Thu, 18 April 2024

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s ότι θέτει υπό επιτήρηση την αξιολόγηση σε “ΑΑΑ” της πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οίκος Moody’s γνωστοποίησε με τη σειρά του ότι θα επανεξετάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση όλων των χωρών της ΕΕ.

Όπως σημειώνει, η Σύνοδος Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου “απέτυχε να καταλήξει σε αποφασιστικά μέτρα” για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας ότι πολλά από τα μέτρα που παρουσιάζονται ως στοιχεία της νέας συμφωνίας “συμπίπτουν με πολλά από αυτά που έχουν ανακοινωθεί κατά το παρελθόν”.

“Η απουσία μέτρων για τη σταθεροποίηση των αγορών βραχυπρόθεσμα σημαίνει ότι η ευρωζώνη και, ευρύτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν ευάλωτες σε νέα σοκ και η συνοχή της ευρωζώνης τελεί υπό διαρκή απειλή”, αναφέρει.

Και προσθέτει: “Κατά συνέπεια, ο Moody’s εμμένει στην επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012”.

Σύμφωνα με τον οίκο, καμία χώρα της ευρωζώνης, ούτε η Γαλλία, ούτε όσες θεωρούνται οικονομικά ισχυρές – όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία ή η Γερμανία – είναι προστατευμένες απέναντι σε μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η επαναξιολόγηση των ευρωπαϊκών οικονομιών πιθανότατα θα περιλαμβάνει την υποβάθμιση της Γαλλίας από την ανώτερη κλίμακα ΑΑΑ κατά μία έως και δύο βαθμίδες.

Το γεγονός ότι η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου δεν καθησύχασε τις αγορές φάνηκε και από την απόφαση του Moody’s – λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής – να προχωρήσει σε υποβάθμιση των τριών μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών: της BNP Paribas, της Societe Generale και της Credit Agricole.

http://www.nooz.gr/