Διεθνείς μεσολαβητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, στη Χώρα των Βάσκων, σε μια διάσκεψη με στόχο την προτροπή οριστικού τερματισμού της δράσης της ένοπλης βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ιστορική στιγμή για την Ισπανία, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων. Η αντίδραση της ΕΤΑ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.
Μέλη της ΕΤΑ ανακοινώνουν κατάπαυση του πυρός στις 10 Ιανουαρίου 2011 Προσωπικότητες που συμμετείχαν και στην ειρηνευτική διαδικασία στη βόρεια Ιρλανδία, όπως ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς και ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρευρίσκονται στη σημερινή διάσκεψη στον Σαν Σεμπαστιάν, «ένα βήμα με ιδιαίτερη σημασία», όπως δήλωσε ο Τζέρι Άνταμς στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE, εκτιμώντας ότι η αυτονομιστική οργάνωση πρέπει αυτή τη φορά να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου.
Στη διάσκεψη συμμετέχουν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Άχερν.
Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, οι σημερινές συνομιλίες μπορεί να λειτουργήσουν ως προτροπή για την ΕΤΑ, ώστε να προβεί στις επόμενες ημέρες σε μια αποφασιστική κίνηση, αυτήν της διάλυσής της.
«Οι διεθνείς μεσολαβητές θα ζητήσουν από την οργάνωση μια οριστική κατάπαυση πυρός», γράφει το σημερινό φύλλο της El Pais προσθέτοντας ότι η διάσκεψη θα μπορούσε να προτρέψει την ισπανική κυβέρνηση να λάβει «μέτρα υπέρ των φυλακισμένων μελών της ΕΤΑ», κάτι που αποτελεί βασική διεκδίκηση της οργάνωσης.
Η ΕΤΑ από την πλευρά της, το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε κινήσεις καλής θέλησης, όπως η έκκληση στις 23 Σεπτεμβρίου 700 κρατούμενων της οργάνωσης για τερματισμό του ένοπλου αγώνα και, σχεδόν ταυτόχρονα, η ανακοίνωση διάλυσης της ριζοσπαστικής οργάνωσης Ekin, που θεωρείται ο ένοπλος κλάδος της ΕΤΑ.
Η ΕΤΑ (“Euskadi Ta Askatasuna”, που στα βασκικά σημαίνει “Πατρίδα και Ελευθερία”) δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίθεση σε ισπανικό έδαφος από τον Αύγουστο του 2009, ενώ στις 10 Ιανουαρίου του 2011 κήρυξε γενική εκεχειρία, η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, που ζητάει οριστική παύση της ένοπλης δράσης και διάλυση της οργάνωσης.
Τις τελευταίες ημέρες, οι δηλώσεις για το τέλος της ΕΤΑ πολλαπλασιάζονται, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 20ης Νοεμβρίου, στις οποίες οι αναλυτές «βλέπουν» νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με ηγέτη τον Μαριάνο Ραχόι.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη είναι να εγκαταλείψει οριστικά τα όπλα η ΕΤΑ», επανέλαβε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χοσέ Μπλάνκο.
Η ΕΤΑ χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια περισσότερων από 40 χρόνια ένοπλης δράσης υπέρ μιας ανεξάρτητης Χώρας των Βάσκων σε εδάφη της βόρειας Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας (Ναβάρ).