Sat, 20 July 2024

Με το βλέμμα στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests, τα οποία ναι μεν επιβεβαίωσαν τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σημαίνουν, ωστόσο, την ύστατη ώρα για τη λήψη τολμηρών αποφάσεων σε όλο το φάσμα του εγχώριου τραπεζικού χάρτη.

Μετά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, οι κινήσεις στις τράπεζες αναμένονται καταιγιστικές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, τραπεζίτες – Τράπεζα της Ελλάδας και κυβέρνηση μελετούν κάθε πιθανό σενάριο για τις επιπτώσεις στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τις λύσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι για το ελληνικό χρέος, «σκιαγραφώντας» τη δυναμική και τις αδυναμίες τραπεζικών σχημάτων υπό διαμόρφωση.

Παράλληλα, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες ανακοινώνουν κινήσεις ενισχυτικές της κεφαλαιακής τους βάσης (π.χ. ετοιμότητα της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου) και ανακατανομής των διαθέσιμων πόρων τους (π.χ. προγραμματισμένη διάθεση ποσοστού 20% της Finansbank από την Εθνική, έναρξη διαπραγματεύσεων από τη Eurobank για τη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού της Tekfen Bank, πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να πωλήσει τη θυγατρική της στην Αίγυπτο).

Την ίδια στιγμή, εντείνονται και σε νομοθετικό επίπεδο οι διεργασίες που θα άρουν τα εμπόδια σε συγχωνεύσεις τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα απασχόλησης στις τράπεζες.

Την ηγετική θέση της Εθνικής Τράπεζας στην παρούσα φάση επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών στρες τεστ. Σημειώνεται ότι με βάση το δυσμενές σενάριο που ελήφθη υπόψη για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των 90 ευρωπαϊκών τραπεζών που μετείχαν στη διαδικασία, η Εθνική διαμορφώνει δείκτη Core Tier Ι  7,7% το 2012 έναντι του 5% που έθεσε ως όριο η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Αυτό σημαίνει ότι, με αναφορά το όριο 5%, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ένα απόθεμα ασφαλείας ύψους 1,95 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα τεστ αντοχής διενεργήθηκαν με βάση τα στοιχεία ισολογισμού του Δεκεμβρίου 2010, εφόσον συνυπολογιστεί η θετική επίδραση που θα έχουν σειρά επιχειρηματικές αποφάσεις και ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί και ένα μέρος τους ήδη υλοποιείται από την Τράπεζα (διάθεση μειοψηφικού πακέτου 20% της Finansbank, η προ μηνός ολοκληρωθείσα εξαγορά του 49,90% της Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου CPT, η χρήση προβλέψεων που είχαν συσσωρευτεί το 2010), η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής το 2012 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Συγκεκριμένα, και πάντα στις ακραίες συνθήκες του ευρωπαϊκού stress test, ο δείκτης Core Tier I θα είναι αυξημένος κατά 2 μονάδες και από το 7,7% θα ανέρχεται στο 9,7% (από τους υψηλότερους στην Ευρώπη) και τα κεφάλαια της τράπεζας θα είναι αυξημένα κατά 1,4 δισ. ευρώ επιπλέον, με αποτέλεσμα το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας της να ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ το 2012.  Αυτά τα αποθέματα ασφαλείας, είναι δυνατόν να αυξηθούν περαιτέρω έως το 2012, εφόσον η Εθνική αποφασίσει να προχωρήσει και σε άλλες επιχειρηματικές αποφάσεις (π.χ. διάθεση περιουσιακών στοιχείων εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα).

Σημειώνεται ότι ακόμη και αν η Εθνική αποπληρώσει στο Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ο δείκτης Core Tier I το 2012 θα ανερχόταν στο 7,2% με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού Δεκεμβρίου 2010 και στο 9,2% με βάση τα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών που προαναφέρθηκαν.

Πηγή: http://www.capital.gr/