Sat, 20 August 2022

Ορκίστηκε, πριν από λίγο, ενώπιον του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Μετά την τελετή ορκομωσίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μετέβη στο Παλάτσο Κίτζι για την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων.

Ο Μόντι έκανε κοινή εμφάνιση  με τον Μπερλουσκόνι στην αίθουσα των συνεντεύξεων τύπου, όπου οι φωτογράφοι απαθανάτισαν την θερμή τους χειραψία. Δίπλα τους ο μέχρι σήμερα υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό, Τζάνι Λέτα, ο στενότερος συνεργάτης του Μπερλουσκόνι που για η κεντροδεξιά είχε ζητήσει να παραμείνει και στην νέα κυβέρνηση.

Η τυπική παράδοση καθηκόντων, έγινε όπως ορίζει το πρωτόκολλο, όταν μεταβιβάσθηκε, από τον Μπερλουσκόνι στο Μόντι, ένα καμπανάκι που συμβολίζει την πρωθυπουργική εξουσία.

Η σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Ο ίδιος ο Μάριο Μόντι αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρέσβης στις ΗΠΑ, Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντ’ Άγκατα.

Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Άννα Μαρία Καντσελιέρι, νομάρχης στη Μπoλόνια.

Υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει η Πάολα Σεβερίνο, δικηγόρος και υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss, που ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων.

Για το υπουργείο Παιδείας επελέγη ο Φραντσέσκο Προφούμο, επικεφαλής του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών.

Υπουργός Άμυνας επιλέχθηκε ο ναύαρχος Τζαμπάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ιντέζα Σαν Πάολο, Κοράντο Πάσερα, είναι ο νέος υπουργός Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης.

Η Έλσα Φορνέρο, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κατίλικα του Μιλάνου, Λορέντσο Ορνάγκι  είναι ο νέος Υπουργός Πολιτισμού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο χειρούργος καθηγητής Κοράντο Κλίνι.

Υπουργός Υγείας είναι ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου , Ρενάτο Μπαλντούτσι.

Τέλος υπουργός Γεωργίας, αναλαμβάνει ο δικηγόρος με ευρωπαϊκή πείρα, Μάριο Κατάνια.

Οι υπουργοί, είναι, συνολικά, έντεκα, ενώ πέντε πρόσωπα ονομάστηκαν υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι “η απουσία πολιτικών θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ριζώσει στο κοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν, άλλωστε, πλήρη επίγνωση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα”.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης θα είναι ενιαίο για να επιτευχθεί ουσιαστικότερο αποτέλεσμα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η παρουσία τριών γυναικών σε υπουργεία-κλειδιά θα είναι βασικής σημασίας για την επιτυχία της κυβέρνησης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι όσον αφορά στις αγορές, “ευελπιστεί ότι θα κατανοήσουν την καινοτόμο ταυτότητα της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ποιότητα των επιλογών που μπόρεσαν να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”.

“Νιώθουμε αυτοπεποίθηση και λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους μας και από τον διεθνή χώρο γενικότερα. Κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει, ο τομέας εκείνος των αγορών, που αφορά, ειδικότερα, την χώρα μας”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου “αν εννοεί να επιβάλλει, νέο ειδικό φόρο που να αφορά την κινητή και ακίνητη περιουσία”.

Απηύθυνε, ακόμη, “εγκάρδιο χαιρετισμό” στον προκάτοχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι “με σεβασμό και προσοχή στο έργο που έφερε σε πέρας”. Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Tζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Αύριο, μετά το μεσημέρι (13:00 τοπική ώρα), ο Μάριο Μόντι  θα πραγματοποιήσει ομιλία στη γερουσία της Ρώμης, για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

“Ο Μόντι θα βρει τον καταλληλότερο τρόπο για να βγούμε από την οικονομική κρίση. Όλες μου τις ευχές, διότι η κατάσταση είναι δύσκολη”, δήλωσε ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο.

www.enet.gr