Fri, 23 February 2024

Την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι επίσημοι αριθμοί σχεδόν τρομάζουν,v σοβαρές καταγγελίες περί μαύρης εργασίας, η οποία συνοδεύεται από επιδόματα ανεργίας, αναφέρει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) εμφανίστηκε στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ως η «πρωταθλήτρια» της ανεργίας στην Ελλάδα, με ποσοστό 30,4%, δηλαδή διπλάσιο του μέσου όρου για τον Μάρτιο. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Μαχαιρίδης, αν και τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, το μέγεθος της ανεργίας (σύμφωνα με τα στοιχεία ο ένας στους τρεις δεν εργάζεται) είναι πλασματικό. Και αυτό, διότι, όπως λέει ο ίδιος, υπάρχουν επιχειρηματίες στα νησιά οι οποίοι απολύουν τους εργαζομένους τους, εκείνοι εγγράφονται στο ταμείο ανεργίας και εν συνεχεία, χωρίς να τους προσλαμβάνουν επίσημα, τους «έχουν στη δούλεψή τους με αρκετά χαμηλότερες αποδοχές, οι οποίες δεν εμφανίζονται πουθενά, διότι είναι μαύρες»!

Η παράνομη εργασία είναι δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς στην Επιθεώρηση Εργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος, ο οποίος καλείται να καλύψει όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Πάντως, η πραγματική ανεργία έχει πλήξει κυρίως την ηλικιακή ομάδα των 25-40 ετών, ενώ σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι πτυχιούχοι, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών τους. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ακόμα και 70χρονοι στη Ρόδο οι οποίοι παίρνουν επίδομα ανεργίας!

Επιπλέον, πολλές από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα δηλώνουν αδυναμία να προσλάβουν Ελληνες, καθώς δεν υπάρχει προσφορά για τις θέσεις που ζητούν από ντόπιους. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο περιφερειάρχης, «οκτώ στις δέκα καθαρίστριες και εννιά στους δέκα κηπουρούς είναι αλλοδαποί, ενώ στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων εργάζονται σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες από το πρώην ανατολικό μπλοκ (Πολωνές, Βουλγάρες κ.ά.), καθώς οι Ελληνίδες δεν επιθυμούν τέτοιου είδους απασχόληση, παρότι ο μηνιαίος μισθός ξεπερνά τα 700 ευρώ».

Στον τομέα του τουρισμού, αρκετοί επαγγελματίες, κυρίως ξενοδόχοι, προτιμούν να προσλάβουν ως μαθητευόμενους αποφοίτους τουριστικών σχολών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περιφέρειας, το καλοκαίρι (λόγω της τουριστικής ανόδου) η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί. «Υπολογίζουμε ότι από 3%-4% πέρυσι τον Ιούλιο, φέτος θα κινηθεί περίπου στο 5%-6%», καταλήγει ο κ. Μαχαιρίδης.

Ισως το μόνο παρήγορο στοιχείο στον χάρτη της εργασίας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι ο πρωτογενής τομέας, που είχε συρρικνωθεί σημαντικά από το 2000 έως το 2008, αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, καθώς υπάρχει επιστροφή στην αγροτική παραγωγή, με ομάδες κυρίως νέων ανθρώπων που έχουν ξεκινήσει τα βήματά τους στις βιολογικές καλλιέργειες. Πρόσφατα (στα τέλη Απριλίου), η τέως υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης στην περιφέρεια, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων, δηλαδή οι μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες και οι άνεργοι έως 30 ετών, πέρα από την προώθησή τους στην αγορά εργασίας, θα κληθούν να συμβάλουν στην υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, αφού τα έργα που έχουν εγκριθεί διαθέτουν κοινωνικό αντίκρισμα.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr