Sun, 16 June 2024

Η κρίση του χρέους και οι διαβουλεύσεις στα οικονομικά επιτελεία Αθήνας και Ευρώπης για την άμεση επίλυσή του, η πιθανότητα επιλεκτικής χρεοκοπίας, το νέο πακέτο στήριξης, και το μέτρο των κατασχέσεων οφειλετών του ΙΚΑ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

  

“Ε”: “Πρώτα λούσιμο μετά κούρεμα”.

«Κανένα περιθώριο λάθους» δεν υπάρχει στο στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ξεκαθαρίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι προβλέψεις του για το χρέος παραμένουν δυσοίωνες, βλέποντας μεγαλύτερη ύφεση, πληθωρισμό, ανεργία, συρρίκνωση ΑΕΠ. Επιπλέον, επισημαίνονται αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή ο οίκος Fitch υποβάθμισε τη χώρα μας, ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Παράλληλα, η Γερμανία κωλυσιεργεί για να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ελπίζει σε δύο από τα 36 σενάρια που θεωρεί πιθανά: επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή ή ανταλλαγή ομολόγων με άλλα, με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια.”

Η ΑΥΓΗ: “Πυροτέχνημα. Παιχνίδι με τη φωτιά”.

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά παίζει ο Γ. Παπανδρέου, καθώς η κυβέρνηση στρώνει ανοιχτά πλέον το χαλί της «επιλεκτικής χρεωκοπίας»”.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “15 μέρες και 1.101 ευρώ για να ιδρυθεί μια εταιρεία!..”.

“Μπορεί η κυβέρνηση να ζητά επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά η γραφειοκρατία και η υψηλή φορολογία εμποδίζουν την προσέλκυση επιχειρήσεων στη χώρα μας”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Ανίκανοι και ηλίθιοι κυβερνάνε ολόκληρη την Ευρώπη και την έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού”.

“Πυρά εναντίον των ηγετών της Ευρώπης και των ΗΠΑ εξαπέλυσαν με άρθρα τους η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και η βρετανική Financial Times, κατηγορώντάς τους για εφησυχασμό αλλά και ανευθυνότητα και ολιγοψυχία μπροστά στην ανάγκη να λάβουν γενναίες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού”.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Μην τολμήσετε κανενός είδους χρεοκοπία”.

“Μην τολμήσετε να χρεοκοπήσετε τη χώρα με οποιαδήποτε φραστική παραλλαγή. Αυτό το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις δάνειες δυνάμεις έστειλε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς”.

ΕΘΝΟΣ: “Πυρετός κορυφής για την κρίση χρέους”.

“Ολόκληρος ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Αναζητεί πυρετωδώς άμεση λύση στην κρίση του χρέους, χωρίς να προκύπτει ακόμα συναίνεση. Συνεχείς είναι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Ποινική δίωξη για έσχατη προδοσία κατά της κυβέρνησης!”.

“Η Εισαγγελέας Εφετών μετά από μήνυση του ιατρού Δημ. Αντωνίου έναντι όσων βουλευτών ψήφισαν το «καταραμένο» Μνημόνιο απεφάνθη ότι η υπόθεση πρέπει να προωθηθεί προς την βουλή για την εκτέλεση προανάκρισης”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου για μισθωτούς – συνταξιούχους”.

“Οδηγίες για τον τρόπο που θα γίνεται η αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από 1 Ιουλίου 2011 δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Χειρουργείο για το χρέος με θεατή την κυβέρνηση”.

“Προσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης αλλά και ανταλλαγή με τη συμμετοχή ιδιωτών συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την πρωθυπουργό, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διατυπώσει δική της πρόταση, να καταλήξει το Eurogroup σε οριστική και συγκεκριμένη λύση για την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή”.

ΕΣΤΙΑ: “Ολέθρια απόφασις για την Ελλάδα”.

“Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει τί σημαίνει πρακτικώς η τυχόν απόφασις περί επιλεκτικής χρεωκοπίας, την οποία φαίνεται να προκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Η χρεοκοπία του Μνημονίου”.

