Sun, 16 June 2024
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Ερντογάν για την κατάσταση στη Συρία
Τηλεφωνική συνομιλία για τα βίαια μέτρα καταστολής σε βάρος των διαδηλωτών στη Συρία είχαν την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η επικοινωνία αυτή έρχεται τη στιγμή που το συριακό καθεστώς εντείνει την καταστολή του κύματος διαμαρτυρίας. Την Πέμπτη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και στη σουνιτική ενδοχώρα.

Παράλληλα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την Πέμπτη τη Συρία ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρότερες κυρώσεις εάν δεν σταματήσει τη βία. Σε συνέντευξή της στο CBS Evening News, η  υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε και από άλλες κυβερνήσεις να πάρουν ανάλογα μέτρα, λέγοντας ότι η ανάληψη δράσης από την πλευρά της Ευρώπης, της Κίνας και της Ινδίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Συρίας. Προηγουμένως η κυρία Κλίντον είχε κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα για ποιο λόγο η Ουάσινγκτον δεν έχει ζητήσει από το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να παραιτηθεί. «Σημασία δεν έχει να ακουστεί μόνο η αμερικανικη φωνή», ανέφερε. «Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι φωνές θα προέρχονται από όλο τον κόσμο», τόνισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη ζητήσει την απομάκρυνση του Ασαντ, αν και καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Μέχρι στιγμής το μόνο σχετικό που έχει λεχθεί από επίσημα αμερικανικά χείλη είναι ότι «η Συρία θα είναι ένα καλύτερο μέρος χωρίς τον Ασαντ».

Τί συζήτησαν Ομπάμα-Ερντογάν

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους ο αμερικανός πρόεδρος και ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασαν τη «βαθειά ανησυχία τους για τη χρήση βίας κατά των πολιτών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας και υπογράμμισαν ότι πρέπει να εκπληρωθούν τα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού για μετάβαση στη δημοκρατία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα και ο Ερντογάν συμφώνησαν «στην ανάγκη να δοθεί αμέσως τέλος στη αιματοχυσία και τη βία κατά του συριακού λαού». «Η Ουάσινγκτον και η Αγκυρα θα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης και θα συνεχίσουν να έχουν στενές διαβουλεύσεις για την κρίση», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Παρά τις στενές σχέσεις με το καθεστώς της Συρίας η Τουρκία έχει υιοθετήσει αυστηρή στάση όσον αφορά τα μέτρα καταστολής κατά των διαδηλωτών. Την Τρίτη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εξάωρες συνομιλίες στη Δαμασκό με το σύρο πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είχε δηλώσει ότι «ο Ασαντ έχει από καιρό χάσει την ευκαιρία να ηγηθεί της διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία που ζητεί ο λαός». «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μετάβαση στη δημοκρατία στη Συρία και ότι η Συρία θα είναι καλύτερα χωρίς τον Ασαντ. Υποστηρίζουμε αυτούς που επιθυμούν μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία», τόνισε ο Κάρνεϊ.

Πηγή: http://www.tovima.gr