Fri, 29 March 2024

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε “CCC” από “B” προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services.

Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank Ergasias, την Alpha Bank και την Τρ. Πειραιώς. Επίσης ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση “C” της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας καθώς και την αξιολόγηση “CCC-” των υβριδικών εκδόσεων τους.

Οι αξιολογήσεις μεταφέρθηκαν από το καθεστώς της παρακολούθησης (CreditWatch) με αρνητικές επιπλοκές όπου είχαν τοποθετηθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 2010. Το outlook των αξιολογήσεων και των τεσσάρων τραπεζών είναι αρνητικό.

Η κίνηση του οίκου αντανακλά την άποψή του πως τα χρηματοπιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών είναι εκτεθειμένα σε ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους λόγω της επιδείνωσης της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της χώρας.
Το αρνητικό outlook αντιστοιχεί στην πιθανότητα νέας υποβάθμισης σε περίπτωση που ο οίκος θεωρήσει πως υπάρχει πιθανότητα αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους (στάση πληρωμών).

Πηγή: http://www.capital.gr