Η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς αυτή τη στιγμή, όχι όμως το μόνον. Το haircut των ελληνικών ομολόγων είναι σαφές ότι πλήττει καίρια τις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες θα απαιτηθεί επανακεφαλαιοποίηση.
Είναι φανερό πως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έχει ουσιαστική σημασία για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση έχει προκρίνει και μάλιστα με τρόπο επιτακτικό η επανακεφαλαιοποίηση αυτή, εφόσον οι τράπεζες δεν καταφέρουν να βρουν κεφάλαια, να γίνει με κοινές μετοχές. Δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο θα δανεισθεί από το EFSF, προσαυξάνοντας το χρέος, προκειμένου να δανείσει τελικώς τις τράπεζες με ενέχυρο κοινές μετοχές, παίρνοντας τον έλεγχο των τραπεζών και πιθανώς, ορίζοντας και νέες διοικήσεις.
Προνομιούχες μετοχές
Στην περίπτωση που προκριθεί η λύση των προνομιούχων μετοχών, τότε οι ίδιες οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα δανεισθούν κατευθείαν από το EFSF και άρα δεν θα προσαυξηθεί το χρέος. Σε περίπτωση κρατικοποίησης των τραπεζών, πέρα από το μηδενισμό των τιμών τους στο Χρηματιστήριο -ήδη οι τράπεζες εν συνόλω αποτελούν μόλις το 30% του FTSE 20- και τις ζημίες που κάτι τέτοιο θα προκαλέσει στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων, είναι απολύτως βέβαιο, παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, πως η αγορά θα βρει τρόπο να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί.
Ποιο θα είναι αυτό το κενό; Μένει να το δούμε αναλόγως της κρατικής διαχείρισης που θα υπάρξει στον τραπεζικό κλάδο. Πάντως το κράτος με βάση την ιστορία του δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερες περγαμηνές στον τομέα αυτόν. Θεωρείται βέβαιο πως έμπειρα τραπεζικά στελέχη θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν διεθνή χρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργηθούν νέες μικρές τραπεζικές μονάδες «μπουτίκ».
Στόχος η ιδέα αυτή να στηθεί από την αρχή σε στέρεες βάσεις και με υγιές χαρτοφυλάκιο όταν τα πράγματα στην οικονομία της χώρας βρουν το δρόμο τους ή εν πάση περιπτώσει σταθεροποιηθούν, όπως παρατηρούν οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι.
Συνομιλίες
Μάλιστα σε αυτήν τη βάση παρατηρούν πως κάποιες συνομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει με κατεύθυνση τη δημιουργία νέων μικρών σχημάτων, τα οποία βλέπουν θετικά και τα «ασημικά» των τραπεζών τόσο στη βαλκανική χερσόνησο, όσο και γενικώς στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Οπως παρατηρούν κύκλοι της αγοράς είναι θέμα πολιτικής απόφασης -η οποία δείχνει να έχει ληφθεί ήδη από την παρούσα κυβέρνηση- όμως, η πολιτική αστάθεια μπορεί και να επιφέρει μεταβολές στο θέμα αυτό, παρατηρούν οι ίδιοι αναλυτές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κεφάλαια από το εξωτερικό είναι έτοιμα να βολιδοσκοπήσουν νέες ευκαιρίες στη χώρα και να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία είναι βέβαιο πως για κάποιους θα επιφέρει και ευκαιρίες.