Εν μέσω βουνών από σκουπίδια και ποικιλόμορφων εντάσεων σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου, αρχίζει η εβδομάδα που θεωρείται ως μία από τις πλέον κρίσιμες της Μεταπολίτευσης.
Μία εβδομάδα δοκιμασίας σε πολλά επίπεδα: Το κοινωνικό με το απεργιακό τσουνάμι, το εγχώριο πολιτικό με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το ευρωπαϊκό με το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα ανακοινωθεί η “τελική λύση” για την ελληνική κρίση χρέους.
Το κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνει μέρα με την ημέρα τους παλμούς να ανεβαίνουν και προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να περάσει “αναίμακτα” το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται την Πέμπτη, και αφορά- μεταξύ άλλων- στην εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, τις νέες φορολογικές κλίμακες και τις κλαδικές συμβάσεις.
Κάτι, βεβαίως, που δεν θεωρείται δεδομένο, καθότι σειρά “πράσινων” βουλευτών εκφράζουν- δημοσίως ή σε ανεπίσημες συζητήσεις- την πρόθεση τους να καταψηφίσουν το ν/σ ή κάποια άρθρα.
Μεταξύ αυτών είναι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλος, ο οποίος ενώ αρχικώς είχε δηλώσει ότι θα υποβάλει την παραίτηση του, κατόπιν ανασκεύασε, λέγοντας ότι- τώρα- προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί.
Επίσης, η πρώην υπουργός, Λ. Κατσέλη, έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 37, που αφορά στις κλαδικές συμβάσεις. Διαφωνία για το εν λόγω άρθρο έχει εκφράσει και ο Οδυσσέας Βουδούρης, χωρίς να διευκρινίσει πως θα κινηθεί στη ψηφοφορία. Παρόμοιες προθέσεις έχουν εκφράσει και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών έγινε αποδέκτης της πράσινης δυσαρέσκειας, με οξεία κριτική από πολλά στελέχη στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας, ο Ευ. Βενιζέλος έριξε το γάντι στους βουλευτές λέγοντας ότι εάν θεωρούν αναποτελεσματική την κυβέρνηση, τότε ας την ρίξουν…
Κατά το προσεχές διάστημα το γραφείο του πρωθυπουργού αναμένεται να λειτουργήσει ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων, όχι μόνο λόγω των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις συνεχιζόμενες απεργίες (σκουπίδια, καταλήψεις, μεταφορές), αλλά και ενόψει της 48ωρης γενικής απεργίας- την Τετάρτη και την Πέμπτη- και των συγκεντρώσεων στην πλ. Συντάγματος.
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση δείχνει να σκληραίνει τη στάση της και από την ΕΛ.ΑΣ έχει ζητηθεί η προετοιμασία ενός επιχειρησιακού σχεδίου, προκειμένου να παρεμβαίνει όπου θίγεται το δημόσιο συμφέρον προκειμένου να αποφευχθεί η παραλυσία της κρατικής μηχανής.
Η χώρα… κλείνει
Το ρεπορτάζ θα ήταν ορθότερο εάν περιελάμβανε τους κλάδους που… δεν απεργούν αυτή την εβδομάδα, καθώς είναι δεκάδες όσοι έχουν εξαγγείλει (ή συνεχίζουν της) κινητοποιήσεις.
Η κορύφωση των κινητοποιήσεων αναμένεται την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Πολλοί είναι όσοι φοβούνται την επανάληψη των σκηνών του περασμένου θέρους, οπότε ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο, όταν διαδηλωτές και ΜΑΤ συγκρούονταν επί δύο ημέρες, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε… “γης Μαδιάμ” και θάλαμο αερίων.
“Η τελική λύση”
Τα χτυποκάρδια της κυβέρνησης έχουν και ευρωπαϊκό ρυθμό, καθώς πέραν των εγχώριων πονοκεφάλων έχει να αντιμετωπίσει και τους εκτός των τειχών.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (21/10) συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ την Κυριακή (23/10) διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία- όπως υποσχέθηκε το Βερολίνο και το Παρίσι- θα παρουσιαστεί το κοινό τους σχέδιο για την κρίση στην ευρωζώνη, που θα περιλαμβάνει, εκτός απροόπτου, και “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, μεγαλύτερο του- συμπεφωνημένου την 21η Ιουλίου- 21%.
Ακολουθεί, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, η Σύνοδος των G20, οπότε το σχέδιο πρέπει ήδη να έχει κατατεθεί, βάσει προγραμματισμού.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει μία πιο “ρεαλιστική” λύση όσον αφορά στο “κούρεμα”, της τάξεως του 21% ή λίγο παραπάνω, σε αντίθεση με τη Γερμανία που επιμένει σε απομείωση άνω του 50%.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, έχει εκφράσει τη θέση για ένα ηπιότερο “κούρεμα”, μέχρι και 40%, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξέλιξη θα σημάνει “πιστωτικό γεγονός”.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει εξαιρετικά πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών. Την Κυριακή είχε πολύωρη συνάντηση προετοιμασίας με τον Ευ. Βενιζέλο, τη Δευτέρα ενημερώνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συνεχείς είναι οι τηλεφωνικές του επαφές με ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχος, καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ηχηρή παρέμβαση
Σε παρέμβαση στις εξελίξεις προχώρησαν από κοινού τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Α. Λοβέρδος και ο Γ. Ραγκούσης, με κοινή πολιτική πλατφόρμα.
Στην ουσία του κειμένου, οι τρεις υπουργοί- αποτυπώνοντας τη ζοφερή οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνει η χώρα- χρησιμοποιούν αυστηρή γλώσσα καταγγέλλοντας τον συντεχνιασμό.