Sat, 13 August 2022

Με ανακούφιση και μια γερή δόση αισιοδοξίας υποδέχτηκαν οι Βρυξέλλες, οι εταίροι στην Ένωση και οι αγορές την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον κ. Λ. Παπαδήμο.

Οι εταίροι για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολύ καιρό βλέπουν να κάθεται στο τιμόνι της χώρας κάποιος που δε χρειάζεται να αποδείξει ότι “επιθυμεί” να βάλει σε τάξη τα του οίκου του, αλλά κάποιος που το έκανε για πολλά χρόνια από τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ με μεγάλη επιτυχία. Αν στη Φρανκφούρτη υπήρχε ένας υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της έγκυρης παρέμβασης σε καλούς και κακούς καιρούς, αυτός ήταν ο Ζ.Κ. Τρισέ. To alter ego του, όμως, ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος.

Την ίδια αντίληψη έχουν και οι Βρυξέλλες. Στην Κομισιόν, ακόμα και τα πιο δύσπιστα στελέχη ελπίζουν τώρα πως τα προβλήματα της Ελλάδας “είναι διαχειρίσιμα”. Στην κοινή γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα χθες ο Ζ.Μ. Μπαρόζο και ο Χ. Βαν Ρόμπεη καταρχήν τονίζουν ότι περιμένουν να τον συναντήσουν το συντομότερο δυνατό “για να συζητήσουμε τα επείγοντα θέματα της κοινής μας ατζέντας”.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, από την ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης για το υπερβολικό έλλειμμα (στο δεύτερο μισό του 2008) οι θεσμοί των Βρυξελλών, μιλάνε για “ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα”, φράση που έχουν περιλάβει και στην επίσημη ανακοίνωση. Βεβαίως, έχει εξαιρετική σημασία το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες έχουν πολλαπλά εισακουστεί. Όπως λένε, “εδώ και πολύ καιρό υπερτονίζουμε την ανάγκη για ευρεία πολιτική συναίνεση γύρω από τα μέτρα που θα βγάλουν την Ελλάδα από τη βαθιά οικονομική κρίση που έχει περιέλθει. Καλωσορίζουμε αυτά τα νέα (τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας) ως τέτοια”.

Μπαρόζο, Ρεν, Γιούνκερ, οι υπουργοί της ευρωζώνης, ο Τρισέ, οι πάντες ζητούσαν εδώ και ένα χρόνο συναίνεση. Τώρα την έχουν. Φυσικά, έχει τεράστια σημασία ότι τη συναίνεση προσωποποιεί κάποιος που και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας κατανοεί και τις συστάσεις των Βρυξελλών “ξέρει να διαβάζει”.

Όπως είχε γράψει το real.gr, ήδη από το βράδυ των Καννών ο κ. Παπαδήμος ήταν το πρώτο όνομα που έθεσαν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στον κ. Παπανδρέου οι Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί: “Φέρε τον Παπαδήμο, φέρε το Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γίνεται!”.

Οι επιτελείς των Βρυξελλών, στελέχη της Κομισιόν και διπλωμάτες του Συμβουλίου γνωρίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της λεγόμενης πολύ πετυχημένης ομάδας των 7 που έβαλαν την Ελλάδα στο ευρώ, μαζί με τους Κ. Σημίτη, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Τ. Γιαννίτση, Κ. Στουρνάρα και το μακαρίτη Γ. Κρανιδιώτη. Γνωρίζουν, λοιπόν, και σήμερα ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πλαισιώνεται από ένα εκλεκτό επιτελείο στο οποίο θα μετέχουν σίγουρα κ. Ράπανος και Γληνός και από ό,τι φαίνεται και ο Π. Καψής. Εξαιρετική σημασία έχει για τις Βρυξέλλες και το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός θα έχει, όπως αναφέρουν κύκλοι της Κομισιόν, “καθημερινή, συνεχή και μόνιμη διαβούλευση με τους πρώην Επιτρόπους της Κομισιόν κ. Β. Παπανδρέου, κ. Α. Διαμαντοπούλου, κ. Στ.Δήμα και τη σημερινή επίτροπο κ. Δαμανάκη.

Κανείς δεν ξεχνά ότι η συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολη, φάνηκε αυτό, άλλωστε, από τον τρόπο που παρουσίασε ο κ. Ρεν τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις.

Ουδείς, όμως, στις Βρυξέλλες ξεχνάει πως η κρίση δημοσίου χρέους είναι εν πολλοίς “ελληνικό εφεύρημα”, η Ελλάδα ήταν αυτή που άρχισε να ξηλώνει εσχάτως το πουλόβερ και είχε αποδείξει στις αγορές και τους επενδυτές ότι οι χειρότεροι φόβοι τους μπορούσαν να υλοποιηθούν. Αυτή η κατάσταση αντιστρέφεται. Ο κ. Παπαδήμος “πρέπει να ξαναπλέξει το πουλόβερ”, όπως έλεγε η κοινοτική πηγή. Είναι, όμως, και τυχερός διότι η θετική αναγγελία της ανάληψης των καθηκόντων του συνέπεσε χρονικά με την “αλλαγή” και στην επίσης πολύπαθη γειτονική Ιταλία. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διόρισε χθες μόνιμο Γερουσιαστή τον πρώην Επίτροπο και πρωτεργάτη της κοινής αγοράς Μάριο Μόντι. Αυτές οι δύο θετικές ειδήσεις, από μόνες τους γύρισαν τα χρηματιστήρια στο πράσινο. Αρκεί τώρα να μην αρχίσει η υπονόμευση και τα κομματικά εμπόδια, αν και θα είναι δύσκολο, εκτιμούν πια στις Βρυξέλλες. 

www.real.gr