Μπροστά στις κρισιμότερες 60 μέρες που θα καθορίσουν το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, βρίσκονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Το θετικό είναι ότι η χώρα έχει πλέον κυβέρνηση που χαίρει αποδοχής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όμως το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει -έστω και μερική- αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.
Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση αφού μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες έχουν 60 κρίσιμες μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα καθορισθούν οι όροι του PSI Plus, και θα παραδοθούν στη Τράπεζα της Ελλάδος τα συμπεράσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, ώστε να αποφασίσει το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για κάθε τράπεζα χωριστά ώστε να πληροί το όριο 10% στο Core Tier I.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι καθοριστική, αφού οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- ακόμη και να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους σε αποτιμήσεις που θα πλησιάζουν τη λογιστική τους αξία. Ενώ θα διευκολυνθεί και η πώληση περιφερειακών δραστηριοτήτων, όπως και η πώληση των ακινήτων που κατέχουν.
Υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας σημειώνει χαρακτηριστικά πως «πρώτιστο μέλημα των διοικήσεων των τραπεζών είναι η αξιοποίηση στοιχείων του ενεργητικού τους, ώστε να βελτιώσουν τη ρευστότητα τους, αλλά και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας». Όμως για να «τρέξουν» τα σχέδια θα πρέπει η ελληνική οικονομία να ανακτήσει –έστω και εν μέρει- την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές.
Για αύριο Τρίτη, είναι προγραμματισμένη η γ’ επαναληπτική γενική συνέλευση των τραπεζών Alpha και Eurobank, για να λάβει έγκριση από τους μετόχους η επικείμενη συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Όπως αναφέρουν στελέχη των δύο τραπεζών, η εξασφάλιση της ομαλότητας στη χώρα, θα επιτρέψει στις διοικήσεις να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τη νομική συγχώνευση αλλά και να προχωρήσουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ύψους 1,25 δισ. ευρώ), όπως και στην έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα οι διοικήσεις προσανατολίζονται στην πώληση δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.
Την ίδια μέρα (Τρίτη 15 Νοεμβρίου) είναι προγραμματισμένη και η γενική συνέλευση της Αγροτικής Τράπεζας, με αντικείμενο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 290 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι για την αύξηση και τον τρόπο κάλυψης της από το ελληνικό δημόσιο ο διοικητής της ΑΤΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο την Παρασκευή, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος. Η ΑΤΕ υλοποιεί το πρόγραμμα εξυγίανσης και συνεχίζει την απεμπλοκή της από συμμετοχές του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας στις αγορές είναι ζητούμενο και για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αφού θα της επέτρεπε να σχεδιάσει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το πρώτο τετράμηνο του 2012. Ταυτόχρονα η ΕΤΕ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση του 20% της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank, ενώ πιθανό είναι το ενδεχόμενο η τράπεζα να «τρέξει» και την πώληση άλλων συμμετοχών της όπως για παράδειγμα είναι η μονάδα του Αστέρα της Βουλιαγμένης, που αποτελεί ένα από τα φιλέτα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Αλλά και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει την πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο, όπως και την υλοποίηση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Τέλος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι σημαντική και για τις εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο πρόκειται να μπει σε «τροχιά» αποκρατικοποίησης, καθώς θα ενισχύσει την αξία της μετοχής του.
Πηγή:www.capital.gr