Tue, 16 April 2024

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – τραπεζιτών για “κούρεμα” του χρέους 50% και άνω.

  • Θα ζητήσουμε την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων μας για το “κούρεμα” του 50%, διεμήνυσαν χθες οι Ελληνες τραπεζίτες στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
  • Δεν θα εξαρτηθεί η πορεία του έθνους από καμία γενική συνέλευση καμίας τράπεζας. Εξάλλου η μισή συνέλευση είμαστε εμείς, ήρθε η απάντηση του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.

Και ανέφερε πως δεν υπάρχει ζήτημα κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά αναγκαστικής αύξησης των μετοχικών τους κεφαλαίων, μέσω του EFSF και της έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

Χθες το απόγευμα το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών είχε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τους επικεφαλής του IIF (της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών), για ενδεχόμενο “κούρεμα” των ομολόγων σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις τηλεδιασκέψεις έγινε σαφές ότι το “κούρεμα” θα επεκταθεί στο εμπορεύσιμο κομμάτι των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (εξαιρούνται τα ομόλογα της ΕΚΤ και τα δάνεια της τρόικας), τα οποία λήγουν έως το 2035, καθώς οδεύει προς αναθεώρηση η συμφωνία της 21ης Ιουλίου που έβαζε σε καθεστώς haircut τις λήξεις μέχρι το 2020.

Με τα νέα δεδομένα σε “κούρεμα” -αν συμφωνήσουν τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες- θα πάνε ομόλογα ύψους 205 δισ. ευρώ. Η απομείωση στην περίπτωση αυτή φτάνει στα 103 δις ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο, αφού θα υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ.

Οι οκτώ τραπεζίτες που μετείχαν στις τηλεδιασκέψεις απάντησαν πως θα πρέπει να πάρουμε έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις μας για haircut 50%, διαφορετικά θα κατηγορηθούμε για απιστία και ότι απεμπολήσαμε τα συμφέροντα των μετόχων μας. Ο άλλος τρόπος είναι να περάσει το “κούρεμα” με νομοθετική ρύθμιση.

Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν χθες το βράδυ, και ενώ συνεχίζονται οι θυελλώδεις διεργασίες, ότι “δεν υπάρχει θέμα κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, υπάρχει αναγκαστική αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων. Είτε πάνε στο EFSF είτε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι το ίδιο”.

Αν οι μετοχές ήταν προνομιούχες (EFSF), το θέμα θα ήταν διαχειρίσιμο. Κοινές μετοχές (προσφυγή στο ΤΧΣ) σημαίνει πλήρη απαξίωση για τους μικρομετόχους, απαντούν οι τραπεζίτες.

Ομως αν χρειαστεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει θα έχουμε υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών στο “κούρεμα” του 50% και αυτόματη ενεργοποίηση των CDS, που θα οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς στάσης πληρωμών και χρεοκοπίας.Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες στη ρευστότητα των τραπεζών, καθώς η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο (ήδη τα ομόλογα που δίνουν ως εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ τα αποδέχεται απομειωμένα κατά 50%).

Σημειώνουμε ότι στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι επικεφαλής της ΕΤΕ κ. Βασ. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης, της Eurobank κ. Νικ. Νανόπουλος και Νικ. Καραμούζης, της Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας και Στ. Λεκάκος και από την Alpha Bank οι εντεταλμένοι γενικοί διευθυντές κ. Σπ. Φιλάρετος και Αρτ. Θεοδωρίδης.

www.ethnos.gr