Mon, 16 March 2026

Έντονη δυσαρέσκεια στο Βερολίνο προκάλεσαν οι αναφορές για διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα. Σε συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού, μία ημέρα μετά από ακόμη μία ήττα σε τοπικές εκλογές, η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για “εύθραυστη κατάσταση” σε Ελλάδα αλλά και Ιταλία. Για “πρόκληση” έκανε λόγο ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων. Δυσθυμία και από τους Σοσιαλιστές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνεδρίαση βουλευτών του CDU το βράδυ της Δευτέρας, η Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε την ελληνική και την ιταλική κυβέρνηση για ελλιπή διάθεση να υλοποιήσουν τα μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη του οργάνου, τόνισε ότι δεν γίνεται οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην ανάγκη να υπόσχονται μεταρρυθμίσεις, αλλά να τις αναιρούν όταν η κατάσταση στις χρηματαγορές κάπως ηρεμεί.

Η κ. Μέρκελ φέρεται να ανέφερε ονομαστικά την Ελλάδα και την Ιταλία, λέγοντας ότι “η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη”.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε χαρακτήρισε “πρόκληση” τη στάση της Ελλάδας μετά τη διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα. “Έχουν δοθεί ρητές υποσχέσεις και αυτές πρέπει να τηρηθούν”, είπε.

Δυσθυμία για τη στάση της Ελλάδας καταγράφηκε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD. Ο πρόεδρός της ΚΟ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε ότι “βοήθεια από την Ευρώπη είναι μόνο δυνατή, εάν χώρες που έχουν περιέλθει σε ανάγκη, όπως η Ελλάδα, κάνουν τις εργασίες τους”. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι της Κομισιόν θα υλοποιηθούν.

“Θα προκαλούσε ντόμινο”

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε εκκλήσεις για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό, ούτε νόμιμο. “Νομίζω ότι αν το κάναμε, θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε το φαινόμενο του ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει σε άρθρο του ότι η στρατηγική στήριξης οικονομικών που δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις αγορές ενέχει κινδύνους, “όμως η εναλλακτική της, η οποία θα επέτρεπε στην κρίση να διαδοθεί στη ζώνη του ευρώ και θα απειλούσε το ευρώ στο σύνολό του, θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη”.

“Περισσότερα προβλήματα, απ’ ό,τι λύσεις”

Έξοδο της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει προβλήματα από το ευρώ, απέρριψε και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. “Αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσο λύσεις” τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ενώ υπογράμμισε ότι “το ευρώ ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερο απ’ ό,τι σήμερα”.

“Η Ελλάδα δίνει την εντύπωση πως δεν τα καταφέρνει”

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απέκλεισε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ωστόσο ανέφερε πως -σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος- “η Ελλάδα δίνει σήμερα την εντύπωση ότι δεν καταφέρνει να φτάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους”, προσθέτοντας ότι αναμένει τα συμπεράσματα της τρόικας για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων μέσα στο Σεπτέμβριο.

Πηγή: http://www.nooz.gr