Sun, 25 February 2024

Οξεία αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Μίκη Θεοδωράκη για το χώρο συγκέντρωσης, την Πέμπτη, στην οποία έχει καλέσει η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα», με κεντρικό ομιλητή τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Έπειτα από την παρόμοια συγκέντρωση την περασμένη Τρίτη στα Προπύλαια στην Αθήνα, που ενώθηκε αργότερα με τους «Αγανακτισμένους» του Συντάγματος, ο Μ.Θεοδωράκης θα μιλούσε στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης όμως αρνήθηκε να παραχωρήσει την πλατεία, αντιπροτείνοντας ως χώρο συγκέντρωσης την Πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Επίσης ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Γιάννης Μυλόπουλος, που θα προλόγιζε την ομιλία, απέσυρε τη συμμετοχή του.

«Επειδή βρέθηκα, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις, προ τετελεσμένων γεγονότων τόσο ως προς τη μορφή, όσο και ως προς το περιεχόμενο της εκδήλωσης, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να αποσύρω τη συμμετοχή μου από αυτή» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Πρυτανείας.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση του Μ.Θεοδωράκη, που ανέφερε πως «αδυνατεί να καταλάβει πώς συντονίστηκαν ο δήμαρχος και ο πρύτανης και γιατί στρέφονται εναντίον» του, καταλήγοντας «θα ‘καταλάβω’ μόνος μου το δημόσιο χώρο και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν διά της βίας».

Ανακοίνωση του δήμου

Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει νέα πολιτική στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επιχειρώντας να προασπίσει τους ίδιους τους δημόσιους χώρους, αλλά και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της ίδιας της πόλης. Ειδικά για την περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους, ενός χώρου ιστορικού, αλλά και ιδιαιτέρως επιβαρυμένου από εκδηλώσεις κάθε είδους, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

»Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα ‘απαγόρευσης’ της εκδήλωσης της ‘Σπίθας’ ή και οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης. Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως της πολιτικής, ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησής τους, φροντίζοντας πάντα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης».

Δήλωση του Μ.Θεοδωράκη

Με δήλωση του ο Μίκης Θεοδωράκης αποδίδει σε «πιέσεις» τη μη παραχώρηση της πλατείας και τη μη συμμετοχή του πρύτανη. Επιμένει ότι η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους και σημειώνει:

«Όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί, που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με την συγκέντρωση. Ευθύς αμέσως, πρώτος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την Πλατεία. Χωρίς αιτιολογία. Δεύτερος ο Πρύτανης με… δελτίο τύπου και όχι με απ’ ευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές, όπως θα ήταν φυσικό, αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, δηλώνει ότι τον… ξεγέλασαν «ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης» και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει. Τρίτος υποψήφιος ομιλητής μου δήλωσε ότι αδυνατεί να πάρει μέρος, γιατί επιστρέφοντας στο σπίτι του βρήκε δεκάδες υβριστικά και απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα.

»Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας μου στην Θεσσαλονίκη.

»Παλαιότερα, επί εποχής βασιλευομένης Δημοκρατίας, που είχα το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που σκόπευα να πάω στην Θεσσαλονίκη, γνώριζα το Κέντρο από το οποίο εκπορεύονταν οι απειλητικές προειδοποιήσεις. Σήμερα, όμως, σε συνθήκες Δημοκρατίας, αδυνατώ να καταλάβω με ποιο τρόπο συντονίστηκαν ο Δήμαρχος με τον Πρύτανη και γιατί στρέφονται εναντίον μου, μιας και μόλις χτες ήμουν βέβαιος για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντί μου. Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω σε εκείνες τις εποχές, που η Εξουσία με αντιμετώπιζε σαν πολίτη β΄κατηγορίας.

»Η πλατεία Αριστοτέλους υπήρξε πάντοτε έως τώρα χώρος πολιτικών και άλλων εκδηλώσεων και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να μου στερήσει το δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι. Έτσι, στην περίπτωση που επιμείνουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι από το απόγευμα της Τετάρτης θα ‘καταλάβω’ μόνος μου το δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει, όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας».

Πηγή: http://news.in.gr/