίπτωση η μόλυνση με το βακτήριο να προήλθε από τα βιολογικά αγγουράκια που παρήχθησαν σε θερμοκήπια της Ανδαλουσίας. «Αρχικά, η Γερμανία υπέδειξε τα ισπανικά αγγούρια ως υπεύθυνα για την κατάσταση. Θα πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν αληθεύει και θα ζητήσουμε από τις γερμανικές αρχές να ολοκληρώσουν άμεσα την έρευνά τους», είπε, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη θα ζητήσει και από την ουγγρική προεδρία της ΕΕ να ανακοινώσει ποια είναι τα συμπεράσματα των μελετών που έχουν γίνει για το θέμα.

Η Κομισιόν

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δύο μονάδες θερμοκηπίων έκλεισαν στη Μάλαγα και την Αλμερία της Ισπανίας.

Η προέλευση του βακτηρίου μπορεί να αποδειχθεί οριστικά μόνο με γενετικές αναλύσεις, για τις οποίες μπορεί να χρειαστούν αρκετές ακόμα ημέρες.

Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στο Αμβούργο πριν από τρεις εβδομάδες. Δεν αποκλείεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης μπορεί να φτάσει τις οκτώ ημέρες.

www.tanea.gr