Fri, 19 August 2022
Νέες περικοπές στους υψηλούς μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου και επανεξέταση του κατώτατου μισθού προδιαγράφει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χορήγηση της 6ης δόσης του δανείου της τρόικας στην Ελλάδα.
Η έκθεση εκφράζει απογοήτευση για την πρόοδο που σημειώθηκε τον προηγούμενο χρόνο, ιδίως στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, και προειδοποιεί ότι παρά τα πρόσφατα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας κινείται σε ζώνη υψηλού κίνδυνου. Προβλέπει, εξάλλου, ότι η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 19% το 2012 και στο 19,5% το 2013 και το εργατικό κόστος θα συνεχίσει να μειώνεται ώς το 2014 .
Το μόνο καθησυχαστικό μήνυμα που έδωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν, παρουσιάζοντας σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου την έκθεση, είναι ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα. Οπως τόνισε, το 2011 «φτάσαμε στα όρια αυτού που μπορεί να επιτευχθεί μέσω αύξησης φόρων», αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι – υπερβολική προσφυγή στους φόρους ήταν λάθος και αυτό ήταν ένα από τα μαθήματα που πήρε η τρόικα.
Ο κ. Τόμσεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί αν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2012, αλλά αναγνώρισε ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί αποτελεί πρόκληση.
ΤΡΥΠΑ 7,5 ΔΙΣ. Σημειώνεται ότι χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011, που δείχνουν ότι για να κλείσει εντός στόχων ο προϋπολογισμός πρέπει να εισπραχθούν άλλα 7,5 δισ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου και τους πρώτους δυο μήνες του 2012 (για έσοδα που αφορούν το 2011).
Στην ίδια την έκθεση του Ταμείου, ωστόσο, τίθεται θέμα νέων μέτρων. Επισημαίνονται συγκεκριμένα τα εξής:
– Η μείωση του δημόσιου τομέα «αναπόφευκτα θα απαιτήσει κλείσιμο των αναποτελεσματικών κρατικών φορέων, μειώσεις του μεγάλου εργατικού δυναμικού του Δημοσίου και προσαρμογές στα γενναιόδωρα επίπεδα μισθών και συντάξεων του Δημοσίου».
– Χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την προώθηση της ευελιξίας των μισθών και «ενώ η διατήρηση ενός κατώτατου επιπέδου μισθού και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους είναι ύψιστης σημασίας, το επίπεδο του κατώτατου μισθού, το οποίο αυξήθηκε απότομα τελευταία και είναι σχετικά υψηλό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, ίσως χρειάζεται να επανεξετασθεί».
Για το θέμα αυτό, μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Το θέμα του κατώτατου μισθού, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Η κυβέρνηση πάντως εν θεωρεί ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας έχει να κάνει με τον κατώτατο μισθό, κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
Ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τη μεγάλη δημοσιονομική σύγκλιση που απαιτείται με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο αν δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ. Η έκθεση επικρίνει σκληρά τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες θεωρεί εν μέρει υπεύθυνες για την ύφεση, επισημαίνοντας ότι αν αυτές δεν προωθηθούν όλη η προσαρμογή της οικονομίας θα γίνει μέσω της ύφεσης και της συρρίκνωσης των μισθών.
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα καθυστερήσεων αναφέρει μεταξύ άλλων:
– Υπέρβαση του κανόνα των προσλήψεων στο Δημόσιο.
– Υστέρηση στον στόχο ελέγχου των μεγάλων φορολογούμενων και υψηλού πλούτου ιδιωτών
– Μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφηκαν.
– Καθυστέρηση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
– Μόνο 3 επενδύσεις εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του fast track κι αυτές δεν έχουν πάρει ακόμη τις απαιτούμενες άδειες
Θα χρειασθούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, καταλήγει το Ταμείο.

Τράπεζες στο κόκκινο. Τέλος, αποκαλύπτει ότι εκτός από την Proton Bank, υπάρχουν δύο ακόμη μικρές τράπεζες που δεν ικανοποιούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι μέχρι στιγμής προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.