Tue, 09 August 2022
Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι επιστρέφοντας από το ταξίδι του σε Βρυξέλλες και Γερμανία, θα «ανοίξει» πρώτος το θέμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κομβικό σημείο των εξελίξεων θεωρείται και η συνεδρίαση του Eurogroup και οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Και ενώ όσο ο κ. Παπανδρέου κρατά κλειστά τα χαρτιά του, κανείς δεν τολμά να τον αμφισβητήσει ευθέως, στο παρασκήνιο, η μάχη της διαδοχής έχει ήδη αρχίσει, με πολλά ερωτήματα πάντως ακόμα και για την φυσιογνωμία του κόμματος να παραμένουν προς το παρόν αναπάντητα.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και ο αδιάφορος -όπως δηλώνει ο ίδιος- ως προς την ηγεσία Κώστας Σκανδαλίδης, ζητά να γίνει τώρα η «υπέρβαση», προτείνοντας ένα νέο κόμμα που θα προκύψει «μέσα από την αναγέννηση του χώρου της κεντροαριστεράς», βασικό κορμό του οποίου θεωρεί το ΠΑΣΟΚ. «Αν το κίνημά μας δεν υπερβεί το σημερινό του εαυτό, θα το ξεπεράσει η ιστορία», είπε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συνοχή του κόμματος, καθώς «τότε πολύ λίγο θα ενδιαφέρει αν θα συρρικνωθεί ή θα διασπαστεί»…

Βέβαιη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας θεωρείται η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που προτιμά πάντως προς το παρόν να επικεντρώνει στις ανάγκες της Οικονομίας για τη διάσωση της χώρας, αφήνοντας βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν να προετοιμάζουν το έδαφος για την μεγάλη «μάχη», αλλά και πραγματοποιώντας ο ίδιος μία άκρως πολιτική ομιλία το Σάββατο στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη.

Αντιστοίχως, έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα εμφανίζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, που επιμένει όμως και εκείνος να σημειώνει ότι προέχει η εκταμίευση της έκτης δόσης του ελληνικού δανείου. «Παράλληλα με τις υπουργικές μου υποχρεώσεις, διαμορφώνω και το πολιτικό πρόγραμμα των μειζόνων προτεραιοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα», λέει στην Real news, δηλώνοντας έτοιμος να συμμετάσχει στον σχετικό διάλογο «όταν αυτός ανοίξει»…

Την ίδια ώρα, αισθητή έκαναν χθες την παρουσία τους, με άρθρα στον κυριακάτικο Τύπο για την χρηματοδότηση των κομμάτων ο Γιάννης Ραγκούσης και για τον εκλογικό νόμο ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ η τέταρτη της «τρόικας» που έγινε «κουαρτέτο», Άννα Διαμαντοπούλου, φέρεται να επιθυμεί σφόδρα τη διεκδίκηση της ηγεσίας, μετρώντας πάντως προς το παρόν τις δυνάμεις της, αλλά και προβληματισμένη για την ανάγκη ευρύτερης ανασύνθεσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Στα της διαδικασίας για τη διαδοχή επικεντρώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, που ξεκαθάρίσε στον «Τύπο της Κυριακής» ότι «οι εκλογές από τη βάση θα φέρουν τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως εφόσον επιθυμεί και ο κ. Παπανδρέου να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος, θα πρέπει να τεθεί υπό την κρίση των μελών του, όπως ορίζει το καταστατικό. Αντιθέτως, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο θυμίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο γραμματέας του Μιχάλης Καρχιμάκης, που με δύο συνεντεύξεις του σε 48 ώρες άφησε εκ νέου να εννοηθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Εντωμεταξύ, τα «συντροφικά μαχαιρώματα» δίνουν και παίρνουν, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, να ταράζει εκ νέου χθες τα νερά. Παρότι δηλώνει «κοντά σε όλους», πρωτίστως δε στον Γιώργο Παπανδρέου, στην πραγματικότητα βρίσκεται αρκετά κοντά στην «κίνηση των τριών», ενώ με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» επιτίθεται στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις πολιτικές που ακολούθησαν στην οικονομία, χρεώνοντάς τους σε μεγάλο βαθμό την αποτυχία του μνημονίου, αλλά και στον Χρήστο Παπουτσή (που εφόσον αποσυρθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, εκτιμάται ότι θα θελήσει να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος) για τη στάση της αστυνομίας, στις κινητοποιήσεις, κυρίως αυτές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στην… ηλικία του κ. Πάγκαλου, απέδωσε απαντώντας εκείνος τις αιχμές του αντιπροέδρου. «Έχω πλήρη κατανόηση ότι πολλοί στην ηλικία του κ. Πάγκαλου, μετά από τους αγώνες που είχαν δώσει στο παρελθόν, δεν θα περίμεναν να ξαναδούν εκατομμύρια ανθρώπους στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, να υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Παπουτσής, προσθέτοντας πάντως πως «οι πολιτικοί δεν μπορούν να μην έχουν συναίσθηση της νέας πραγματικότητας».

www.real.gr