“Ενα χρόνο και πλέον μετά την ψήφιση του Μνημονίου της πρωτοφανούς λιτότητας και ελάχιστες ημέρες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, τελικώς αυτή δεν φαίνεται να αποφεύγεται”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Εκτίναξη του χρέους βλέπει το ΔΝΤ”.

“Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που είναι βέβαιο πως θα αξιολογηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία, θα εκτινάξει το χρέος στο 166% του ΑΕΠ φέτος και στο 172% το 2012, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς οι τράπεζες θα υποστούν απώλειες και το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια”.

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: “Η υποθήκη της Ελλάδας για να «κουρέψουν» 30% το χρέος”.

“Κλειδί για το σχέδιο που συζητούν στις Βρυξέλλες με τις ευλογίες και της Γερμανίας το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που θα «προσημειωθεί» κατά τους τραπεζικούς όρους προκειμένου να λάβει η χώρα μας ένα μεγάλο ποσό και να αγοράσει ομόλογα σε χαμηλότερη τιμή, μειώνοντας από το 150% του ΑΕΠ στο 120% το χρέος και μετά να γίνει βιώσιμο”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “Χάσαμε τον δρόμο για την Ιθάκη!”.

“Μάχη με τον χρόνο και τις επιλογές των μεγάλων της Ευρώπης δίνει η Αθήνα για την λύση του προβλήματος χρέους της χώρας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, στο εφάπαξ”

“Με νέα επίθεση στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, τη νέα συρρικνωμένη λίστα των ΒΑΕ, την αποψίλωση των παροχών Υγείας μέσα από τον ΕΟΠΥΥ και την ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση βαθαίνει παραπέρα τις αντεργατικές ανατροπές”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Ξεκινούν κατασχέσεις για χρέη προς το ΙΚΑ”.

“Κατασχέσεις κατά 300.000 οφειλετών προς το ΙΚΑ τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή, με στόχο να εισπραχθούν οφειλές προς το ίδρυμα ύψους 5,9 δισ. ευρώ”.

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: “Με το φόβο του εισαγγελέα”.

“Εστησαν στο άψε – σβήσε τον μηχανισμό ξεπουλήματος. Αρχιερέας της εκποίησης ορίζεται ο Κ. Μητρόπουλος ως ο κατάλληλος άνθρωπος στην… κατάλληλη θέση”.

City Press: “Ευρωπαϊκή Βαβέλ”.

“Ασυνεννοησία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και της συνολικής κρίσης”.

Metro: “Ευνοϊκή ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα”.

“Νέες διευκολύνσεις για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο και επιθυμούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα εξόφλησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Διχασμένοι οι φορείς ακόμα και για τον εορτασμό του 2012”.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: “Μη βιώσιμο το χρέος χωρίς μεταρρυθμίσεις”.

“Υπέρ της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης, την οποία χαρακτηρίζει ενδεδειγμένη, τάσσεται το ΔΝΤ στην 4η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας, πιέζοντας παράλληλα την ευρωζώνη να καταλήξει άμεση σε αποφάσεις. Το Ταμείο θέτει ωστόσο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, χωρίς να αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “«Ζυγίζουν» τη λύση για επιλεκτική χρεοκοπία”.

“Τα πράγματα στην οικονομία μεταβάλλονται με τρομερή ταχύτητα. Τρανή απόδειξη η «επιλεκτική χρεοκοπία» για την ελληνική οικονομία”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Διπλωματικό θρίλερ για τη σωτηρία του ευρώ”.

“Σε διπλωματικό-οικονομικό θρίλερ εξελίσσεται η σύγκληση ή όχι της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά”.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσει και το νέο πακέτο στήριξης”.

“Σε συνέντευξή του, που έδωσε από την έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου για την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν αποκάλυψε ότι «ανεξάρτητα από την εμπλοκή ιδιωτών το Ταμείο είναι πρόθυμο και μπορεί να συμμετάσχει και σε ένα δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα»”.

Πηγή: http://www.enet.gr/