Sat, 20 July 2024
Μαύρες οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Εξόχως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι η ύφεση θα είναι εφέτος μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, ενώ το δημόσιο χρέος θα ανέλθει -το 2012- στο  172% του ΑΕΠ, παρά τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα για τη μείωση του ελλείμματος.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί εντός του 2011 κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης του για ύφεση 3%. Παράλληλα εκτιμά ότι θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα δούμε στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί με “ταχύτερους ρυθμούς” για την εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αποφευχθεί η προεπιλογή του χρέους, παροτρύνοντας παράλληλα τις χώρες της ευρωζώνης να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα υποστηρίξουν τον “προβληματικό εταίρο” τους.

Πόουλ Τόμσεν

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, το ανώτατο στέλεχος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, ανέφερε ότι το “κλειδί” είναι η εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ που παρείχε στην χώρα μας το ΔΝΤ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από ένα χρόνο και τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να διορθώσει το παρελθόν.

Στη συνέχεια, ο δήλωσε ότι “εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν τεθούν σε εφαρμογή, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αυτό είναι σίγουρο”, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, παρά την εκτεταμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της κυβέρνησης και την “αποφασιστικότητα” που επιδεικνύει “σπάζοντας κάποια ταμπού”, επισημαίνοντας επίσης ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι “ικανοποιητική” και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας “βελτιώνεται σταδιακά”, προσθέτοντας ότι “οι ελληνικές αρχές πρέπει τώρα να προχωρήσουν για να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις πολιτικές αυτές. Η εφαρμογή θα αποτελέσει το βασικό θέμα για τις μελλοντικές αξιολογήσεις”.

Το σχέδιο διάσωσης, όπως αναφέρθηκε, προέβλεπε για την Ελλάδα επιστροφή στις αγορές το 2012, αλλά το υψηλό κόστος δανεισμού κρατά την υπερχρεωμένη χώρα μακριά, αναγκάζοντας τους εταίρους της Ελλάδας να κάνουν νέους σχεδιασμούς για να ελέγξουν την κρίση του χρέους που εξαπλώνεται στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει πως θα βοηθήσει την Ελλάδα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να “θεσπίσουν μηχανισμούς” για να εγγυηθούν τη στήριξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας, σημειώνοντας και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σ’ ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης.

Ο κ. Τόμσεν έδωσε επαίνους για την πρόσφατη δημιουργία υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων που θα βοηθήσει για τη συγκέντρωση εσόδων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για “φιλόδοξο στόχο, αλλά εφικτό”.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το “κλειδί” για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και την ενίσχυση των εσόδων είναι η επιτυχία του προγράμματος και η ευρύτερη πολιτική στήριξης της χώρας μας.

Eurogroup αντί Συνόδου ελέω Γερμανίας

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η ΕΕ, καθώς οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις, ειδικά η αναβλητικότητα από τη γερμανική κυβέρνηση, ως προς την εξεύρεση λύσης για το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα προκαλούν αναταράξεις στις αγορές, οι οποίες αντιδρούν επιθετικά, με αποτέλεσμα να ακούγονται όλο και περισσότερο τα σενάρια για “μετάσταση της κρίσης” πέραν του ευρωπαϊκού νότου.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, ακυρώνεται η προσπάθεια για σύγκληση Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή (λόγω γερμανικής διαφωνίας), αντ’ αυτού αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup- άγνωστο προς το παρόν πότε.