Fri, 23 February 2024

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ψήφισή του δεν πρόκειται να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς «δεν βγαίνουν οι χρόνοι».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το 2012, που θα προβλέπει απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος, ωστόσο, στην εστίαση θα ανέβει στο 23%.

Επίπεδο στο οποίο, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να ανέβουν τα τρόφιμα.

Το θέμα του αφορολογήτου ορίου συζητήθηκε εκτενώς και πολλοί υπουργοί διατύπωσαν τις απόψεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών κράτησε ανοιχτό το θέμα, ζητώντας από τους συναδέλφους του συγκεκριμένες προτάσεις που να έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα, ενώ υπενθύμισε ότι η τελική ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες στην εφαρμογή του Μνημονίου, καθυστέρηση την οποία απέδωσε στην ύφεση της οικονομίας.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στους στόχους της και εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα μη στήριξης του Μεσοπρόθεσμου. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει και το αυτομαστίγωμα».

Ενσωμάτωση προτάσεων της ΝΔ

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην «εργασιακή εφεδρεία», και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.

Διαβεβαίωσε ότι η 5η δόση θα καταβληθεί κανονικά, αλλά η συνολική λύση για τη νέα δανειακή διευκόλυνση της χώρας, το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ευρωομόλογο και άλλες αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μάλλον θα μετατεθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Στη Σύνοδο, πάντως, του Ιουνίου, όπως είπε ο υπουργός «πάμε με τσαγανό».

Η τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου κάλυψε μεγάλο μέρος της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, καθώς έκανε εκτεταμένη παρουσίαση της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Πρόσθεσε ότι έπεισε την τρόικα να αποδεχθεί το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, όπως αυτό θα προκύψει ύστερα από τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους φορείς και τα κόμματα, με τα οποία θα ζητηθεί πιθανότατα, να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία.

Τι είπαν οι υπουργοί

Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, πρότεινε την έκδοση Λαϊκών Ομολόγων και τον εμπλουτισμό της ατζέντας της συναίνεσης. Τόνισε ότι τα μεγάλα θέματα πρέπει να επικοινωνούνται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα δίνει και την προοπτική.

Όπως και άλλοι υπουργοί, δεν υποστήριξε την ιδέα του δημοψηφίσματος, από τη στιγμή που η κυβέρνηση απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, καθώς ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές. Και γι αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει το βάρος στη συναίνεση.

Σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος, πάντως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι με όσα είπε ο πρωθυπουργός, δεν το προανήγγειλε. Απλά, πρόσθεταν, ο κ. Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις, έδωσε εντολή στον κ. Ραγκούση να τις προχωρήσει, ώστε, αν και όποτε χρειαστεί, να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης προσφυγής σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης φέρεται να είπε, κατά τη συζήτηση του φορολογικού, ότι η κυβέρνηση έχασε την ατζέντα από τη ΝΔ.

Πέντε θεσμικές και πέντε οικονομικές προτάσεις κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρότεινε να απευθυνθεί πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα, την ταυτόχρονη ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου και του πακέτου μέτρων ώστε οι βουλευτές να ξέρουν τι ψηφίζουν, τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής και αντιπροσωπείας των κομμάτων με τους «αγανακτισμένους», το άνοιγμα διαλόγου με τα κόμματα ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Συντακτική και την ψήφιση του μεν Μεσοπρόθεσμου με 151 ψήφους, αλλά την ψήφιση του Μνημονίου 2 με 180 ψήφους.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προτάσεις, τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και υπέρ του τέλους αλληλεγγύης.

Πρότεινε την έκθεση των οικονομικών επιπτώσεων των μέτρων, ενώ ανέφερε επίσης ότι για να αποδώσουν τα μέτρα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Τέλος, πρότεινε τη θέσπιση δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη, καθώς και ότι το προϊόν των αποκρατικοποιήσεων να διοχετευθεί στην αγορά χρέους.

Πηγή: http://www.nooz.gr/