Sat, 20 July 2024

ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής (14:00 ώρα Ελλάδας) με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια σύνθεση διαφόρων ενεργειών, η οποία περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους (τα πρώτα «χαρτιά» μιλάνε για επιμήκυνση από 15 έως 30 χρόνια) και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.

Παρίσι και Βερολίνο κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η συμβιβαστική πρόταση θα αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνολικό πακέτο θα υπάρχει πιθανώς  συμμετοχή ιδιωτών η οποία ωστόσο ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία» την οποία κατά τα φαινόμενα θα χειριστεί  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα εγγυηθεί τους νέους τίτλους διασφαλίζοντας την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ακόμα δηλαδή και αν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ο κ. Τρισέ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο για γαλλο – γερμανική συμφωνία και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που -σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων- σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε πως η συμφωνία που επετεύχθη περιλαμβάνει τη συμμετοχή των τραπεζών στο νέο πακέτο διάσωσης, καθώς και ότι η πρόταση παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Σε συνέχεια των πληροφοριών αυτών, η γερμανική εφημερίδα Bild σημειώνει ότι οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ ‘Ακερμαν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος στην Γερμανίδα καγκελάριο προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 71 δισ. ευρώ από ξένους πιστωτές (πιθανότατα χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ), καθώς και τη φορολόγηση των τραπεζών στις χώρες της ζώνης του ευρώ -μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 50 δις. ευρώ. Τα έσοδα αυτά, τονίζει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 20% του ελληνικού χρέους.

Επίσης, η γαλλική πρόταση προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέα ομόλογα, διάρκειας 30 ετών. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 90 δισ. ευρώ.

Πάντως, στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα υποστηρίζουν ότι το σχέδιο που θα συμφωνηθεί θα περιλαμβάνει ένα από τα δύο μέτρα, δηλαδή είτε τη φορολόγηση τραπεζών είτε την ανταλλαγή ομολόγων -όχι όμως και τα δύο.

Έπειτα από εβδομάδες αναταραχής, οι αγορές περιμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στην αντίθετη περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι θα στραφούν εναντίον χωρών που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.

Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε αυτό το δεύτερο πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης.

www.tanea.gr