Sat, 14 December 2024

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις εγχώριες τράπεζες και δευτερευόντως στα ασφαλιστικά ταμεία για τις επιπτώσεις από τις οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα αξίας 45-50 δισ. ευρώ και αγωνιούν... Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα αξίας 45-50 δισ. ευρώ και αγωνιούν… Τραπεζίτες και άλλοι αντιλαμβάνονται ότι ο βασικός στόχος των κ. Μέρκελ και Σαρκοζί είναι να στήσουν ένα τείχος προστασίας γύρω από την Ιταλία, ενισχύοντας τη χρηματοδοτική δύναμη του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF και ανακεφαλαιώνοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς από μια σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

«Από τη στιγμή που θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία στα άλλα ζητήματα για να προστατέψουν την Ιταλία, μπορούν να αποφασίσουν οτιδήποτε βαθμού και μορφής κούρεμα θέλουν για το ελληνικό χρέος» τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Ολα δείχνουν ότι δεν θα ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις εγγυήσεις τους προς τον μηχανισμό EFSF, αλλά θα επιδιωχθεί η αύξηση της δύναμης πυρός του μέσω μόχλευσης των κεφαλαίων του.

Το EFSF μπορεί να δανεισθεί μέχρι 440 δισ. ευρώ με βάση τις εγγυήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης ύψους 780 δισ. ευρώ. Αν όμως αφαιρεθούν οι εγγυήσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, το σύνολο των εγγυήσεων υποχωρεί στα 726 δισ. ευρώ.

Οι εγγυήσεις προστίθενται στο δημόσιο χρέος των χωρών, και επομένως μια μεγάλη αύξηση μπορεί να έχει συνέπειες στο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησής τους.

Στο άλλο σημαντικό θέμα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει η άποψη της γερμανικής πλευράς, που θέλει τις τράπεζες της ευρωζώνης να ικανοποιούν τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% για να απορροφήσουν τι ζημιές από τα ομόλογα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) και της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ Paribas, οι επιπρόσθετες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών των χωρών-μελών θα ανέλθουν σε 91 δισ. ευρώ περίπου, αν αποτιμήσουν τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους στις τωρινές τιμές της αγοράς.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται πιο εκτεθειμένες, καθώς θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 26,4 δισ. ευρώ για να ανεβάσουν τον ανωτέρω δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, με τις ισπανικές και τις ιταλικές να ακολουθούν με 16 και 12 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 45 με 50 δισ. ευρώ, αναγνώρισαν απώλειες περίπου 5 δισ. ευρώ έπειτα από φόρους στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών (PSI) της 21ης Ιουλίου.

Ομως, αυτή τη φορά είτε υπάρξει «εθελοντική» απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων είτε υποχρεωτικό «κούρεμα», οι απώλειες θα είναι αρκετά μεγαλύτερες από τη θεωρητική του 21% στο PSI του Ιουλίου και επομένως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια.

Με βάση τα επικρατέστερα σενάρια, το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα θα κυμανθεί μεταξύ 40% και 60%, συμπεριλαμβάνοντας κι εκείνα που λήγουν μετά το 2020. Στόχος είναι να μειωθεί αρκετά το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ, που εκτιμάται στο 162% στα τέλη του 2011.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σημαντικό πλήγμα θα δεχθούν τα Ταμεία που διαθέτουν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ. Ενα «κούρεμα» της τάξης του 50% θα μείωνε θεωρητικά την περιουσία τους περίπου, κατά το μισό με αποτέλεσμα να χάσουν έσοδα από τόκους και να χρειάζονται ενίσχυση για να πληρώσουν συντάξεις μελλοντικά.