Sat, 25 May 2024

Με το σύνθημα “συμπαράσταση λαέ, σήκω απ’ τον καναπέ” οι “Αγανακτισμένοι” στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια της ένατης συναπτής ημέρας διαδηλώσεων, απηύθυναν κάλεσμα προς τους πολίτες να κατέβουν στις πλατείες. Στην πλατεία Συντάγματος, πάντως, συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος- όχι όσο τις προηγούμενες ημέρες-, ο οποίος δείχνει να επιμένει.

Το απόγευμα, η παρουσία του πλήθους ήταν μειωμένη, ωστόσο λίγο μετά τις 20.00 ο αριθμός των συγκεντρωμένων αυξήθηκε αισθητά, και μπροστά στον “Άγνωστο Στρατιώτη” και στην πλατεία, όπου λαμβάνει χώρα η “Ανοιχτή Συνέλευση”.
 
Μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου, το πλήθος, χτυπώντας κατσαρόλες και ανεμίζοντας σημαίες (ελληνικές και άλλες), φώναζε εκ νέου υβριστικά συνθήματα εναντίον του πολιτικού κόσμου και των δημοσιογράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνθημάτων είναι υβριστικού χαρακτήρα με γηπεδικούς ρυθμούς, ενώ ελάχιστα είναι αυτά με αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η εικόνα μεσόκοπων πολιτών που τραγουδούν εν χορώ εξαιρετικά χυδαία συνθήματα.

Πέραν του κεντρικού πανό που αναγράφει: “Δεν φεύγουμε αν δεν φύγουν, μνημόνιο, τρόικα, χρέος”, στην “πρώτη γραμμή” βρέθηκαν και πανό με υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τις τράπεζες, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν κρεμάλες.

Στο κάτω μέρος της πλατείας είχαν σχηματιστεί μικροί πυρήνες συζητήσεων, ενώ λίγο μετά τις 21.00 άρχισαν οι διαδικασίες της “Ανοιχτής Συνέλευσης”, την οποία παρακολούθησαν αρκετές εκατοντάδες πολιτών. Όποιος το επιθυμούσε, έπαιρνε το λόγο και από μικροφώνου κατέθεσε προτάσεις προς συζήτηση και ψηφοφορία για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Το εν λόγω κομμάτι της πλατείας αποπνέει άρωμα… ελληνικού Πανεπιστημίου ενόψει φοιτητικών εκλογών, καθώς περιμετρικά έχουν αναρτηθεί πανό με ποικίλα συνθήματα, αλλά αντι-κυβερνητικά, άλλα επιθετικά και άλλα πιο ποιητικά.

Πολλά ήταν επίσης τα πλακάτ με χιουμοριστικά συνθήματα και καρικατούρες πολιτικών και προσώπων που έχουν συνδεθεί με την τρέχουσα επικαιρότητα, ενώ στο κάτω μέρος είχε απλωθεί ένα μεγάλο καραβόπανο, στο οποίο ο καθείς γράφει το δικό του μήνυμα με μαρκαδόρο.

Επιπλέον, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αντίσκηνων, στα οποία κοιμάται το βράδυ αριθμός “Αγανακτισμένων”, κυρίως νεότεροι σε ηλικία.
 
Τα αξεσουάρ του “Αγανακτισμένου”

Μέρα με την ημέρα όλο και πιο αισθητή γίνεται η παρουσία μικροπωλητών και πλανόδιων, που έχουν δει την καθημερινή συγκέντρωση του πλήθους ως ευκαιρία για να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Στην πλατεία έχουν στηθεί ψησταριές για σουβλάκια, λουκάνικα, καλαμπόκια κ.α. ενώ άλλοι πλανόδιοι εκμεταλλευόμενοι την περίσταση πωλούν κόρνες, σφυρίχτρες, ελληνικές σημαίες και άλλα.. αξεσουάρ για τους “Αγανακτισμένους”.

Πολλοί είναι και οι μετανάστες που πωλούν στυλό λέιζερ, με τα οποία οι διαδηλωτές στοχεύουν το κτίριο του Κοινοβουλίου και το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, στο οποίο βρίσκονται οι κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών.

Πληθαίνουν τα επεισόδια

Η συγκέντρωση της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στη σκιά των συνεχιζόμενων επεισοδίων κατά πολιτικών προσώπων: Της επίθεσης εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου, το βράδυ της Πέμπτης, στην Αργυρούπολη, του προπηλακισμού ελλήνων και ευρωπαίων βουλευτών, την Τετάρτη, στην Κέρκυρα, αλλά και του “αποκλεισμού” της Βουλής, την Τρίτη.

Τα περιστατικά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, εκπρόσωποι του οποίου μιλούν για ισοπεδωτικά φαινόμενα και γενικευμένη απαξίωση.

Σημειώνεται ότι οι “Αγανακτισμένοι” καλούν σε νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για το απόγευμα της Κυριακής, ενώ έχουν ανανεώσει το καθημερινό τους ραντεβού για το απόγευμα της Παρασκευής.

Πηγή: http://www.nooz.gr/