Sat, 02 November 2024

Σε πρόσθετες εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ προχωρεί το ελληνικό Δημόσιο προς τις εμπορικές τράπεζες με στόχο τη διασφάλιση της ρευστότητας. Ετσι, οι συνολικές εγγυήσεις ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ. Οπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, με τη νέα αύξηση των εγγυήσεων προς το τραπεζικό σύστημα εξασφαλίζεται η ρευστότητα του συστήματος και κατ’ επέκταση η ασφάλεια των καταθέσεων.

Πρόκειται για εγγυήσεις που έχει παράσχει το ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη διευκόλυνση των πιστοδοτήσεων προς το τραπεζικό σύστημα μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA αλλά και με τη χρησιμοποίηση άλλων τίτλων (π.χ. τιτλοποιήσεις) οι οποίες έχουν εκπέσει ως μη αξιόχρεες από το ευρωσύστημα λόγω των υποβαθμίσεων της εγχώριας οικονομίας.

Η σχετική εγγύηση, ύψους 30 δισ. ευρώ, προς την ΤτΕ είχε ψηφιστεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ενώ με τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης το ύψος της εγγύησης διπλασιάζεται στα 60 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εγγυήσεις δεν σχετίζονται με το πακέτο των κρατικών εγγυήσεων ύψους επίσης 30 δισ. ευρώ το οποίο ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και αποτελεί επέκταση που γίνεται στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, συνολικά από το 2008 έως σήμερα το ελληνικό Δημόσιο έχει διαθέσει στις εμπορικές τράπεζες εγγυήσεις ύψους 155 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και αξιοποιηθεί περί τα 106 δισ. ευρώ. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι εγγυημένο με απεριόριστη ρευστότητα και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, και αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες Ευρωζώνης».

Η νέα επέκταση των εγγυήσεων πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που ταλανίζεται από τη συνεχή μείωση των καταθέσεων λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης χρέους. Σημειώνεται ότι από το ύψος των κρατικών εγγυήσεων μόνο ένα τμήμα τους καταλήγει στην πραγματική οικονομία, καθώς το περιθώριο ασφαλείας που διακρατείται από τα ελληνικά ομόλογα που αποδίδονται ως εγγύηση στο ευρωσύστημα είναι πολύ υψηλό. Ετσι, από τα 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι τράπεζες υπολογίζουν ότι θα αντλήσουν πραγματική ρευστότητα ύψους 12 – 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Σεπτεμβρίου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 183,2 δισ. ευρώ, έναντι 188,66 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου και 209,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2010. Η μείωση κατά 5,45 δισ. ευρώ αντιμετωπίστηκε με κεφάλαια που άντλησαν οι τράπεζες από το ELA. Συνολικά τον περασμένο Σεπτέμβριο άντλησαν από το πρόγραμμα ELA 20 δισ. ευρώ, για την αναπλήρωση των απωλειών από τις καταθέσεις, αλλά και για να αποπληρωθούν λήξεις ρευστότητας που είχε αντληθεί από την ΕΚΤ. Ετσι, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες υποχώρησε στα 77,76 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από 93,09 δισ. στα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr