Sat, 14 December 2024

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος, προκειμένου να ληφθούν υπερβολικά δημοσιονομικά μέτρα από το οικονομικό επιτελείο, μετά και την κλήση -με την ιδιότητα του υπόπτου- του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρ. Γεωργίου.

Ανδρέας Γεωργίου Ανδρέας Γεωργίου Ηυπόθεση έγινε γνωστή από τις αποκαλύψεις -μέσω της «Ε»- της Ζωής Γεωργαντά, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους της επιτροπής της ΕΛΣΤΑΤ. Τότε, αλλά και στη συνέχεια, όταν δηλαδή κλήθηκε ως μάρτυρας να καταθέσει ενώπιον της εισαγγελικής λειτουργού, Πόπης Παπανδρέου, που χειρίζεται την υπόθεση, η κ. Γεωργαντά υποστήριξε ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και μέσω Eurostat το ΔΝΤ να επιβάλει σκληρότερους μνημονιακούς όρους στην Ελλάδα. Το χρέος, σύμφωνα με τις καταγγελίες της, διογκώθηκε σε αυτό το επίπεδο από την ανορθόδοξη εισαγωγή των 151 ΔΕΚΟ στο πακέτο της «γενικής κυβέρνησης».

Τόσο η ίδια όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ν. Λογοθέτης, ο οποίος επίσης κατέθεσε ως μάρτυρας, είχαν αναφερθεί εκτενώς στο ρόλο του προέδρου της Αρχής και νυν υπόπτου, Ανδρ. Γεωργίου. Ο Ν. Λογοθέτης, δε, φέρεται να είχε προχωρήσει στην εκτίμηση πως «είναι ύποπτο ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ χειρίστηκε μόνος του την υπόθεση, χωρίς καν να σεβαστεί την αρχή της συλλογικότητας». Αντίστοιχα, η Ζωή Γεωργαντά είχε ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, αγνοούσε τα μέλη του Δ.Σ. και ιδίως τον αντιπρόεδρο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ανδρ. Γεωργίου, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις 12 Δεκεμβρίου, έχει αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχε φτάσει η υπόθεση, είχε επιμείνει ότι όχι μόνο έπραξε ορθά, αλλά και πως επί των ημερών του η ΕΛΣΤΑΤ ξανακέρδισε τη χαμένη αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. *

www.enet.gr