Fri, 12 August 2022

Παρουσία με ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις ή απλώς ενδιαφέρον για τις… «προοδευτικές απαντήσεις στην κρίση»; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται από χθες μετά το παρών που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό «Μεταρρύθμιση», με ομιλητές τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, τους πρώην υπουργούς Νίκο Χριστοδουλάκη και Νίκο Μπίστη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παρασκευάς Αυγερινός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.

Η εκδήλωση του περιοδικού των εκσυγχρονιστών είχε πάρει από τις προηγούμενες ημέρες χαρακτήρα ανοίγματος προς την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξού και η κεντρική παρέμβαση του κ. Κουβέλη. Ο τελευταίος, άλλωστε, μίλησε για την ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, προκειμένου, όπως είπε, να βρουν πεδίο έκφρασης οι πολίτες που αναζητούν προοδευτικές απαντήσεις στην κρίση. Επιπλέον ο κ. Κουβέλης παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας κ.α. Ο κ. Σημίτης απέφυγε την παραμικρή δημόσια τοποθέτηση, ωστόσο από πολλούς η επιλογή του να παρευρεθεί σε μια τέτοια εκδήλωση, ερμηνεύτηκε ως σήμα στον κόσμο που εκφράζει προς την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Κοινό ήταν το πνεύμα όλων των ομιλητών για την ανάγκη παραμονής της χώρας στην ΕΕ και την ευρωζώνη, με τον Νίκο Μπίστη να τονίζει ότι τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Σαρκοζί δεν είναι ισόβιοι στις θέσεις τους και ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε σημαντικές πολιτικές αλλαγές το επόμενο διάστημα στην Γερμανία και στην Γαλλία. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσες αλλαγές συμβαίνουν στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει ακολούθως να εφαρμόζονται και στο δημόσιο τομέα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε, επίσης, για τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν(εξαίρεσε τον τομέα της ενέργειας), ενώ συμφώνησε πλήρως με την πρόταση του κ. Κουβέλη για την ανάγκη πολιτικών που θα προστατεύουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, οι πρώην υφυπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη, Γ. Δρυς, Αρ. Μπαλτάς και Β. Κοντογιαννόπουλος, το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, Πέτρος Κουναλάκης, ο γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ Σπύρος Λυκούδης, τα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής Γ. Κακουλίδης, Γ. Πανούσης, Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Στ. Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος, Χρ. Μαυροκεφαλίδης, Δ. Καλλιπολίτη, ο εκπρόσωπος τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, καθώς και πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης αρκετοί πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο Γ. Καλογήρου, ο Π. Ιωακειμίδης, ο Αιμ. Ζαχαρέας, ο Ριχ. Σωμερίτης, ο Παν. Παναγιώτου, ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος, πρώην διευθυντής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC, η Χριστίνα Πουλίδου, η Πόπη Διαμαντάκου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Παύλος Αθανασόπουλος, ο Αντώνης Καρράς, ο πρώην βουλευτής Νίκος Γαλανός κ.α.
www.real.gr