Sun, 16 June 2024

Απεργίες φέρνει το ιταλικό μνημόνιο

Θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός κυβέρνησης, προκαλούν οι ανακοινώσεις του Τζούλιο Τρεμόντι για σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα της βοήθεια της ΕΚΤ για τη θωράκιση της Ιταλίας από την κρίση χρέους. Η χώρα βρίσκεται υπό κηδεμονία, τονίζει η αντιπολίτευση, ενώ από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο Ουμπέρτο Μπόσι της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά φθάνει στο σημείο να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον μελλοντικό της επικεφαλής (νυν κεντρικό τραπεζίτη της Ιταλίας) Μάριο Ντράγκι ότι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Την ίδια ώρα, τα ιταλικά συνδικάτα προϊδεάζουν για πανιταλικές απεργίες. Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων CGIL προειδοποιεί εάν εφαρμοστούν οι δρομολογούμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πρόκειται να προκηρυχθεί σειρά απεργιών σε εθνικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του- συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και τον υφυπουργό παρά τη προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, οι οποίοι θα του παρουσιάσουν τον κορμό των κύριων οικονομικών μέτρων που θα δημοσιοποιηθούν στις 16 Αυγούστου.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι προετοίμασε την Πέμπτη το Κοινοβούλιο για «πολύ σκληρά μέτρα για το 2012-2013», ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αντίδραση πανικού» χαρακτήρισαν τα νέα μέτρα αναλυτές του Reuters, τονίζοντας ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η Ιταλία είναι λιτότητα.

Εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων για τα μέτρα -που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπές επιδομάτων και συντάξεων, εισφορές αλληλεγγύης, ιδιωτικοποιήσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας- το κλίμα στην Ιταλία είναι εκρηκτικό.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι σηματοδότησε την αποδοχή από την Ιταλία των ασφυκτικών όρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παρέμβασή της στην αγορά ομολόγων, πάντως ο Ουμπέρτο Μπόσι ήλθε με δηλώσεις του να προκαλέσει σύγχυση.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Μπερλουσκόνι, αρχηγός της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τους όρους που θέτει στη Ρώμη.

Αναφερόμενος στην επιστολή της ΕΚΤ προς την ιταλική κυβέρνηση, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Corriere della Sera, o Μπόσι δήλωσε πως φοβάται ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη, «δείχνοντας» τον Μάριο Ντράγκι, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, που αναμένεται να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στα ηνία τη ΕΚΤ.

«Φοβάμαι ότι αυτή η επιστολή συντάχθηκε στη Ρώμη. Φοβάμαι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία απόπειρα να πέσει η κυβέρνηση» είπε ο Μπόσι «καρφώνοντας» τον Ντράγκι, ο οποίος είχε θεωρηθεί ως ο επικρατέστερος επικεφαλής μίας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών πριν γνωστοποιηθεί ότι θα αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Αντί να βρίσκεται στην Ευρώπη, ο Ντράγκι είναι συνεχώς στη Ρώμη» δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, η βάση της οποίας είναι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη στη ευημερούσα βόρεια Ιταλία, και ως κόμμα αντιδρά σφοδρά σε περικοπές στις συντάξεις.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, o επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, υπογράμμισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τρεμόντι ότι «η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, η έβδομη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Η ΕΚΤ, εκτός από τους διάφορους περιορισμούς, δεν πρέπει να καθορίζει και πλήρεις οικονομικές συνταγές».

Το Δημοκρατικό Κόμμα πρότεινε να μειωθούν άμεσα, κατά 50% βουλευτές και γερουσιαστές, ώστε να περιορισθούν τα έξοδα του πολιτικού συστήματος. Ο Πιερφερντινάντο Καζίνι, της αντιπολιτευόμενης Ένωσης Κέντρου (Udc) προσέθεσε: «είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, η χώρα μας βρίσκεται υπό κηδεμονία και η πολιτικοί έχουν μια μεγάλη ευθύνη: να καταφέρουν να δώσουν άμεσες απαντήσεις».

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές αντιδράσεις και τις πολεμικές σχετικά με τις πιθανές περικοπές, ο νέος γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε ότι «δεν θα προχωρήσουμε στην μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως μας προτείνει η Ευρώπη, διότι η κυβέρνηση μας δέχεται μόνο τις προτάσεις που θεωρεί ότι συνάδουν με τις αξίες της».

Για σκληρά μέτρα λιτότητας προετοιμάζει το ιταλικό Κοινοβούλιο ο Τζ.Τρεμόντι

Για «πολύ σκληρά μέτρα για το 2012-2013» στο πλαίσιο του νέου προγράμματος λιτότητας το οποίο επεξεργάζεται η ιταλική κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, προετοιμάζει το Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Τζ.Τρεμόντι. 

Το πρόγραμμα λιτότητας, που θα εγκριθεί μέχρι τις 18 Αυγούστου, βασίζεται σε γνωστές για την Ελλάδα μνημονιακές συνταγές και περιλαμβάνει περικοπές επιδομάτων και συντάξεων, εισφορές αλληλεγγύης, ιδιωτικοποιήσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας. 

Στις «προχωρημένες» -ενδεικτικές του πανικού- ιδέες για αύξηση της παραγωγικότητας η συγκέντρωση των θρησκευτικών εορτών τις Κυριακές.

«Αντίδραση πανικού» χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα αναλυτές του Reuters, τονίζοντας ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η Ιταλία είναι λιτότητα.

«Οφείλουμε να υποδιπλασιάσουμε σχεδόν το έλλειμμα που θα έχουμε αυτό το έτος και θα φθάσει το 3,8% -3,9%», εξήγησε ο Τζούλιο Τρεμόντι, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για τις υποθέσεις εργασίας επί των οποίων εργάζεται η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος λιτότητας το οποίο θα εγκριθεί μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Ο Τζούλιο Τρεμόντι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα επέμβει για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων (μέσα μεταφοράς, ηλεκτροδότηση, απορρίμματα)» και αναφέρθηκε στην ιδέα της συγκέντρωσης των θρησκευτικών γιορτών τις Κυριακές για να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Ανακοίνωσε περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων, χωρίς λεπτομερή στοιχεία, και αναφέρθηκε αορίστως στην περικοπή των δαπανών λειτουργίας του κράτους (βουλευτικοί μισθοί, αριθμός περιφερειών).

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα της αύξησης των εισπράξεων δεν απέκλεισε την επιβολή «εισφορών αλληλεγγύης».

Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας, ακόμη και για τους πλουσιότερους των Ιταλών, οι οποίοι ευνοούνται από το σημερινό φορολογικό σύστημα.

Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση των φόρων επί των χρηματοπιστωτικών κερδών μέχρι και 20%, δήλωσε ακόμη ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

«Όλοι οι τίτλοι, πέραν των κρατικών, θα φορολογηθούν με 12,5 έως 20%», διευκρίνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: http://www.tovima.gr