Fri, 23 February 2024

Υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας κατάφεραν να εγκαταλείψουν το Κοινοβούλιο αργά το βράδυ οι βουλευτές που είχαν εγκλωβιστεί από ομάδες “Αγανακτισμένων”, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τις πύλες του προαυλίου χώρου.

Οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι στη Βουλή εγκατέλειψαν το κτίριο με τα οχήματά τους υπό τις έντονες αποδοκιμασίες του πλήθους 

Το Κοινοβούλιο βρέθηκε υπό “πολιορκία” για μερικές ώρες καθώς διαδηλωτές απέκλεισαν τις πύλες του εξωτερικού χώρου του. Ένταση σημειώθηκε στην κεντρική είσοδο επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς οι συγκεντρωμένοι προσπαθούσαν να εισέλθουν. Δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά από την πύλη για να αποτρέψουν την απειλούμενη εισβολή και ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους πιο ψύχραιμους.

Την ίδια ώρα προκλήθηκε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλους τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Οι “Αγανακτισμένοι” πολίτες στο Σύνταγμα ανήλθαν την Τρίτη σύμφωνα με την αστυνομία σε 30.000 ενώ τεράστιο πλήθος παρακολούθησε την ομιλία του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στην ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσαν πανεπιστημιακοί φορείς στα Προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί κατά του Μνημονίου. “Χαιρετίζουμε το πρώτο ελπιδοφόρο κίνημα της ανεξάρτητης ελληνικής νεολαίας” είπε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί άμεσα πριν είναι πολύ αργά.

Μετά το πέρας των ομιλιών χιλιάδες “Αγανακτισμένοι” από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα όπου ενώθηκαν με τους εκεί συγκεντρωμένους οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας.

Και την Τρίτη το απόγευμα τον τόνο έδωσαν τα κατσαρολάκια, οι σφυρίχτρες και οι βουβουζέλες, ενώ το πλήθος έψαλλε τον εθνικό ύμνο και φώναξε συνθήματα. Το κίτρινο πανό – απάντηση στους Ισπανούς που βρισκόταν στην “πρώτη γραμμή” έχει αντικαταστήσει ένα άλλο που αναφέρει: “Δεν φεύγουμε από εδώ, αν δεν φύγουν τρόικα, μνημόνιο και χρέος”.
 
Στο Σύνταγμα, στο κέντρο της πλατείας, οι “Αγανακτισμένοι” έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίας, ενώ συνεχίζεται με όλο μεγαλύτερη συμμετοχή η “Ανοιχτή Συνέλευση”, στην οποία όσοι λαμβάνουν μέρος συναποφασίζουν για την πορεία των κινητοποιήσεων, τους στόχους και τις εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν καλλιτεχνικές ομάδες, ομάδες τεχνικής υποστήριξης, ιατρείο, γραμματεία.

Την ίδια ώρα, στο site των “Αγανακτισμένων” έχουν ανάψει οι συζητήσεις μεταξύ των χρηστών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το περιεχόμενό του μεταφράζεται – σε εθελοντική βάση- σε14 γλώσσες.

Η “Ανοιχτή Συνέλευση” έλαβε την περασμένη Δευτέρα (30/5) τις εξής αποφάσεις:

1. Τα ψηφίσματα της Λαϊκής Συνέλευσης να τυπωθούν και να μοιράζονται σε ΟΛΗ τη Πλατεία.

2. Τα θέματα της Λαϊκής Συνέλευσης, να αποφασίζονται και να ανακοινώνονται την προηγούμενη ημέρα κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης και αν είναι δυνατόν πριν τις 00:00.

3. Να δημιουργηθεί ταμείο για την βελτίωση και επέκταση της ηχητικής εγκατάστασης στην Πλατεία.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ογκώδης συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η οποία εντάχθηκε σε ένα πανευρωπαϊκό κάλεσμα. Αυτό ανανεώθηκε για την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Πηγή: http://www.nooz.gr