Είναι λευκό, πιθανότατα έχει κρεμώδη υφή και μια καραμελωμένη πίκρα. Είναι 200 ετών, από το Μπορντό της Γαλλίας, και στον νέο του ιδιοκτήτη έχει για την ώρα αφήσει την ικανοποίηση μεν ότι απέκτησε ένα εξαιρετικά σπάνιο κρασί, αλλά και την πίκρα της τιμής του: για να πλουτίσει τη συλλογή του με το Le Chateau d’ Yquem, του 1811, ο γάλλος συλλέκτης Κριστιάν Βανέκ πλήρωσε 85.000 ευρώ, τα περισσότερα που έχουν δοθεί έως σήμερα για μία φιάλη κρασιού.
Τι είναι αυτό όμως που ανεβάζει την τιμή ενός κρασιού και εκτινάσσει την τιμή του στα ύψη; Σύμφωνα με τον Στέφεν Ουίλιαμς, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Antique Wine Company που ειδικεύεται στην πώληση σπάνιων κρασιών και ανέλαβε τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, η απάντηση κρύβεται στη «θρυλική χρονιά παραγωγής», και ειδικότερα στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.
Η ιδιαιτερότητά του, προσθέτει, είναι ότι ωριμάζει καλά και μπορεί να βελτιώνεται επ’ αόριστον. Και αυτό χάρις στη μεγάλη ποσότητα των υπολειμματικών σακχάρων, που σε συνδυασμό με τη φυσική οξύτητα των σταφυλιών δρα ως συντηρητικό.
Για τα επόμενα έξι χρόνια τουλάχιστον, η χρυσή φιάλη δεν πρόκειται να ανοιχτεί. Ο νέος της ιδιοκτήτης την αγόρασε πρωτίστως ως κράχτη για το νέο του εστιατόριο. Θα στολιστεί σε βιτρίνα από αλεξίσφαιρο τζάμι και ασφαλώς θα τηρούνται με ευλάβεια οι κατάλληλες θερμοκρασίες συντήρησης.
«Θα το ανοίξω σε έξι χρόνια για να γιορτάσω μαζί με τη γυναίκα μου, τα αδέλφια μου και φίλους τα 50 χρόνια από τότε που άρχισα να δουλεύω στο Παρίσι. Ηδη έχω προγραμματίσει το μενού», αποκαλύπτει ο Βανέκ. «Πάντα δακρύζω όταν πουλάω ένα μπουκάλι κρασί. Με ανακουφίζει όμως η σκέψη ότι βρίσκεται στα χέρια κάποιου με πάθος για το κρασί», τον συμπληρώνει ο Ουίλιαμς.
Το προηγούμενο ρεκόρ για λευκό κρασί κατέχει επίσης ένα Chateau d’ Yquem Sauternes, του 1787, η τιμή του οποίου είχε φτάσει περίπου τα 40.000 ευρώ.
Πηγή: http://www.tanea.gr