Thu, 28 March 2024

Μείωση περίπου 10% παρουσίασαν τα κρατικά έσοδα το Μάιο, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο το… ναυάγιο του φετινού προϋπολογισμού. Παρά το γεγονός ότι τα ακαθάριστα έσοδα (προ επιστροφών φόρων) του δημοσίου παρουσίασαν οριακή αύξηση, η δραματική αύξηση των επιστροφών φόρων είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση των καθαρών εισπράξεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το Μάιο εισέρρευσαν στο δημόσιο ταμείο περίπου 4,30 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν εισπραχθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Αυτό όμως που βύθισε τα καθαρά έσοδα ήταν οι επιστροφές φόρου. Ενώ πέρυσι το Μάιο είχαν επιστραφεί συνολικά περίπου 500 εκατ. ευρώ, φέτος τον ίδιο μήνα επεστράφησαν στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της εκτός ελέγχου τροχιάς που οδηγούν τον προϋπολογισμό οι επιστροφές φόρου είναι ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν επιστραφεί περίπου 2,5 δισ. ευρώ ενώ για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός προβλέπει επιστροφές φόρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Η τεράστια υστέρηση των φορολογικών εσόδων κρύβεται πίσω από το φούσκωμα του λογαριασμού των πρόσθετων μέτρων για το 2011 από τα 3 δισ. που είχε ανακοινώσει αρχικά το υπουργείο Οικονομικών στα 6,4 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τελευταία. Έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εφιστούν την προσοχή στο μέτρο των αποδείξεων και κυρίως στη ρύθμιση συμψηφισμού οφειλών που τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου δυο μήνες.

Ειδικότερα, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι:

– το μέτρο των αποδείξεων έχει αυξήσει κατακόρυφα τα επιστρεφόμενα ποσά στους φορολογούμενους.

– το μέτρο του συμψηφισμού των φόρων που οφείλουν οι φορολογούμενοι με τους φόρους που οφείλει το δημόσιο προς αυτούς έχει οδηγήσει σε τεράστιες επιστροφές. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι πολλές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν το σύνολο του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που έχουν παρακρατήσει από τους εργαζομένούς τους επειδή τον συμψηφίζουν με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που τους χρωστά το δημόσιο.

– η αύξηση των εξαγωγών έχει επιδράσει αρνητικά στα έσοδα. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λαμβάνουν σημαντικά αυξημένες επιστροφές ΦΠΑ λόγω της αύξησης της αξίας των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Πηγή: http://www.capital.gr