Thu, 11 August 2022

Η Γενική Συνέλευση της UNESCO, έπειτα από ψήφισμά της, αποφάσισε την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του Οργανισμού. Από τα κράτη-μέλη της UNESCO, 107 ψήφισαν υπέρ, 14 κατά και 52 απείχαν. Το Ισραήλ αποχώρησε πριν την ψηφοφορία, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τη χρηματοδότησή της, η οποία καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού της.

Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή, η Παλαιστίνη θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της UNESCO που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο.

Για τους Παλαιστίνιους η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξής τους στον ΟΗΕ, ως ανεξάρτητο κράτος, με το καθεστώς του πλήρους μέλους. Μέχρι σήμερα η Παλαιστινιακή αρχή συμμετείχε στην UNESCO με την ιδιότητα του “παρατηρητή” από το 1974.

Σύμφωνα με τη διαδικασία της UNESCO, για να γίνει αποδεκτό ως μέλος ένα κράτος που δεν ανήκει στον ΟΗΕ θα πρέπει κατ’αρχάς να γίνει σύσταση από το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού και να ακολουθήσει ψηφοφορία με τη διασφάλιση της θετικής ψήφου των 2/3 των χωρών παρόντων στη Διάσκεψη. Οι απέχοντες καταχωρούνται ως μη ψηφίσαντες.

Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γερμανία. Η Ιταλία και η Βρετανία απείχαν, ενώ οι Ελλάδα, Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική και Γαλλία ψήφισαν υπέρ.

“Αυτή η ψηφοφορία θα επιτρέψει να εξαλειφθεί ένα μέρος μίας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού”, είχε δήλωσε λίγο νωρίτερα ενώπιον της συνέλευσης ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής “Μαχμούντ Αμπάς μου τηλεφώνησε και σας ευχαριστεί όλους γι΄αυτή την ψήφο που επιτρέπει στην Παλαιστίνη να πάρει τη φυσική της θέση στους κόλπους της συνεργασίας των εθνών και της UNESCO”, υπογράμμισε ο Μάλκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι Εν τω μεταξύ, ένας σύμβουλος του Αμπάς, ο Σάμπρι Σάινταμ, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι “αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για τους Παλαιστίνιους”.

“Για εμάς αυτό είναι ένα πολιτικό βήμα από τα πολλά (που πρέπει να κάνουμε) στον αγώνα μας για να κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας και πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά στην ανεξαρτησία από ποτέ”, πρόσθεσε ο Σάινταμ.

“Πρόκειται για θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό”, δήλωσε όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. “Υπάρχουν χώρες που ψηφίζουν βάσει αρχής. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μία αξιοσημείωτη πλειοψηφία στον κόσμο που δεν επιθυμεί να τιμωρεί τους Παλαιστίνιους και να τους αποκλείει από την κοινότητα των εθνών. Η μειοψηφία που ψήφισε κατά, και κυρίως οι ΗΠΑ, θα βρεθεί απομονωμένη στη λάθος πλευρά της δικαιοσύνης. Είμαστε ιδαίτερα ενθουσιασμένοι”, πρόσθεσε η Ασράουι.

Η ανακοίνωση της UNESCO έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη Ραμάλα.

Εκ μέρους τους Ισραήλ, ο Γιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του: “Πρόκειται για έναν μονομερή παλαιστινιακό ελιγμό που δεν θα αλλάξει τίποτε στην πραγματικότητα, αλλά απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα για μία ειρηνευτική συμφωνία. Αυτή η απόφαση δεν θα μετατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή σε κανονικό κράτος, ενώ θέτει περιττά εμπόδια στο δρόμο προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων”.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Unesco Νίμροντ Μπαρκάν δήλωσε ότι οι χώρες που υποστήριξαν το αίτημα των Παλαιστινίνων θα δουν να μειώνεται η επιρροή τους στο Ισραήλ.

Κόβουν τη χρηματοδότηση στην UNESCO οι Αμερικανοί

Τη διακοπή της χρηματοδότησης της UNESCO ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης, ως πλήρους μέλους. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παγώσουν την χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι δεν θα καταβληθούν τα 60 εκατ. δολάρια που επρόκειτο να δοθούν το Νοέμβριο.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την ένταξη ενός Παλαιστινιακού κράτους στην UNESCO πρόωρη και καθόλου εποικοδομητική”, δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Παιδείας Μάρθα Κάντερ ενώπιον της γενικής συνέλευσης του οργανισμού στο Παρίσι. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν την ψηφοφορία.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες από το 1984 ως το 2003 μποϊκόταραν την UNESCO ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της όσον αφορά στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, χρηματοδοτούσαν μέχρι σήμερα την οργάνωση, σε ποσοστό σχεδόν 22% (περίπου 70 εκατ. δολάρια). Για την κίνηση αυτή, οι ΗΠΑ στηρίζονται σε δύο νόμους που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Νωρίτερα, το Ισραήλ αποχώρησε από την ψηφοφορία και όπως και οι ΗΠΑ σκοπεύει να αποσύρει την οικονομική συνεισφορά του στον οργανισμό, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην UNESCO, Νίμορντ Μπαρκάν. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, το Ισραήλ θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και θα σταματήσει την χρηματοδότηση του οργανισμού. “Δεν νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις ετήσιες συνεισφορές μας, θα ακολουθήσουμε τους Αμερικανούς που θα αποσύρουν περίπου το ένα τέταρτο (22%) του προϋπολογισμού της UNESCO”, διευκρίνισε. “Θα είναι αδύνατον για την Unesco να εκπληρώσει την αποστολή της”, κατέληξε.

www.enet.gr